Putin, un singur plan și multă răbdare. Occidentul nu are de ales

Cucerirea Ucrainei este singurul scop politic al liderului de la Kremlin. Pentru a-l atinge va recruta încă 500.000 de soldați, pregătind o nouă ofensivă asupra țării vecine. În sfârșit, statele NATO au înțeles că nu va fi pace până când președintele rus nu va fi înfrânt.
Putin, un singur plan și multă răbdare. Occidentul nu are de ales
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Aducerea lui Gherasimov la comanda operațiunilor militare din Ucraina e un pas pe care Moscova îl face pentru a stopa ascensiunea lui Prigojin.
  • Există informații că președintele rus urmărește dizolvarea armatei private a miliardarului, iar forțele să le pună la dispoziția lui Serghei Șoigu, ministrul Apărării.
  • Va fi nevoie de trei soldați ruși la un luptător ucrainean pentru ca armata Kremlinului să avanseze.
  • Condoleezza Rice: Pentru Putin, înfrângerea nu este o opțiune. El nu poate ceda Ucrainei cele patru provincii estice pe care le-a declarat parte a Rusiei.
  • Noul val de recrutări și pregătirea unei ofensive din partea Rusiei a determinat statele NATO să accelereze transferul de arme și echipamente necesare Ucrainei.

Vladimir Putin l-a numit pe șeful statului major Valeri Gherasimov comandantul operațiunilor din Ucraina după un mandat de doar trei luni al generalului Serghei Surovikin.

Mutarea a fost cauzată de o confruntare tot mai acerbă între ministrul Apărării Serghei Șoigu și Evgheni Prigojin, proprietarul grupului Wagner.

Decizia lui Putin e determinată mai puțin de performanțele de pe front decât de o încercare disperată de a menține sub control forțele militare, astfel încât să nu se declanșeze un război civil.

ADVERTISING

Aducerea lui Gherasimov, un general contestat de susținătorii invaziei, fiind acuzat că e responsabil de eșecurile forțelor Kremlinului în primele luni de război, e un pas pe care Putin îl face pentru a stopa ascensiunea lui Prigojin.

Proprietarul grupului Wagner a anunțat prima victorie a forțelor de invazie ale Kremlinului după aproape cinci luni de eșecuri pe fronturile din sudul și estul Ucrainei.

Prigojin a declarat că forțele sale au cucerit localitatea Soledar, aflată în apropiere de orașul Bahmut, o zonă în care se duc lupte intense de mai multe săptămâni.

Oficialii de la Kiev contestă declarațiile lui Prigojin, susținând că în localitate luptele continuă.

Miliardarul rus a reacționat iritat că „anunțata victorie rusă” din Soledar a fost asumată de Serghei Șoigu, ministrul Apărării, care n-a oferit niciun credit grupului Wagner, cel care a dus greul bătăliei, conform declarațiilor lui Prigojin.

Ministerul Apărării „încearcă constant să ne fure victoria și vorbește despre prezența altor forțe doar pentru a nu menționa meritele Grupului Wagner”, a declarat Evgheni Prigojin într-un video filmat în apropiere de Soledar și postat pe rețele sociale din Rusia.

Grupul Wagner, aproape de desființare

Dar lucrurile se complică pe zi ce trece și există informații că Vladimir Putin urmărește să dizolve armata privată a miliardarului, iar forțele rămase să le pună la dispoziția lui Serghei Șoigu pentru integrarea în sistemul forțelor regulate.

Prigojin, conform unor surse de la Kremlin, a plecat spre Sankt Petersburg, unde se află și Putin, pentru o întâlnire cu președintele rus, care pare hotărât să-i desființeze armata.

PrigojinWagnerDesfiintare

„Există suspiciuni că Wagner se va desființa. Trupele Ministerului Apărării din Soledar sunt acum împrăștiate, astfel încât să nu fie foarte clar pe cine blochează: pe muzicieni (denumire ironică dată militarilor din Wagner cu referire la numele compozitorului german - n.red.) sau pe forțele armate ale Ucrainei. Prigojin a zburat furios către Sankt Petersburg, dar promite că va face față situației. Cu siguranță ce se întâmplă în Soledar nu arată ca o victorie”, a menționat bloggerul militar rus „Cheka-OGPU”, pe Telegram, unde are 540.000 de abonați.

De teama unui război civil, Putin a decis să-l pună sub control pe Prigojin, deși asta înseamnă să dea credit cuplului Șoigu-Gherasimov, acuzați de-o parte a susținătorilor președintelui pentru eșecurile militare în serie, din Ucraina.

Odată cu trecerea timpului, înfrângerile de pe front au destabilizat raporturile de putere din Rusia.

Peste 60% din populația Rusiei susține invazia

Vladimir Putin pregătește o nouă rundă de recrutări, având ca țintă încorporarea a 500.000 de persoane pentru a lansa o nouă ofensivă asupra Ucrainei.

Calculele făcute de Gherasimov, noul șef al operațiunilor, sugerează că va fi nevoie de trei soldați ruși la un luptător ucrainean pentru ca armata Kremlinului să avanseze, arată o informație publicată de cotidianul britanic „The Times”. 

Noua rundă de recrutare se bazează pe un sondaj realizat de Kremlin, care spune că, în ciuda deteriorării sociale și a lipsurilor, susținerea pentru război în rândul opiniei publice a rămas ridicată. Peste 60% dintre ruși se tem mai mult de o înfrângere în fața Ucrainei, privită ca o umilință națională majoră, decât de continuarea războiului.

Noul val de recrutări și pregătirea unei ofensive din partea Rusiei au determinat statele NATO să accelereze transferul de arme și echipamente necesare Ucrainei pentru a rezista și a reuși să împingă forțele Kremlinului dincolo de granițele sale.

„Trimiterea tancurilor Challenger 2 în Ucraina este începutul unei schimbări de viteză în ce privește sprijinul oferit de Regatul Unit acestei țări”, se arată într-un comunicat al guvernului britanic, publicat în data de 14 ianuarie.

„O escadrilă de 14 tancuri va ajunge în Ucraina în săptămânile următoare după ce prim-ministrul Rishi Sunak l-a anunțat pe președintele Zelenski că Regatul Unit va oferi sprijin suplimentar pentru a ajuta războiul terestru purtat de țara lui”, se precizează în documentul citat. 

„Se așteaptă să urmeze transferul a 30 de tunuri mari, de tip AS90, autopropulsate, operate de echipe formate din cinci artileriști. Secretarul Apărării va prezenta în Camera Comunelor mai multe detalii despre noul pachet de sprijin oferit Ucrainei”, se subliniază în comunicatul guvernului britanic.

Nu există un Imperiu Rus fără Ucraina

După o perioadă în care statele NATO au avut rețineri pentru a transfera tancuri de producție occidentală armatei Kievului s-a intrat într-o nouă fază, generată de cruzimea cu care Rusia atacă ținte civile din țara vecină.

„Vladimir Putin rămâne pe deplin angajat să readucă Ucraina sub controlul Rusiei sau, în caz contrar, să o distrugă. El crede că destinul său istoric – misiunea sa mesianică – este de a reface Imperiul Rus și, așa cum a observat Zbigniew Brzezinski cu ani în urmă, nu poate exista un Imperiu Rus fără Ucraina”, au scris Condoleezza Rice, fost secretar de stat al SUA, și Robert M. Gates, fost secretar al Apărării, într-un articol de opinie, publicat de Washington Post.

Cei doi cer guvernului SUA să ofere de urgență sprijin militar masiv Kievului pentru a stopa posibilitatea Rusiei de a dezvolta o ofensivă majoră care ar putea pune în pericol existența statului ucrainean.

CondoleezzaRiceDeclarație

„Pentru Putin, înfrângerea nu este o opțiune. El nu poate ceda Ucrainei cele patru provincii estice pe care le-a declarat parte a Rusiei. Dacă nu poate avea succes militar în acest an, el vrea să păstreze controlul asupra pozițiilor din estul și sudul Ucrainei care-i oferă viitoare puncte de plecare pentru noi ofensive militare, cu scopul de a ocupa coasta ucraineană a Mării Negre, de a controla întreaga regiune Donbas, iar, apoi, pentru a se deplasa spre vest”, au scris Rice și Gates, doi foști oficiali cu o mare experiență în relația cu Rusia.

„Opt ani au trecut de la ocuparea Peninsulei Crimeea până la invazia actuală. Putin e hotărât să aibă răbdare pentru a îndeplini ceea ce el susține că e misiunea sa”, au mai adăugat ei.

Dacă la începutul invaziei nu era clar planul lui Putin, acum, nu mai are niciun secret. 

Liderul rus e decis să continue războiul până la cucerirea definitivă a Ucrainei. Pentru a opri conflictul, forțele occidentale au o singură soluție - să sprijine această țară cu tot ce e necesar pentru a înfrânge armata lui Putin. Nu există o altă cale de-a se ajunge la o pace durabilă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇