Klaus Iohannis dă masca jos de pe fețele românilor. Prea devreme?

Din acest weekend, o serie de măsuri de relaxare anunțate de autorități vor fi experimentate de cetățeni. Teama specialiștilor e că acestea vor descuraja procesul de vaccinare, lăsând oamenii fără apărare în fața unui nou val de pandemie.
Klaus Iohannis dă masca jos de pe fețele românilor. Prea devreme?

Cu o zi înainte ca purtarea măștii să nu mai fie obligatorie în spații deschise, în mai multe locuri din București, oamenii continuau s-o folosească.

Mulți dintre cei care aflaseră de măsură au lăsat-o sub bărbie, ezitând să renunțe la ea, fiind pregătiți, în orice moment, s-o ridice rapid la loc.

Printr-o decizie neașteptată, Klaus Iohannis a anunțat joi, 13 mai, că masca nu mai e obligatorie în spațiile deschise, începând cu acest weekend.

Trebuie purtată în spațiile aglomerate, cum ar fi piețe, târguri, stații de autobuz, dar și în toate spațiile publice închise.

Vineri, 105 oameni au murit în România din cauza infectării cu Covid-19. Aceste decese se adaugă celor 29.413 anunțate oficial de la începutul pandemiei, cifră care ar putea fi mai mare cu cel puțin 7.000 de decese, conform unui raport al Ministerului Sănătății.

Cu toate aceste date, președintele și Guvernul României au luat decizia de a anunța cea mai mare relaxare a măsurilor de protecție împotriva pandemiei de până acum.

Mai mulți experți în sănătate publică, după anunțarea măsurilor, susțin că acestea vor descuraja vaccinarea. 

În ultima săptămână, s-a reușit administrarea a peste 100.000 de injecții zilnic, media celor care au fost imunizați cu prima doză fiind de peste 40.000 pe zi.

ADVERTISING

Aceste date i-au oferit premierului încrederea să anunțe că la sfârșitul lunii vom mai avea 5 milioane de persoane imunizate cu cel puțin o doză de vaccin.

Pentru a-și atinge acest obiectiv, Guvernul trebuie să mărească ritmul vaccinării, cel înregistrat acum nefiind suficient, conform unui calcul realizat de SpotMedia.ro. 

“Ritmul vaccinării va scădea în perioada următoare, tocmai din cauza relaxărilor. Suntem într-o situație bizară, e ca și cum la școală, la primul test pe care îl dai studenților, le dai la toți nota zece, indiferent că au muncit sau nu pentru testul respectiv. La al doilea test nu va mai învăța nimeni. Exact la fel și aici, din cauză că Guvernul nu validează comportamentul responsabil al celor care s-au vaccinat, nu oferă o facilitate, nu ajustează legislația, pentru ca astfel de facilități să poată fi oferite, va scădea interesul pentru vaccinare…”, a declarat Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, pentru Radio France International.

Exact cum observă specialiștii, decizia de relaxare are legătură directă doar cu indicele de infectare, care a scăzut mult în ultima vreme, și nu cu rata de vaccinare.

O problemă e că dacă măsurile de relaxare descurajează imunizarea, valul al patrulea al pandemiei ce ar putea apărea în toamnă va face din nou ravagii din cauza numărului mic de persoane vaccinate.

Un alt neajuns e acela că autoritățile nu oferă facilități pentru cei vaccinați, astfel încât oamenii să fie încurajați s-o facă în număr mare.

Ne aflăm într-un punct în care e greu de spus în ce direcție vor merge vaccinarea și pandemia.

Un exemplu de comunicare publică eficientă și clară l-a dat președintele SUA Joe Biden care, într-un scurt mesaj postat pe Twitter, a arătat importanța vaccinării, posibilitatea alegerii, dar și consecințele unei decizii greșite: “Acum, avem o regulă simplă: te vaccinezi sau porți mască până când vei face injecția. Alegerea îți aparține!”

În fond, exact asta așteptau specialiștii în sănătate publică de la șeful statului, o condiționare a relaxării de vaccinare. Dar Klaus Iohannis nu a făcut asta.

În opinia mea, cred că președintele a preferat să nu tragă toate gloanțele o dată. A mers pe o strategie “pas cu pas”, cum îi place să spună. A vrut să vadă dacă ritmul vaccinării se păstrează și la ce nivel, după apariția unor măsuri de relaxare.

Dacă numărul cazurilor de infectare va crește în urma deciziilor anunțate, atunci va avea și susținerea cifrelor pentru a crea o legătură între vaccinare și relaxare.

E foarte posibil ca, acum, epidemia să scadă în intensitate în mod natural, fără a fi nevoie de alte măsuri.

klaus iohannis bicicleta1
Klaus Iohannis a anunțat că, din acest weekend, activitățile în aer liber se pot desfășura fără mască. În imagine, președintele promovează folosirea bicicletei pentru deplasarea la locul de muncă - Foto: Facebook/Klaus Iohannis

În România, sunt mult mai multe persoane care s-au imunizat prin boală decât cele declarate oficial. Conform unor proiecții, numărul acestora ar putea fi dublu față de cifra oficială de un milion de persoane.

În urmă cu un an, medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din Societatea Națională de Medicină a Familiei, a declarat  pentru SpotMedia.ro, în legătură cu vaccinarea antigripală, că 5 milioane de doze ar fi suficiente pentru a opri o epidemie de gripă în țara noastră. 

După cum s-a văzut, masca și distanțarea socială au stopat această epidemie la fel de eficient ca un vaccin.

Există o posibilitate reală ca pandemia să fi încetinit atât de spectaculos în România datorită unui cumul de patru factori: 

  • sezonalitatea epidemiei, adică încălzirea vremii a încetinit viteza de răspândire a virusului pentru că multe activități se desfășoară în aer liber;
  • măsurile de protecție și distanțare;
  • un număr mult mai mare de persoane imunizate în mod natural, prin boală, decât cel declarat oficial, cel puțin 2 milioane;
  • 4 milioane de persoane imunizate cu cel puțin o doză de vaccin;

Va fi mai clar peste două săptămâni în ce direcție merg lucrurile, dar cred că unele calcule ale autorităților arată că s-ar putea atinge “imunitatea de turmă” și cu 7,8 milioane de persoane vaccinate.

În nicio campanie de vaccinare din România, indiferent de epidemie, nu a fost făcut un număr atât de mare de doze de vaccin într-un timp atât de scurt.

Anterior, cele mai multe doze distribuite au fost cele 3 milioane din anul 2009. Era vorba de doze cu vaccin antigripal realizat de Institutul Cantacuzino.

Există posibilitatea ca, acum, în România să fie peste 6 milioane de persoane cu o formă de imunitate la coronavirus, iar un salt de încă două milioane de persoane vaccinate să ne ducă într-un teritoriu sigur.

Relaxarea anunțată de Iohannis, una care pare că l-a luat prin surprindere chiar și pe premierul Cîțu, are în spate toate informațiile în legătură cu campaniile de imunizare anterioare din țara noastră pentru alte boli, dar și datele din țări mult mai avansate cu vaccinarea, cum ar fi Israel, Marea Britanie și SUA. 

Decizia e posibil să fi fost luată și în urma unor calcule și proiecții bazate pe analizarea datelor cu privire la mobilitatea cetățenilor, dar și pe unele cu privire la cazurile de infectare neraportate pentru că oamenii, din diverse motive, s-au tratat acasă.

Oricum ar fi, relaxarea anunțată de președinte va avea tendința să scadă numărul celor care doresc să se vaccineze. 

Totuși, nevoia de a călători, restricțiile cu privire la angajare sau participarea la evenimente, examene și cursuri ar putea menține o cerere ridicată pentru vaccin, una suficient de mare pentru a stopa pandemia.

Citiți și alte articole interesante pe aceeași temă:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇