Mascarada confruntării PSD-PNL nu include și împărțirea sinecurilor. Felul în care se înțeleg perfect pe tranșarea hălcilor, felul în care își susțin unii altora clienții și impostorii este o dovadă cât se poate de grăitoare despre adevărata natură a relației dintre cele două partide.
Ca un recent exemplu, Roberta Anastase nu ajungea în CA al BNR, pentru care nu are o minimă calificare, fără suportul PSD. Așa cum e foarte interesant că în BEC reprezentatul PSD a votat pentru interpretarea care i-ar da dreptul unui membru de partid să fie pe lista electorală a unui partid, deci dlui Iohannis să intre pe lista PNL, fără a demisiona din funcția de președinte.
Nici n-a crâcnit Marcel Ciolacu să semneze pentru îndestularea la rectificare a bugetului președintelui cu 7 milioane de lei, fără a avea măcar pretenția transparenței și după toate scandalurile privind cheltuielile faraonice ale lui Klaus Iohannis.
Dl Ciolacu nu e curios nici în privința costului secretizat al închirierii avioanelor de lux, plătite din bani publici, după cum nu are mare interes nici pentru costul terenului de golf de la Neptun, deși RA-APPS e în subordinea Guvernului.
- Sfidarea continuă: În plin scandal pentru candidatura lui la Senat, Iohannis zboară în SUA cu avionul privat de lux
- Rareș Bogdan apără mini-terenul de golf făcut de Iohannis la vila din Neptun
În chestiunile cu adevărat importante pentru ei, PSD și PNL colaborează fără fisură, în vreme ce fiecare își interpretează partitura electorală cea mai avantajoasă.
PNL are nevoie să își mobilizeze electoratul cu momeala unei guvernări așa-zis de dreapta, de fapt, antiPSD, pe care o vestește Nicolae Ciucă. Sigur, există în PNL adversari ai colaborării cu PSD și ei sunt cunoscuți, dar minoritari. Majoritatea nu este deranjată principial de alianța cu PSD, ci doar dorește o modificare a raporturilor de forțe.
Pentru care, de altfel, Marcel Ciolacu a și venit cu o dublă asigurare. Pe de-o parte, dacă va deveni președinte, PSD nu va avea și funcția de premier și l-ar desemna premier pe Nicolae Ciucă fără nicio rezervă: „Văd în continuare o variantă bună, ținând cont de contextul actual (…), văd chiar o normalitate să avem din nou o coaliție PSD-PNL”.
Declarația lui Marcel Ciolacu toarnă apă și peste speculațiile despre ruperea tandemului, că nu-și mai vorbesc, că nu se mai sună, că-și iau înapoi bezelele: „Încrederea nu se poate pierde pentru refuzul de a face o lege pentru o singură persoană. Împreună am luat decizii corecte, am stat umăr la umăr alături de primul-ministrul Nicolae Ciucă".
Nu-și iau nimic înapoi și, în mod cert, nimic nu i-ar plăcea mai mult lui Marcel Ciolacu decât să meargă cu acest tandem și dincolo de 2024.
Dar pentru asta, desigur, Nicolae Ciucă trebuie să ajungă în turul al doilea. Iar ca să ajungă, electoratul liberal trebuie mobilizat cu speranța că PSD va fi trimis în Opoziție.
Dar această momeală îi folosește și lui Marcel Ciolacu. Pentru PSD a câștiga alegerile, dar a rămâne în Opoziție este deja o traumă pentru care are un singur tratament: să aibă președintele care desemnează premierul. Că acesta va fi de la PSD sau PNL devine un detaliu, important e să nu rămână pe afară.
Deci mobilizarea electoratului PNL pentru o guvernare antiPSD va ridica și mobilizarea electoratului PSD, ca nu cumva să pățească iar un pocinog.
În același timp, Marcel Ciolacu are mare grijă ca PSD să nu repete o eroare clasică - enervarea electoratului ostil. Așa au pierdut mereu în turul al doilea, chiar și atunci când erau convinși că doar popcorn-ul nu le va ajunge până să-și instaleze candidatul acolo.
Cu cât este mai atacat, cu atât Marcel Ciolacu pare mai calm și pacifist. Deci atacurile PNL îi fac bine.