Un ministru venit de pe altă planetă

Au trecut zece ani de la scandalul legat de teza de doctorat a lui Victor Ponta, prim-ministru la acea vreme, și pare că mulți oameni politici din țara noastră nu au învățat nimic. Copiatul, aranjamentele și privilegiile sunt folosite în continuare pentru ca reprezentanți ai elitelor din administrație să se împăuneze cu titluri universitare obținute fraudulos.
Un ministru venit de pe altă planetă
  • Lucian Bode trebuia să demisioneze mai devreme, după ce România a ratat aderarea la Schengen.
  • Ministrul de Interne nu a învățat nimic din scandalul tezei de doctorat a lui Victor Ponta.
  • Printr-o decizie a CCR de anul trecut, titlul de doctor poate fi anulat doar dacă „a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice” și exclusiv de o instanță judecătorească.
  • Surse: Noul proiect al legii educației prevede constituirea unei platforme digitale pe care trebuie postate toate lucrările cu 90 de zile înainte de a fi susținute.
  • Surse: Șefii partidelor de la guvernare au cerut timp să studieze textul și să-l discute cu experții în educație ai formațiunilor politice.

E o tăcere asurzitoare în Guvernul României în legătură cu plagiatul lui Lucian Bode, ministrul de Interne. Deși apar primele semne că susținerea politică pentru numărul doi din PNL se subțiază, acesta încearcă să-și păstreze poziția în Executiv și influența din partid.

ADVERTISING

Lucian Bode nu mai are cum să rămână, prea multă vreme, în prima linie a politicii românești, pentru că problema lui de credibilitate afectează întreaga coaliție.

Liderul liberal, în opinia mea, trebuia să demisioneze mai devreme, după ce România a ratat aderarea la Schengen. Ar fi atenuat cumva frustrarea apărută în rândul opiniei publice față de acest eșec.

Și atunci, reprezentanții Guvernului au tăcut îndelung sau au dat vina pe austrieci.

Oficialii români care s-au bătut câteva luni cu pumnii în piept că aderarea la Schengen a devenit o simplă formalitate s-au ascuns pe sub birouri sau au dat comunicate belicoase la adresa Austriei.

Lucian Bode, ca ministru de Interne, este în continuare responsabil cu negocierile de aderare ale României la Schengen. Faptul că a plagiat, că are o decizie a Comisiei de Etică de la Universitatea Babeș-Bolyai, instituția la care oficialul a susținut lucrarea de doctorat, e o vulnerabilitate care face rău României în orice raporturi diplomatice în care domnul Bode e implicat.

Au trecut mai mult de zece ani de când prestigioasa revistă științifică „Nature” publica un articol în care arăta că Victor Ponta, prim-ministrul României de atunci, avea o teză de doctorat grosolan plagiată, obținută prin exercitarea presiunilor politice. Șeful Executivului din 2012 obținuse titlul la importanta instituție de învățământ superior Universitatea București, Facultatea de Drept.

Un ministru venit de pe altă planetă

Imaginați-vă că la șase ani după acel scandal, care a contribuit într-o măsură importantă la câștigarea alegerilor din 2014 de către Klaus Iohannis, vine domnul Lucian Bode și, cu o serie de personaje dubioase, dar și profesori politruci , obține titlul de doctor în relații internaționale și studii de securitate, printr-o teză plagiată într-o mare măsură.

Pare că actualul secretar general al PNL a picat de pe altă planetă, ajungând în România după seria interminabilă de scandaluri de plagiat care au compromis învățământul superior din țara noastră.

BUCURESTI - 20 DE ANI DE LUPTA IMPOTRIVA CORUPTIEI
Lucian Bode și-a susținut examenul de doctorat în 2018, la șase ani după scandalul Victor Ponta din care n-a învățat nimic după cum se poate observa - Foto: Alexandra Pandrea/ Mediafax/ Hepta.ro

Dar domnul Bode a fost aici. E deputat liberal din 2008, fiind martor la toate dezvăluirile, protestele și problemele generate de doctoratele obținute ilegal de oameni politici, șefi din poliție, din armată sau din administrație. 

De ce a crezut că el va reuși acolo unde alții au dat greș? Nu avem un răspuns la această întrebare, dar atitudinea demnitarului arată aroganță și lipsă de adecvare.

Pe lângă asta, domnul Bode se află și într-o situație paradoxală. E șeful politic al forțelor de ordine din România, cel care are responsabilitatea să ofere protecție cetățenilor în fața agresiunilor fizice, a înșelăciunilor și a furturilor, în timp ce el a obținut un titlu științific prin tehnici care fac parte din arsenalul infractorilor.

Orice zi în plus în care rămâne la minister, prestigiul instituției scade, iar încrederea oamenilor în cei chemați să-i protejeze se risipește.

Metode legale de a stopa plagiatul

În proiectul noii legi a educației, un întreg capitol e dedicat găsirii unor soluții procedurale și legale pentru a preveni plagiatul.

E pentru prima dată când se încearcă în mod serios să se găsească soluții, astfel încât să fie eliminată posibilitatea de a obține fraudulos diplome universitare.

Printr-o decizie a CCR de anul trecut, titlul de doctor poate fi anulat doar dacă „a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice” și exclusiv de o instanță judecătorească.

Astfel, Ministerul Educației a pierdut orice pârghie legală de a retrage un titlu de doctor pe baza reanalizării tezei.

Pentru a remedia această problemă, noul proiect al legii educației prevede constituirea unei platforme digitale pe care trebuie postate toate lucrările cu 90 de zile înainte de a fi susținute.

Site-ul va fi public, iar cei interesați vor putea citi și analiza tezele respective, astfel încât eventuale suspiciuni de plagiat să fie semnalate înainte de susținerea lucrării.

Conform unei surse, aceste prevederi vor ajuta și comisiile de notare, care vor avea astfel posibilitatea să scrie un referat fundamentat și pe reacția comunității științifice.

De asemenea, fiecare doctorand va semna o declarație pe proprie răspundere cum că a respectat regulile citării, această declarație fiind deja introdusă în urmă cu trei ani, dar și că lucrarea științifică devine publică, astfel încât toți cei interesați o vor putea studia, chiar dacă n-a fost publicată în volum sau într-o revistă de specialitate.

Noul proiect de lege a educației își are originea în campania „România Educată”, consultare publică inițiată de Klaus Iohannis pentru reformarea sistemului de învățământ din țara noastră.

În urmă cu câteva zile, a existat o întâlnire între ministrul Educației Ligia Deca și liderii coaliției, unde a fost prezentat noul proiect.

Șefii partidelor de la guvernare au cerut timp să studieze textul și să-l discute cu experții formațiunilor politice. Conform unor surse, în data de 15 februarie proiectul ar trebui să ajungă la Parlament, unde vor exista dezbateri și vot.

Legea nu va fi adoptată prin asumarea răspunderii, a precizat o sursă politică pentru Spotmedia.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇