„Toate drumurile mele duc la Iohannis”, a spus Nicolae Ciucă în show-ul electoral organizat la Antena3, cu patru zile înainte de alegeri.
Fostul general a navigat în campanie de la eșecul cărții „Un ostaș în slujba țării”, devenind o povară pentru propriul partid, până la posibilitatea de a intra în turul 2 al alegerilor prezidențiale, cum arată câteva sondaje de opinie, date publicității cu trei zile înainte de alegeri.
Nicolae Ciucă reprezintă un pariu existențial pentru PNL. Ratarea intrării acestuia în finala pentru Palatul Cotroceni ar reprezenta o lovitură puternică pentru liberali, care ar fi în pericol să obțină un rezultat catastrofal la alegerile parlamentare din data de 1 Decembrie.
„Am fost anti-PSD în momentul în care am căutat să-mi fac datoria față de țară, eram șeful Apărării dacă vă aduceți aminte, singurul șef al Apărării din NATO care a fost suspendat. De ce? Pentru că nu am fost de acord să semnez pentru atribuirea unui contract legat de achizițiile din Armată”, a mărturisit fostul general, conform sursei citate.
Lepădarea de Marcel Ciolacu
Pe parcursul întregii campanii electorale, mesajul liderilor liberali a fost acela că vor reuși să-l împingă, efectiv, pe Nicolae Ciucă în turul 2 al alegerilor prezidențiale cu ajutorul celor peste 1.000 de primari ai partidului.
Convingerea exprimată de purtătorii de cuvânt ai PNL s-a bazat pe un calcul simplu, avantajul formațiunii politice de a avea a doua structură teritorială națională după PSD.
E adevărat că atât AUR cât și USR, partide relativ noi, nu au reușit să câștige prea multe posturi de primari în țară, iar filialele locale sunt mult mai slabe decât ale celor două forțe politice aflate, acum, la guvernare.
Pentru a-și relansa campania electorală, începută în genunchi, Nicolae Ciucă a încercat să se distanțeze cât mai mult de Marcel Ciolacu, liderul PSD, deși liberalii au rămas în continuare la guvernare alături de social-democrați.
Pentru liderul PNL, aceste decizii contradictorii au fost greu de explicat, iar acum, cu 48 de ore înainte de primul tur de scrutin, e greu de spus dacă au fost acceptate sau nu de alegători.
Moștenirea lui Iohannis
Nicolae Ciucă a evoluat pe parcursul ultimelor luni, de la un lider politic care nu se putea exprima public la unul care poate purta o conversație, relaxat fiind, în fața camerelor de luat vederi, iar oamenii să înțeleagă câte ceva din ce spune.
Dar marea lui problemă, în toată perioada, a rămas Klaus Iohannis, actualul președinte care l-a promovat în poziția de premier, l-a sprijinit să devină lider PNL și i-a susținut candidatura la șefia statului.
Voi respecta legea şi procedurile justiţiei în ceea ce priveşte orice cetăţean, inclusiv preşedintele României, în faţa justiţiei
Nicolae Ciucă, candidat PNL la Președinția României
Fostul general nu poate ieși de sub manta lui Iohannis, având statutul de moștenitor politic al acestuia.
În situația în care Nicolae Ciucă va reuși să ajungă la Palatul Cotroceni, va fi pentru prima dată în România, după 1990, când un președinte în funcție reușește să-i transfere puterea unui protejat.
„Președintele Iohannis nu este Putin şi eu nu sunt Medvedev, ca atare președintele Iohannis nu va fi premierul României. (...) E bine să subliniez încă o dată că nu va fi prim-ministru”, a declarat Nicolae Ciucă într-o emisiune electorală, încercând să se detașeze cât mai mult de patronul său politic.
Nimeni nu se așteaptă ca după alegeri, în eventualitatea unei victorii, Ciucă să-i dea funcții executive lui Iohannis, dar, pe de altă parte, influența actualului președinte asupra liberalilor va rămâne, chiar dacă din umbră.
Plagiatul, marea vulnerabilitate a lui Nicolae Ciucă
În ce privește relația cu PSD, deși Ciucă a încercat în mai multe rânduri, în ultimele zile, să anunțe că PNL se va desprinde de social-democrați și că va încerca, după alegerile parlamentare, să formeze un guvern de centru-dreapta, foarte puțini electori cred astfel de promisiuni.
În realitate, în situația în care Nicolae Ciucă ajunge în finala prezidențială, înseamnă de fapt că o mare parte din populație își dorește continuarea actualei guvernări PSD-PNL, nu o schimbare a ei. Abia ratarea obiectivului politic de către PNL va duce la o resetare a scenei politice și realizarea unei posibile majorități parlamentare fără PSD, dar și aici trebuie să se așeze mai multe piese de domino.
Totul va depinde de scorul lui Marcel Ciolacu și scorul PSD în alegeri. Dacă social-democrații vor lua peste 30% la scrutinul parlamentar, nu vor fi scoși de la guvernare în nicio situație.
Ajungerea lui Nicolae Ciucă în finala prezidențială ar fi o surpriză și ar confirma puterea de mobilizare în teritoriu a liberalilor.
Fostul general, conform acțiunilor sale politice de până acum, nu ar fi un pericol pentru România din perspectiva siguranței, a relației cu Uniunea Europeană și NATO.
Marea sa vulnerabilitate rămâne plagierea tezei de doctorat. Acțiunile întreprinse în perioada în care era prim-ministru pentru a mușamaliza situația vor căpăta greutate, după ce entuziasmul unei eventuale victorii în finala prezidențială va fi trecut.
Consecințe posibile asupra ierarhiei candidaților
În acest moment, cu 48 de ore înainte de ziua votului, Nicolae Ciucă se află pe o tendință de creștere a susținerii publice, fiind la o distanță cuprinsă între 2 și 5 procente de o posibilă finală cu Marcel Ciolacu, conform unor sondaje, dar și datelor aflate la dispoziția echipelor de campanie.
La fel ca mulţi români, şi eu am crezut că la un moment dat PSD se va schimba... va fi un declic şi se va înscrie în ceea ce înseamnă componenta democratică şi a stângii, că există o stângă care respectă tot ceea ce înseamnă valorile democratice
Nicoale Ciucă, candidat PNL la Președinția României
Se observă un scor tot mai strâns între Elena Lasconi, George Simion și Nicolae Ciucă, aceștia fiind cotați în marja de eroare a cercetărilor sociologice.
O indecizie de peste 15% constatată în bazinul electoral al persoanele care ar dori să voteze poate duce cursa politică în orice direcție.
„În ultimele doua săptămâni, și mai ales în ultimele zile, intensitatea disputelor electorale a crescut puternic, la fel controversele și interesul populației. Pe acest fundal, intenția de vot a început să sufere modificări importante de la zi la zi, cu posibile consecințe, subliniez posibile, nu obligatorii, asupra ierarhiei candidaților”, a anunțat Remus Ștefureac, directorul INSCOP.
Nicolae Ciucă își va începe ziua de duminică știind la fel de puține despre viitorul carierei sale politice ca majoritatea alegătorilor români chemați la urne. O astfel de situație nesigură, tensionată și imprevizibilă arată din nou cât de importante sunt alegerile libere și democrația într-o țară, deși mulți blazați ai zilelor noastre consideră că sunt doar vorbe goale.