Ofensiva de pe frontul de est, ultimul pariu al lui Putin

E în căutarea unei mari victorii care să facă uitate pierderile și umilințele administrate de ucraineni. Are nevoie de ea pentru a detensiona situația politică de la Moscova, care se deteriorează pe zi ce trece. Are nevoie pentru a supraviețui. Va reuși sau regimul său va fi îngropat în Donbas?
Ofensiva de pe frontul de est, ultimul pariu al lui Putin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Descoperă cum luptă un soldat ucrainean cu trupele Rusiei, ce urmărește și când acționează.
  • Armata Kremlinului a început operațiunile pe frontul de est prin bombardamente intense, dar asalturile au fost respinse de ucraineni.
  • Confruntarea din Donbass va fi intensă și de scurtă durată. Rusia nu are resurse pentru mai mult.
  • Mariupol, port strategic la Marea Azov, a fost cucerit de forțele Moscovei într-o mare proporție. Încă se dau lupte grele în două zone ale orașului.

Are mâna puternică, înnegrită de fum cu unghii tăiate îngrijit. Ține o cană metalică, plină cu un lichid tulbure în care plutește un plic de ceai.

În fundal se observă un reșou, ce pare a funcționa cu lemne sau cărbune, o toporișcă și o lanternă. Imaginea cu decorul auster e o reprezentare sugestivă a durității războiului și a rezistenței ucrainene în fața invaziei ruse.

Soldatul a postat fotografia pe Twitter luni, la primele ore, spunând lumii bună dimineața. 

ADVERTISING

Își spune “Voluntarul Canadian Ucrainean”. Luptă de 8 ani cu rușii, iar acum se află pe frontul de sud în regiunea Herson.

RazboiHersonCanadianVoluntar
Imagine din război, publicată de un militar ucrainean care luptă de 8 ani împotriva rușilor - Sursa: Twitter

Contul lui de Twitter e urmărit de peste 75.000 de persoane pentru informațiile din prima linie a războiului.

“Știu că toată lumea așteaptă cu nerăbdare vestea unei ofensive la scară largă asupra Hersonului, în special cei care trăiesc sub ocupația rusească. Știm că lucrurile nu sunt ușoare pentru cei de acolo”, a scris militarul într-o postare pe Twitter.

“Principala dificultate este terenul. Ne aflăm într-o câmpie ce se întinde dintr-un orizont în altul, existând multe probleme pentru deplasarea trupelor de infanterie, darămite pentru echipamentele mecanizate. Deci, planul, deocamdată, este simplu - continuăm să le epuizăm proviziile de muniție, îi ținem treji noaptea, le atacăm liniile și, în general, le degradăm capacitatea de luptă până când va apărea o oportunitate. Mereu apare!”, a mai scris soldatul.

Aceasta e strategia de luptă ucraineană descrisă de cineva care e implicat direct și o aplică zi după zi. 

Pentru o armată invadatoare, demoralizată, prost echipată și dezorientată e dificil să facă față unui adversar motivat și care are un plan.

Marea ofensivă rusă ar putea fi mică și de scurtă durată

Volodimir Zelenski a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că se așteaptă la o mare ofensivă din partea Rusiei pe frontul de est. Pentru a face față, a spus că are nevoie de armele Occidentului. Dar, totodată, a susținut că nu e dispus să cedeze nicio palmă din teritoriul ucrainean. Iar ieri a anunțat că bătălia pentru Donbas a început.

Dar marea ofensivă a Moscovei ar putea să fie de scurtă durată și asta pentru că refacerea unităților de luptă nu a mers conform așteptărilor. 

Comandanții ruși au mari probleme cu recrutările, iar înlocuirea militarilor uciși se face, în general, cu soldați în termen, fără experiență de luptă.

HartaFrontUcrainaUP

“Forțele ruse desfășurate în estul Ucrainei continuă să se confrunte cu probleme semnificative de moral și de aprovizionare și pare puțin probabil să poată susține o ofensivă majoră în zilele următoare”, este concluzia raportului publicat de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), în data de 17 aprilie.

Ministrul ucrainean adjunct al apărării Anna Maliar a declarat în data de 17 aprilie că armata rusă nu se grăbește să lanseze un atac masiv în estul Ucrainei după experiența din Kiev, dar forțele ruse continuă atacuri izolate. 

Cel mai probabil, nu sunt în măsură să construiască o forță de atac coerentă pentru o ofensivă majoră, se arată în același raport al institutului din Washington, SUA.

Cu toate acestea, în data de 18 aprilie, forțele ruse au declanșat un bombardament intens asupra pozițiilor ucrainene de pe frontul de est, pornind și un asalt în zona localității Izium. Până acum, rapoartele venite de pe front sunt contradictorii, dar există indicii că defensiva ucraineană a reușit din nou să respingă atacurile.

“Forțele Armate ale Federației Ruse au finalizat crearea unui grup ofensiv în Zona Operațională de Est. Inamicul rus continuă, de asemenea, să lanseze lovituri cu rachete și bombe asupra infrastructurii critice a Ucrainei”, se arată într-un raport al Ministerului Apărării din Ucraina.

În următoarele două săptămâni vor exista suficiente date pentru a ști dacă ofensiva rusească a reușit sau nu. Intensitatea luptelor ar trebui să fie foarte mare pentru ca acestea să dureze o perioadă prea lungă de timp.

Conflictul se poate transforma într-unul de lungă durată, dar pe un front mult mai îngust și la o scară redusă.

Pierderile Rusiei rămân mari, iar evoluția confruntărilor arată o încercare a Moscovei de a obține o victorie cu orice preț.

Mariupol rezistă, dar e aproape cucerit

Mariupol, port la Marea Azov, e într-o mare proporție cucerit de forțele Kremlinului. 

Întreaga rezistență ucraineană se află în două puncte ale orașului, pe platforma industrială Azovstal și în sud-vestul localității.

DPR LPR Russia Ukraine Military Operation
Mariupol, un oraș cucerit într-o mare proporție de ruși, a fost pur și simplu ras de pe suprafața pământului, fiind bombardat timp de 50 de zile - Foto: Hepta.ro

“Forțele ruse și DNR (separatiștii din Donețk) au difuzat imagini pe 16 aprilie care confirmă prezența lor în mai multe locații cheie din sud-vestul Mariupol, inclusiv în port. Grupuri izolate de trupe ucrainene ar putea rămâne active în afara fabricii Azovstal, dar acestea vor fi probabil eliminate de forțele ruse în zilele următoare”, se arată în raportul ISW.

“Forțele ruse încearcă să-i forțeze pe apărătorii rămași în Azovstal să capituleze printr-o putere de foc copleșitoare pentru a evita operațiuni costisitoare de curățare, dar apărătorii ucraineni intenționează să reziste până la final. Forțele ruse vor captura Mariupol săptămâna viitoare, dar atacurile finale îi vor costa scump”, mai precizează sursa citată.

Au trecut 54 de zile de când Vladimir Putin a anunțat invadarea Ucrainei. În această perioadă a avut pierderi imense, iar la Moscova tensiunile politice au crescut. 

Crimele împotriva civililor, deportările și bombardarea locuințelor au creat stupoare și revoltă pentru o mare parte a opiniei publice internaționale. Această nouă realitate va duce la o implicare tot mai puternică a SUA și statelor NATO în ce privește sprijinirea Ucrainei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇