Naomi Campbell, când moda devine model. Cum o expoziție primită cu reținere, la debut, s-a transformat într-un succes

CORESPONDENȚĂ DIN LONDRA. Cu doi ani înainte de prăbușirea comunismului, celebra revistă Vogue și-a asumat să publice o altfel de copertă, ceea ce arată cât de greu se sparg barierele cu privire la prejudecățile rasiale și de gen. O expoziție de la Londra celebrează acest pas care capătă o nouă semnificație în contextul alegerilor din SUA.
Naomi Campbell, când moda devine model. Cum o expoziție primită cu reținere, la debut, s-a transformat într-un succes

Anunțul intrării Kamalei Harris în cursa pentru Casa Albă aduce din nou în atenția publicului dezbaterea despre rolul femeii în societate, dar și despre tensiunile rasiale din lumea occidentală.

În paralel cu ce se întâmplă în America, în luna iunie, la Londra a fost lansată o expoziție care o celebrează pe Naomi Campbell, un foto-model și o actriță de culoare de origine britanică. 

Ajunsă la vârsta de 54 de ani, ea a avut un impact global asupra industriei modei și a culturii populare.

Expoziția realizată de Victoria & Albert Museum este, în sine, o operă de artă. Sunt expuse peste o sută de rochii purtate de cea care a impus conceptul de „supermodel”. 

ADVERTISING

Dar mai mult decât atât, e o incursiune în viața lui Naomi Campbell, prezentând labirintul în care a intrat o puștoaică de 15 ani, care a devenit un simbol al frumuseții planetare.

StudioNaomiSM
VIAȚĂ DE SUPERMODEL. Cum arăta camera pe care o folosea Naomi Campbell, după ce a ajuns supermodel, în show-urile de la Paris, refăcută în cadrul expoziției londoneze - Foto: Spotmedia.ro

„Oamenii au început să folosească cuvântul supermodel. Se relata în presă despre tot ceea ce purtam, despre fiecare restaurant în care intram. Apoi, am început să citesc pe prima pagină a ziarelor despre ce mâncam la micul dejun”, a povestit ea, într-un interviu expus în expoziție.

A fost prima

Succesul lui Naomi Campbell a fost și o declarație politică. Odată cu apariția și celebrarea frumuseții ei, societatea a făcut un pas important în acceptarea unei femei de culoare ca standard estetic în cultura occidentală.

CopertaNaomi
PREMIERĂ. Coperta Vogue din decembrie 1987, în care Naomi Campbell sparge o barieră rasială, expusă la Victoria and Albert Museum - Sursa: Spotmedia.ro

Expoziția de la Victoria & Albert scoate în evidență acest lucru, prezentând personalitatea lui Naomi Campbell, contextul cultural și social în care a devenit un simbol al perfecțiunii umane, dar și capacitatea ei de a evolua.

A fost prima femeie de culoare care a apărut pe coperta celebrei reviste Vogue, ediția din Marea Britanie, iar asta se întâmpla în luna decembrie, 1987.

Și, acum, la 54 de ani, ea este o personalitate influentă a industriei de modă din întreaga lume. Participă încă la show-uri importante, fiind gazda unui emisiuni TV în care se lansează noi talente din domeniul modelling-ului.

Nu a depus armele și nu a dispărut din atenția publicului odată cu vârsta, ci s-a transformat și a folosit tot ce a acumulat pentru a avea în continuare un mare impact asupra industriei.

De fapt, expoziția dedicată lui Naomi Campbell nu e numai un omagiu adus carierei ei, ci și o celebrare a integrării sociale, a luptei împotriva rasismului și a marginalizării femeilor, fenomene atât de prezente încă în societatea occidentală.

Un pariu câștigat

Expoziția lansată în luna iunie, cu un bilet de intrare care costă 16 lire, aproximativ 100 de lei, poate fi vizitată până în februarie 2025.

Evenimentul se bucură de un mare succes, accesul făcându-se conform unei programări orare.

În spațiul dedicat expoziției, unul circular, pe două nivele, vizitatorul e purtat într-o lume a frumuseții și perfecțiunii, fiind asaltat de rochiile purtate de Naomi Campbell la diferite show-uri de modă și pentru diverși creatori. 

ExpoNaomiSM
INTERACȚIUNE. În expoziție se pot observa rochiile purtate de Naomi Campbell, dar și un spațiu amenajat în care vizitatorii se puteau transforma pentru câteva momente în manechine - Foto: Spotmedia.ro

Evenimentul a fost un pariu pentru V&A, unul dintre cele mai importante muzee din lume, care și-a asumat riscuri aducând în fața unui public exigent o personalitate dintr-o industrie atât de controversată cum e cea a modei. 

„…e prima mare expoziție muzeală dedicată unui fotomodel. S-au ridicat multe sprâncene când a venit vorba de canonizarea unui <manechin> în rândul artiștilor demni de a fi prezentați în muzeu”, a scris publicația britanică „The Guardian”.

Dar dacă la momentul lansării, în luna iunie, nu exista o dezbatere globală cu privire la rolul femeii de culoare în societatea contemporană, odată cu intrarea Kamalei Harris în cursa pentru Casa Albă, evenimentul de la Londra capătă și o semnificație politică, făcându-l și mai atractiv.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇