O ,,viziune” inexactă, incompletă și păguboasă

O ,,viziune” inexactă, incompletă și păguboasă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Hai să facem un scenariu: s-a terminat războiul din Ucraina, nu are importanță cum și părțile se așază la negocieri de pace. Întrebarea care se pune este cine, în afara Ucrainei și Rusiei, are dreptul să se așeze la masa negocierilor. Păi Franța și Germania, născocitoarele acordului pro Rusia de la Minsk, n-ar prea avea ce căuta. NATO nu e în război cu Rusia, așa că nici el n-ar avea ce căuta, UE asemenea. Mai rămân SUA și Turcia.

Deci Franța junelui Macron nu prea are ce căuta la negocierile de pace, dacă ele se vor desfășura în principal între Rusia și Ucraina. Atunci, de ce tot face vorbire, insistent, despre garanții de securitate ce trebuie oferite Rusiei?

Poate că viziunea domnului Macron este una ce depășește încetarea conflictului dintre Rusia și Ucraina. Poate că președintele francez se gândește la un tratat de pace între Europa și Rusia, să zicem.

ADVERTISING

Dar orice tratat de pace cu Rusia poate fi valabil doar dacă SUA participă la el, deci ar fi vorba așadar de un tratat între NATO și Rusia. Păi NATO nu este deocamdată în război cu Rusia, repet acest lucru și nici nu are chef să fie parte beligerantă.

Domnul Macron se străduiește să trimită domnului Putin un semnal că Franța nu va accepta ca după război Rusia să fie umilită militar sau economic. Cum se va face asta nu-mi este clar, căci dacă SUA vor menține sancțiunile economice orice proiect de ne-umilire a Rusiei cade.

"Ceea ce propun oamenii care refuză să pregătească acest lucru (tratativele cu Rusia post război - n.red.) şi să lucreze la el este un război integral, care va implica întreg continentul", a avertizat Emmanuel Macron.

Este aici o fractură de logică. Păi ori războiul din Ucraina s-a încheiat și gata, nu va mai fi război Rusia - Europa, ori din cauza situației de pe front sau din cauza unei lovituri nucleare ruse NATO va fi obligat să intervină și atunci nu va mai putea fi evitat războiul continentului european cu Rusia, iar pacea se va negocia între cele două părți.

De ce se zvârcolește atât domnul Macron, de teama unei lovituri nucleare ruse care va implica NATO în conflict? Păi asta va însemna sfârșitul Rusiei în forma pe care o știm și nu va fi tratat de pace cu ,,garanții de securitate” pentru Rusia, ci o capitulare.

Președintele francez se teme să-și facă publică viziunea asupra păcii post război ucrainean, în totalitate. Dacă această viziune este una corectă și folositoare, ar fi păcat ca ea să rămână prizoniera pereților palatului Ėlysée. Dar faptul că ea nu este formulată integral și rămâne la stadiul de propunere, de idee ne poate îndreptăți să credem că ea nu este coagulată în mintea președintelui. Că domnul Macron gândește că asta ar fi calea de urmat, dar nu știe cum să o formuleze și să o aplice concret.

Ce garanții de securitate poate oferi Europa Rusiei după război?

Că nu va fi atacată de NATO? Păi NATO refuză cu subiect și predicat să se implice în acest război...

Că se va reveni la situația NATO din anii '90, cum zicea Putin? Păi Suedia și Finlanda vor fi membre NATO atunci, nimeni nu le va exmatricula pentru că asta ar însemna disoluția alianței.

Că Ucraina nu va fi primită în NATO? Nici nu mai este nevoie, armata ucraineană a demonstrat că își poate apăra singură țara, dacă are armament.

Că Vestul nu va înarma în continuare Ucraina ca ea să se poată apăra? Asta ar fi o glumă bună...

Propunerea domnului Macron de a fi oferite garanții de securitate Rusiei ar fi valabilă doar în cazul în care frontul va fi înghețat, dar Donbas și Crimeea vor rămâne sub ocupația rusă. Privită în această cheie, declarația președintelui francez vinde pielea ursului din pădure, ar trebui mai înainte ca Ucraina să fie de acord cu varianta asta.

Domnul Macron ar vrea ca războiul să se termine repede, să se ajungă cumva în acest context, iar Europa domniei sale să nu mai plătească oalele sparte de decenii de fripturism privind relația cu Rusia.

Domnul Macron ar vrea o pace imediată prin cedarea acestor teritorii, cum a încercat să sugereze anterior.

O atare situație ar oferi Franței și Germaniei posibilitatea de a-și spăla păcatele diplomatice privind acordul de la Minsk sau formatul Normandia. Domnul Macron crede că revenirea la situația frontului din 2014 ar fi soluția de a nu enerva Rusia, de a nu târî Europa mai mult în conflict.

Așa ceva nu se mai poate pentru că Putin refuză acest compromis. Locatarul imperialist de la Kremlin a plecat la luptă să ocupe toată Ucraina, a ridicat miza așa de sus că nu poate fi victorie pentru el, doar înfrângere. S-a prins în propria capcană propagandistică și a dărâmat orice tunel de ieșire.

Pentru Putin războiul se poartă în termeni simpli de totul sau nimic. La fel se poartă războiul și pentru Ucraina. Atunci unde și când pot intra în calcul ,,garanțiile de securitate” gata să fie oferite de domnul Macron?

Dacă domnul președinte francez nu dezvoltă ideea, nu vom ști. Ce putem constata din ce ne-a oferit este că neformulata sa viziune se potrivește cu situația de pe teren ca nuca-n perete.

Mai corectă și mai pragmatică este viziunea cancelarului german Olaf Scholz care vorbește despre reluarea relațiilor comerciale cu Rusia după terminarea conflictului. Lucrul acesta este clar că se va întâmpla, în ce termeni nu are acum importanță.

Ce spune cancelarul este esențial, el dorește legături economice cu Rusia, poate nu la nivelul de dinainte de conflict, asta va rămâne de văzut. Terminați cu războiul, face rău ambelor părți, haideți să revenim la cooperarea economică de dinainte, asta spune cancelarul.

Prin lansarea unor asemenea idei în spațiul public domnul Scholz vrea să liniștească oamenii de afaceri germani, oferindu-le din nou șansa de a face bani și oferă Rusiei o alternativă la război. Prin declarațiile sale insistente, incomplete și neexplicate, domnul Macron nu numai că face rău tuturor părților aflate de partea Ucrainei, dar își maculează imaginea de lider european.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇