O victorie de etapă. Ce urmează în Dosarul 10 August?

O victorie de etapă. Ce urmează în Dosarul 10 August?

Când a fost anunțată clasarea parțială a Dosarului 10 August la DIICOT, am fost printre puținele voci care au spus că există o parte bună, și anume că dosarul a scăpat din capcana unde fusese trimis după toate aparențele tocmai pentru a fi blocat și eventual clasat.

Partea rea, adică exonerarea capilor Jandarmeriei, este până la urmă reversibilă, pentru că orice clasare poate fi infirmată și dosarul poate fi redeschis.

Și iată că lucrurile se întâmplă. Primul pas către redeschidere a fost făcut prin infirmarea parțială a clasării, decisă de șefa DIICOT Giorgiana Hosu. De ce infirmarea e parțială?

ADVERTISING

Pentru că a fost menținută clasarea tentativei de lovitură de stat, suspiciune de competența DIICOT care a și permis acestui parchet să pretindă întreg dosarul.

Din conținutul comunicatului (Ordonanța nu am văzut-o), nu am observat să fi fost menținută clasarea vreunui cap de acuzare în privința șefilor Jandarmeriei, așa cum au fost ele formulate de Secția Parchetelor Militare (SPM) din PICCJ și cum au fost sintetizate în Ordonanța de declinare către DIICOT de anul trecut.

Adevărul despre 10 August: Ce a clasat de fapt DIICOT. Acuzațiile procurorilor militari care au fost anulate - Document exclusiv

Conform Ordonanței de declinare, procurorii militari nu formulaseră acuzații cu privire la Carmen Dan, Liviu Dragnea sau celebrul colonel Paraschiv, însă nimic nu este exclus pe măsură ce ancheta va avansa dacă va fi reluată de SPM.

De ce a fost lăsată infirmarea în mâna dnei Hosu? Pentru salvarea domniei sale și a acestui parchet atât de drag SRI, dar și pentru ca președintele să scape de o întrebare incomodă.

Dacă infirmarea ar fi fost făcută de procurorul general Scutea, care lucra de altfel, din informațiile mele, la o soluție, dna Hosu rămânea lipită de clasare și cum mai putea dl președinte să evite comparația cu Felix Bănilă, căruia i-a cerut demisia pentru mersul prost al Dosarului Caracal.

De fapt, nu am nici cea mai mică încredere că dna Hosu nu știa de clasarea semnată de procurorul Doru Stoica, în curând fericit pensionar după ce și-a făcut datoria. Deci, în opinia mea, dna Hosu nu a făcut decât să infirme ceea ce a păstorit. Un fel de autoinfirmare.

Dar cum dna Hosu este cunoscută pentru flexibilitatea care a și menținut-o pe val, nu a avut desigur nicio problemă să se manifeste ierarhic superior în sens invers.

Cine a plasat această bombă sub biroul procurorului general și chiar al guvernării liberale rămâne, cum am arătat într-o analiză anterioară, o întrebare deschisă.

Ce se va întâmpla de acum înainte cu Dosarul 10 August?

După cum se arată chiar în comunicatul DIICOT, ordonanța de redeschidere ”a fost înaintată judecătorului de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel București în vederea confirmării, potrivit disp. art. 335 alin. 4 CPP. , urmând că după rămânerea definitivă, dosarul să fie declinat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare.

Deci următoarea etapă este la CAB. Primul aspect foarte important este la care judecător va ajunge cauza prin repartizare aleatorie, mai ales că, în mod tradițional, CAB este o moșie a Liei Savonea, unde se poate întâmpla orice.

Cât poate dura procedura? În mod normal, ar trebui să fie o procedură de urgență, iar cu tot cu motivarea deciziei să nu dureze mai mult de mijlocul lui septembrie până când ancheta să fie reluată la SPM.

Judecătorul de cameră preliminară va analiza legalitatea și temeinicia redeschiderii. O întrebare, sub aspectul legalității, este dacă dna Hosu nu este cumva incompatibilă să infirme clasarea, situație care ar apărea dacă domnia sa a efectuat acte de urmărire penală în Dosarul 10 August.

Din câte știu, domnia sa a semnat o citație (a procurorului militar Pîrlog, cel care s-a autosesizat în 10 august și pe ale cărui aprecieri din actul de sesizare s-a întemeiat într-o anume măsură clasarea, potrivit Ordonanței DIICOT), însă simpla semnătură pe o citație, spun magistrații cu care am vorbit, nu poate reprezenta un motiv de incompatibilitate.

Ar fi un dezastru cel puțin la fel de mare ca însăși clasarea ca această infirmare a dnei Hosu să pice testul de la CAB, fie pe legalitate, fie pentru că nu este temeinic motivată.

Pentru că așa cum au început lucrurile, nimeni nu ar crede niciodată că rezultatul nu a fost anume urmărit.

Până una alta, este o victorie de etapă, dar dacă nu admitem teza că clasarea a fost strict opera unui procuror recunoscut printre colegi ca foarte slab, este de așteptat ca cine a vrut să salveze capii Jandarmeriei să nu renunțe așa de ușor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇