PNL navigând pe ape tulburi

PNL navigând pe ape tulburi

După scandalul de la Iași, Ludovic Orban nu are altă cale decât să temporizeze, decât să tragă de timp în speranța că lucrurile vor curge chiar așa tulburi până la congresul partidului. Domnul Orban nu poate tăia coada pisicii în problema penală a șefilor oragnizației PNL de la Iași. I-ar folosi poate să transmită public imaginea unui tip dur, a unui șef tare, dar nu poate retrage sprijinul politic celor doi încornorați de DNA. Niște alegeri noi la Consiliul Județean sau la primărie ar însemna un dezastru pentru organizația locală a PNL și implicit pentru el, ca șef al partidului.

Racolarea de primari PSD nu s-a terminat bine pentru Ludovic Orban. Dacă în toamnă, la locale, a egalat scorul PSD, la parlamentare mișcarea nu a mai mers și PNL a ieșit pe locul secund. Ludovic Orban a trebuit să plătească și a preferat să-și sacrifice poziția de prim ministru ca să rămână șef de partid, sperând că din postura asta își va putea asigura un nou mandat la conducerea partidului și prin asta supraviețuirea politică. Dar racolarea asta, cu Mihai Chirica în fruntea listei, a devenit azi o piatră de moară legată de piciorul liderului, fapt deosebit de neplăcut în perspectiva alegerilor din partid.

ADVERTISING

Cei racolați au ajuns repede în camarila lui Orban, prin camarilă înțelegându-se suma persoanelor din PNL care au profitat de poziția de prim ministru a acestuia, care au ocupat funcții nemeritate în administrație și, la vreme de pandemie, s-au mufat la banul public, legal sau mai puțin legal. Bineînțeles că oamenii aceștia l-au susținut pe Ludovic Orban cu toate puterile pentru că de șederea acestuia în scaunul de șef al guvernului și în cel de șef al partidului depindea bunăstarea lor.

Pactul acesta a funcționat aproape un an dar turnesolul alegerilor parlamentare a arătat care este situația reală. Primarii racolați n-au mai tras la alegerile parlamentare ca la cele locale, faima rea a unora dintre liderii locali agreați de șeful partidului a fost contraproductivă iar edificiul artificial clădit de Ludovic Orban s-a prăbușit.

Ludovic Orban plătește azi prețul racolării oamenilor politici care au dus la creșterea artificială a scorului PNL la locale. Plătește azi prețul lipsei de atitudine în ce privește calitatea liderilor județeni, faptul că s-a complăcut în ideea de a permite acestora să facă tot felul vechi de politică dâmbovițeană, plină de compromisuri apropiate de penal.

Unii dintre primari au trecut în barca adversarilor pentru că aveau probleme cu justiția, ca în cazul primarului de la Iași, și s-ar putea invoca în apărarea domnului Orban faptul că nu a fost destul timp și că racolarea aceasta s-a făcut pe repede înainte. Dar despre ceilalți membri de partid cu apucături de baron local, ce argumente se pot aduce în apărarea domnului Orban? Ca șef de partid și luptător cu corupția ar fi trebuit să cearnă mai bine oamenii, pentru că acțiunile greșite ale acestora îl afectează în mod direct.

PNL este acum așa cum l-a moșit Ludovic Orban cât i-a fost șef, un partid cu baroni tulburi de formulă veche împănat rar cu lideri tineri ținuți deocamdată pe tușă. Un partid în care cei tineri nu se prea văd iar ceilalți își dau în petic comițând abuzuri jalnice sau încercând să-și ascundă problemele cu iz penal. Dar, așa cum stau acum lucrurile, dacă ar fi mâine congres, Ludovic Orban ar fi ales președinte cu majoritate confortabilă.

Situația nu este însă stabilă pentru că problemele liderilor județeni, fie ele penale sau nu, au ieșit și vor ieși la suprafață, unele până la congres, altele după aceea, iar Ludovic Orban și-a pus gaj reputația politică pentru astfel de oameni. Că a făcut-o în scop personal, ca să își maximizeze puterea sau a făcut-o în interesul partidului, nu mai contează, contează că a făcut-o greșit. Ce contează acum, la bătălia asta de la firul ierbii, este că Ludovic Orban este șifonat bine și începe să deconteze greșelile făcute și trebuie să cheltuie energie pentru a minimiza efectul acestora.

Scandalul de la Apele Române de la Mureș a deschis abatajul în care presa, opinia publică și adversarii politici au săpat cu sârg. Ludovic Orban nu a reacționat, a trecut cu vederea abuzurile lui Ervin Molnar pentru că avea nevoie de loialitatea organizației pentru congres. La fel a procedat și în scandalul de la Iași, a mermelit chestiunea tot pentru că are nevoie de organizație în perspectiva congresului. A pus cenușă pe foc și deocamdată a minimizat pierderile în bătălia cu Cîțu, pentru că în pespectiva congresului va conta votul fiecărei organizații.

Aceasta este tactica lui Ludovic Orban, să țină cu dinții de fiece șef de organizație județeană care îi poate aduce voturi, dar să nu o facă vizibil, ca să nu dea socoteală pentru atitudinea sa. Ludovic Orban va temporiza, va încerca să se mențină deasupra problemelor dar va încerca să mențină lucrurile sub control în organizații la fel ca până acum, cu aceiași oameni care îi sunt datori.

Dar lucrurile în PNL sunt complicate în perspectiva congresului. Ludovic Orban are adversari în partid dar aceștia încă nu s-au coagulat sau poate că doar așteaptă ca liderul să mai piardă din popularitate în urma scandalurilor prezente sau a vreunui foarte probabil viitor scandal. Sau poate așteaptă să se decidă tăcut președinte Iohannis. Fiind în minoritate, Cîțu a plecat prin țară să caute aliați, Iohannis a ieșit la rampă ca să-și susțină pupilul, dar a făcut-o cu jumătate de gură. Bătălia pentru șefia PNL abia a demarat pentru că aliații lui Orban sunt acum în retragere iar posibilii aliații ai lui Cîțu stau deocamdată în expectativă ca să vadă cum vor evolua lucrurile. 

Totul va depinde, dincolo de alte scandaluri aidoma celui de la Iași, de capacitatea lui Cîțu de a nu comite mari greșeli la guvernare, greșeli care să atârne mai greu ca cele ale adversarul său. Pentru Florin Cîțu important va fi să se mențină pe linia actuală până la congres. Marele său atu este faptul că până în toamnă pandemia va mai slăbi iar asta îi va îmbunătăți considerabil imaginea, de aceea și bate monedă public pe tema asta a slăbirii restricțiilor.

Dacă Florin Cîțu se va comporta bine ca prim ministru, va înscrie puncte în favoarea sa și va putea echilibra situația. Iar dacă alți oameni din garda lui Ludovic Orban vor greși aidoma celor de la Iași imaginea șefului partidului se va eroda. Până unde, nu se știe deocamdată pentru că lupta e abia la început.

Va învinge felul învechit de a face politică, cel bazat pe baroni locali și compromisuri sau va învinge felul nou, parcă bazat mai mult pe principii? Va învinge vechiul lider, hârșit în atâtea bătălii sau cel nou, care abia știe cum să-și creeze o imagine de om politic? Mai avem de așteptat până se va contura un posibil răspuns, până se vor limpezi apele tulburi din PNL.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇