- Faceți un experiment. Încercați, un singur minut, să vă puneți în situația că aveți pe cineva care luptă pe front, în Ucraina.
- Barajul de Nova Kahovka a fost aruncat în aer de forțele Rusiei pentru a bloca un eventual atac al ucrainenilor pe flancul estic, dinspre orașul Herson.
- Serviciile de informații l-au anunțat pe Zelenski că rușii fac pregătiri pentru a repeta acțiunea teroristă și asupra centralei nucleare de la Zaporojie.
- O posibilă explozie nucleară reprezintă gestul unui lider care nu mai are soluții de supraviețuire.
- Se observă o tendință de îndepărtare de Putin, atât din partea lui Xi Jinping, președintele Chinei, cât și din partea lui Narendra Modi, premierul Indiei.
Deși lumea a obosit de la atâtea vești proaste, mii de soldați încă mor pe câmpul de luptă, copiii sunt luați de lângă părinții lor de forțele ruse de ocupație, sunt uciși de bombe, orașe întregi sunt șterse de pe suprafața pământului de atacuri de artilerie, iar inundațiile provocate de Kremlin, prin minarea barajului de la Nova Kahovka, au generat o catastrofă ecologică fără precedent în Europa.
Realitatea a devenit șocantă și apăsătoare ca un film de groază. Ficțiunea nu reușește să țină pasul cu ororile care se desfășoară la câteva sute de kilometri de România.
Volodimir Zelenski, în interviul dat pentru BBC, le-a spus celor care susțin Ucraina în lupta pentru eliberare că nu se află în fața unei producții de la Hollywood, cu explozii, atacuri de tancuri, desfășurări de forțe, iar la sfârșitul zilei, băieții buni câștigă.
Acolo, pe câmpul de luptă, mor oameni, în joc fiind „viețile soldaților noștri”, a spus el, sunt familiile lor, neliniștea, emoțiile celor care-i așteaptă acasă.
Aproape și departe de Ucraina
Faceți un experiment. Încercați, un singur minut, să vă puneți în situația că aveți pe cineva care luptă pe front, în Ucraina, că aveți un frate, o soră, un fiu, o fiică, un soț sau soție, un logodnic. Un singur minut gândiți-vă că o persoană dragă trebuie să facă față atacului unui imperiu al răului, iar ura poate să-l spulbere ca pe un fir de praf.
Nu-i așa că e greu? Că, dintr-o dată, grijile de zi cu zi dispar, și realizezi că sunt milioane de oameni într-o situație în care viața atârnă de un fir de păr, iar moartea e la distanță de un glonț?
Probabil, mulți au făcut deja experimentul și de aceea încercă să se detașeze cât mai mult de ce se întâmplă în Ucraina, să uite de tragedia de acolo, să se gândească la lucruri frumoase, cum ar fi petreceri, vacanțe, călătorii.
La urma urmei, e o atitudine sănătoasă și corectă, trebuie să supraviețuim într-un fel, dar în același timp trebuie să rămânem conectați la ce se întâmplă pentru că acolo, în Ucraina, se joacă destinul civilizației noastre.
O strategie asemănătoare cu minarea barajului de la Nova Kahovka
Sunt dovezi clare că barajul de Nova Kahovka a fost aruncat în aer de forțele Rusiei pentru a bloca un eventual atac al ucrainenilor pe flancul estic, dinspre orașul Herson.
„Nu ucrainenii au fost cei care au aruncat în aer barajul. A fost grupul nostru de sabotaj. Au vrut să sperie oamenii cu acest atac asupra barajului. Nu a mers conform planului. Acest baraj a fost construit în anii 1950, așa că s-a prăbușit rapid”, a spus unul dintre ofițerii ruși care a participat la sabotaj într-o convorbire telefonică interceptată de ucraineni.
Inundarea a făcut imposibilă traversarea Niprului de către militarii Kievului, oferind posibilitatea rușilor să retragă trupe spre axa Zaporojie - Melitopol, vizată de ucraineni pentru spargerea liniilor defensive.
Serviciile de informații l-au anunțat pe Zelenski că rușii fac pregătiri pentru a repeta acțiunea teroristă și asupra centralei nucleare de la Zaporojie.
Situată la sud de oraș, peste Nipru, în localitatea Enerhodar, centrala a intrat, în urma luptelor, sub controlul militar al rușilor încă din primele zile ale invaziei din februarie 2022, fiind operată de personalul ucrainean sub amenințarea armelor.
De atunci, rușii o folosesc ca pe un instrument prin care șantajează conducerea Ucrainei, dar și aliații occidentali cu posibilitatea producerii unui accident nuclear.
Putin vrea să provoace un nou Cernobîl în Ucraina
În urmă cu câteva zile, Joe Biden, președintele SUA, a confirmat și el faptul că situația de la centrala nucleară e gravă, iar Putin e pregătit să provoace o nouă catastrofă ecologică, de data asta, nucleară.
Dar implicațiile pentru oameni vor fi mult mai mari în comparație cu ce s-a întâmplat la barajul Nova Kahovka.
La ora 01:23, în data de 26 aprilie 1986, la centrala nucleară de la Cernobîl, aflată în URSS, Ucraina, acum, a avut loc un accident major ca urmare a explodării unui reactor, urmat de contaminarea radioactivă a unui teritoriu întins - Sursa: Wikipedia
Dacă nivelul apei s-a ridicat relativ lent, lacul de acumulare fiind situat într-o zonă de câmpie, iar oamenii au avut timp să se salveze, în cazul unei explozii nucleare, amenințarea contaminării e una ce trece dincolo de granițele Ucrainei, punând în pericol viața la sute de kilometri de locul catastrofei.
E util să analizăm criza globală provocată de explozia centralei de la Cernobîl, care a fost un accident, nu o acțiune premeditată, și care a contribuit la prăbușirea lui Gorbaciov, pentru a înțelege efectele unei posibile detonări sau scurgeri radioactive în Enerhodar.
Dar între regimurile politice ale lui Putin și Gorbaciov e o distanță ca de la cer la pământ. Iar pregătirile pe care le face actualul lider de la Kremlin arată situația disperată se află.
Dacă la barajul Nova Kahovka a mai avut posibilitatea să introducă un semn de întrebare în legătură cu cine sunt autorii detonării până au fost derulate investigații, în cazul unei explozii nucleare nimeni nu ar avea niciun un dubiu despre cine este în spatele dezastrului.
În acest context, trebuie să înțelegem că o posibilă explozie nucleară reprezintă gestul unui lider disperat, care nu mai are soluții de supraviețuire.
Izolarea Rusiei, tot mai vizibilă
Indiferent de cât de mare e aparatul de propagandă de la Kremlin, Rusia va rămâne instantaneu fără niciun aliat.
India și China sunt două puteri globale care s-au poziționat neutru sau chiar, fiind o perioadă de partea lui Putin, acuzând sancțiunile economice impuse de Occident Rusiei.
Dar pe parcursul timpului și în urma unui efort diplomatic intens desfășurat de SUA, Uniunea Europeană și Marea Britanie se observă, tot mai mult, o tendință de îndepărtare de Putin, atât din partea lui Xi Jinping, președintele Chinei, cât și din partea lui Narendra Modi, premierul Indiei.
Ultimul, tocmai, se află în vizită la Casa Albă, iar în această săptămână, Antony Blinken, secretarul Departamentului de Stat al SUA, a fost într-o călătorie în China, unde a fost primit de liderul de la Beijing în ceea ce a fost numit de cei doi un „progres” în ce privește refacerea relațiilor dintre SUA și China, intrate în picaj după incidentul balonului de spionaj lansat de Beijing în spațiul aerian american.