Maia Sandu, țintă pentru Putin. Cum a vrut s-o doboare?

Eroina liberală de la Chișinău se află pe lista neagră a FSB, care încearcă s-o îndepărteze de la putere pentru a pune presiune pe vestul Ucrainei și pentru a stopa transferul de arme de pe culoarul sudic, dinspre România. A supraviețuit unei lovituri de stat, dar asta nu înseamnă că pericolul a trecut. Agenții Kremlinului pregătesc un nou plan.
Maia Sandu, țintă pentru Putin. Cum a vrut s-o doboare?
  • Oleksii Danilov, șeful Consiliului Național de Securitate, spune că un grup de agenți ceceni ai Kremlinului, care au fost în Turcia pe post de salvatori ai celor afectați de cutremur, urmează să ajungă la Chișinău.
  • Maia Sandu a avut o convorbire telefonică cu Aleksander Vučić, președintele Serbiei, un susținător al lui Putin, cu privire la informații despre persoane din această țară care ar fi fost implicate în complot.
  • Un atu important pe care-l au Ucraina și Moldova ține de faptul că SUA și NATO surclasează Rusia la tot ce înseamnă război informațional.

Pe străzile din Odesa era agitație mare. Ziua caldă scosese mii de oameni afară, îmbrăcați în haine colorate, cu steaguri și pancarte, dar nu pentru a sărbători ceva, ci pentru a lupta. 

Odesa, al treilea oraș ca mărime din Ucraina, cucerită și de Armata Română în 1941, care a declanșat un masacru asupra populației civile în urma unui atentat în care au murit mai mulți ofițeri, devenise scena unor confruntări violente între grupările pro-ruse și protestatarii ucraineni, cei care au declanșat mișcarea „Maidan” ce a dus, după o violentă confruntare forțele de ordine, la demisia președintelui Viktor Ianukovici, un apropiat al Kremlinului.

În urmă cu câteva săptămâni, Peninsula Crimeea fusese invadată de trupele rusești, iar acum reprezentanți ai Moscovei încercau să preia controlul orașului.

ADVERTISING

Marșul celor din mișcarea democratică „Maidan” a fost atacat de grupări pro-ruse, înarmate cu bâte, răngi, spray-uri lacrimogene, provocând o busculadă.

Dar cei atacați s-au regrupat și, fiind în număr mult mai mare, i-au împins pe agenții și susținătorii Moscovei într-o clădire a Uniunii Sindicatelor, căreia i-au dat foc. În incendiu au murit 46 de rusofili, iar preluarea orașului de către forțele loiale Kremlinului a eșuat.

Odessa_Russian_Sring_20140413_08
Odesa, Ucraina, 2014, grupuri de presiune pro-ruse, care atacau susținătorii mișcării democratice "Maidan" - Foto: Wikimedia

La o săptămână după aceste evenimente tragice, cu ocazia sărbătoririi Zilei Victorii, 9 Mai, 2014, Vladimir Putin și-a ținut discursul anual din Piața Roșie în fața militarilor și a moscoviților veniți la paradă.

„Ne plecăm capetele în fața memoriei martirilor din Odesa, care au fost arși de vii în Casa Sindicatelor, în data de 2 mai 2014, ne plecăm capetele în fața memoriei bătrânilor, femeilor și copiilor din Donbas care au fost uciși în bombardamentele atroce și barbare ale neonaziștilor. Ne plecăm capetele în fața camarazilor noștri care au murit cu curaj în lupta dreaptă, pentru Rusia”, a declamat Vladimir Putin.

El nu a făcut nicio referire și la cele două persoane din tabăra opusă, care și-au pierdut viața în timpul violențelor, confirmând indirect faptul că atacul asupra manifestanților pașnici din Odesa al grupărilor pro-ruse a fost planificat, cu scopul de a crea o criză politică, oferind un pretext Moscovei să atace oraşul.

Zelenski o avertizează pe Maia Sandu

În data de 9 februarie, la întâlnirea cu liderii statelor membre ale Uniunii Europene, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, i-a anunțat pe aceștia că a primit de la serviciile sale de securitate un raport interceptat din Rusia, care conține planul detaliat al unui complot care are ca scop înlăturarea Maiei Sandu de la conducerea țării.

poza de familie consiliul european zelenski
Volodimir Zelenski, în vizită la Consiliul European, locul unde i-a anunțat pe liderii statelor membre că Republica Moldova e în pericol - Foto: Twitter/Charles Michel

„Am informat-o că am interceptat un plan de distrugere a Republicii Moldova de către serviciile secrete rusești. Documentele arată cine, când și cum trebuie să acționeze, să distrugă democrația din Moldova și să preia controlul asupra acestei țări”, i-a anunțat Zelenski pe șefii de stat și guvern, reuniți la Bruxelles.

În aceeași zi, reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova dau publicității un comunicat în care confirmă declarațiile președintelui ucrainean.

„… SIS confirmă că, atât din informațiile prezentate de partenerii noștri ucraineni, cât și în urma activității operative a Serviciului, au fost identificate activități subversive cu scopul subminării Republicii Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”, se arată în documentul agenției de informații de la Chișinău.

„În acest moment, nu putem oferi mai multe detalii, deoarece există riscul de a periclita diversele activități operaționale, aflate în desfășurare. Asigurăm cetățenii Republicii Moldova că toate instituțiile statului lucrează la capacitate maximă și nu vor permite îndeplinirea acestor provocări”, se mai precizează în comunicatul citat.

Un grup de ceceni

În data de 12 februarie, Oleksii Danilov, șeful Consiliului Național de Securitate, într-un interviu la un post de televiziune din Ucraina, anunță că un grup de agenți ceceni ai Kremlinului urmează să ajungă la Chișinău pentru a se implica în înlăturarea Maiei Sandu și a guvernului ales în mod democratic. 

„Unii dintre acești ticăloși, care fac parte din așa-numitul grup cecen și s-au aflat pe teritoriul țării noastre din primele zile ale invaziei declanșate în data de 24 februarie, se află acum într-o cu totul altă parte a lumii. Ei lucrează în prezent ca salvatori în Turcia. În prezent, monitorizăm atent această situație pentru a ne asigura că acești salvatori nu vor ajunge la Chișinău. Le cunoaștem numele, prenumele și indicativele. I-am urmărit cu atenție de la începutul invaziei. Au avut o serie de sarcini de îndeplinit încă din data de 24 februarie”, a declarat Oleksii Danilov, șeful securității din Ucraina.

Oleksii Danilov, șeful Consiliului Național de Securitate din Ucraina, a spus că mai mulți agenți ceceni, deghizați în salvatori veniți din Turcia, urmau să ajungă la Chișinău pentru a provoca o criză politică majoră și înlăturarea Maiei Sandu - Foto: Wikimedia

Conform oficialului, planul era ca un grup de agenți, deghizați în salvatori, să ajungă din Turcia la Chișinău, unde să se implice în declanșarea unei lovituri de stat.

Ei urmau să facă joncțiunea cu alți complotiști, care acționau ca protestatari și susținători ai formațiunii lui Ilan Șor, un milionar fugit din Moldova, acuzat și căutat de procurori pentru mai multe fapte de corupție.

Șor finanțează partidul ce-i poartă numele, care a intrat în Parlament, cu fonduri venite pe filiera FSB. De luni de zile, această formațiune politică organizează proteste, evenimente, marșuri în fața instituțiilor din Chișinău, construind o mișcare împotriva regimului ales în mod democratic în toamna anului 2020.

Moldova, sub asaltul Rusiei

În data de 13 februarie, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a ieșit în fața cetățenilor, confirmând oficial că țara a fost vizată de o lovitură de stat, susținând că pericolul a fost îndepărtat.

„În ultimele zile, au apărut în spațiul public discuții cu privire la securitatea țării noastre. Declarațiile președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre”, a anunțat Maia Sandu.  

„Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice”, a mai adăugat ea. 

„În perioada octombrie-decembrie, poliția și Serviciul de Informații și Securitate au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violență”, a mai spus liderul Republicii Moldova.

InfograficLovituraStatMoldova

Serbia, parte din plan

Până în data de 15 februarie, când președintele Klaus Iohannis transmite un mesaj, niciun reprezentant al Guvernului nu a reacționat la șirul de evenimente care au avut-o în centrul atenției pe Maia Sandu.

„Sunt extrem de îngrijorătoare semnalele publice privind orice încercări ale Federației Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică și constituțională a Republicii Moldova, un stat suveran, care și-a ales prin vot liber direcția politică”, a spus Iohannis în declarația sa tardivă.

Dar în aceeași zi Maia Sandu are o convorbire Aleksandar Vučić, președintele Serbiei, cu care discută despre „riscurile de destabilizare a situației din țara noastră și eventuala implicare a cetățenilor altor state”, au anunțat reprezentanții instituției prezidențiale din Republica Moldova.  

Serbian President Alexandar Vucic
Alexandar Vučić, președintele Serbiei, și-a arătat sprijinul pentru Vladimir Putin și politica sa expansionistă - Foto: Hepta.ro

Comunicatul indică faptul că, pe lângă „agenți ceceni”, în planificarea loviturii de stat au fost implicați și cetățeni sârbi sau persoane care se află pe teritoriul acestei țări.

Președintele Serbiei n-a ezitat să arate public susținerea pentru Vladimir Putin, în repetate rânduri, de la începutul invaziei. Belgradul a devenit o placă turnantă pentru agenții Moscovei, care pregătesc operațiuni de destabilizare a statelor din regiunea balcanică.

În 2016, la Podgorița, capitala Republicii Muntenegru, agenții Rusiei au pus în aplicare o lovitură de stat pentru a bloca aderarea acestui mic stat la NATO.

Complotul a eșuat, iar în iunie 2017 Muntenegru devine membru a alianței Nord-Atlantice.

La Podgorița, desfășurarea evenimentelor a fost asemănătoare cu ce s-a întâmplat la Odesa, în 2014, iar atmosfera de proteste și provocări aduce cu ceea ce se întâmplă în ultimele luni la Chișinău.

Maia Sandu rămâne în pericol. Ea e o țintă pentru Vladimir Putin, care-și dorește controlul Moldovei pentru a pune presiune pe partea vestică a Ucrainei și pentru a îngreuna aprovizionarea cu arme și echipament ce se desfășoară pe culoarul sudic, dinspre România.

Un atu important pe care-l au Ucraina și Moldova ține de faptul că SUA și NATO surclasează Rusia la tot ce înseamnă război informațional.

Aliații reușesc să afle în timp util toate mișcările și planurile Kremlinului, aplicând strategia de a anunța public pericolul, exact cum s-a întâmplat înainte de începerea invaziei. 

Atunci, Joe Biden și reprezentanți ai guvernului american au alertat opinia publică, dar și pe parteneri, de iminența ordinului de atacare a Ucrainei pe care urma să-l dea Vladimir Putin. 

Moldova Energy Crisis Protest
Asociați ai Partidului Șor, finanțat de Moscova, îmbrăcați în haine militare, protestează la Chișinău împotriva guvernului liberal - Foto: Hepta.ro

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇