Harris sau Trump? Imposibil de spus. Undeva există o eroare, iar candidatul care va beneficia de ea va ajunge președinte

Campania electorală din SUA intră în ultima săptămână fără să existe un favorit clar, oricare dintre cei doi candidați având șanse să fie viitorul președinte. Sunt foarte multe date, sondaje și interpretări ale cifrelor, dar toate sugerează o luptă extrem de strânsă în șapte state federale, acolo unde diferențele dintre cei doi sunt sub două procente într-un sens sau celălalt.
Harris sau Trump? Imposibil de spus. Undeva există o eroare, iar candidatul care va beneficia de ea va ajunge președinte
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primele rezultate și estimări ale votului din statele cheie vor rula pe ecranele televizoarelor, laptop-urilor și telefoanelor mobile, miercuri, 6 noiembrie, începând cu două noaptea, ora României.

Până atunci nu vor exista suficiente voturi numărate și proiecții făcute prin exit-poll-uri astfel încât o agenție de știri, un mare ziar american sau un important post de televiziune să poată face vreo predicție în ce privește câștigătorul în unul din cele 7 state cheie, care vor decide viitorul președinte al SUA: Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, North Carolina, Georgia, Arizona și Nevada.

Cu zece zile înainte nu există niciun indiciu în ce privește câștigătorul. Sondajele de opinie anunță o cursă strânsă, mult mai strânsă decât în urmă cu patru ani, atunci când Joe Biden a început ziua alegerilor ca favorit și, în final, a câștigat.

AlegeriPrezidentialeSUA1info-1

Comparând media sondajelor de acum cu cele din urmă cu patru ani și folosind ca referință rezultatele finale din 2020, deși Kamala Harris e încă în față în câteva state cheie, Donald Trump ar avea prima șansă.

US Presidential elections - Trump holds rally in N
SCOR STRÂNS. Donald Trump a reușit să se apropie de Kamala Harris și mai multe sondaje spun că are o cale să câștige alegerile – Foto: Hepta.ro

Dar există multe discuții în ce privește eroare studiilor sociologice, schimbările demografice, dar și impactul candidaților asupra electoratului.

ADVERTISING

Kamala Harris este femeie și o persoană de culoare. Chiar dacă nu apar în sondaje, misoginismul și rasismul unor alegători nu pot fi scoase din discuție.

Pe de altă parte, nu se cunoaște impactul pe care-l va avea mișcarea feministă împotriva deciziei Curții Supreme de a limita posibilitatea de întrerupere a sarcinilor nedorite, lăsând statele federale să decidă dacă interzic sau nu avortul.

Subestimarea lui Trump

Evoluția candidaților în campania electorală modelează decizia alegătorilor, iar profunzimea acestui proces nu e surprins în întreaga sa amploare de sondajele de opinie. 

Multă lume se întreabă în favoarea cui va fi eroarea din aceste cercetări sociologice.

În această săptămână, două sondaje importante au ieșit cu rezultate contradictorii. E adevărat, unul a apărut la începutul săptămânii, e vorba de New York Times/ Siena, care a anunțat egalitate la nivel național între cei doi candidați.

Cel de-al doilea a fost publicat ieri. E vorba de sondajul realizat de ABC News/ Ipsos și care anunță că Harris are patru puncte procentuale în fața lui Donald Trump la votul popular.

Cu toată posibilitatea de a apărea mutații majore în opțiunile alegătorilor, e greu de presupus că democrata Kamala Harris, într-un sondaj e la egalitate cu Trump, iar în altul are un avans de patru puncte procentuale. Undeva există o eroare, iar candidatul care va beneficia de ea va ajunge președinte.

HartaElectoralaHarrisTrump1
HARTA ELECTORALĂ. În proiecția realizată de Real Clear Politics sunt mai multe state indecise. Dar alte surse spun că Virginia (VA), New Hampshire (NH) și Nebraska 2 (NE2) sunt deja în tabăra democraților. În restul de șapte state, scorul e indecis. Cifrele de pe hartă reprezintă numărul de electori pentru fiecare stat. Pentru a fi președinte, e nevoie de 270 de electori.

Trebuie spus, de asemenea, că atât în 2016 când a câștigat, dar și în 2020, când a pierdut, Donald Trump a fost cel subestimat în sondaje. În ambele scrutinuri a luat mai multe voturi decât estimările anterioare, indiferent dacă a câștigat sau a pierdut.

În condițiile în care și de această dată va fi subestimat, va avea prima șansă. Pe de altă parte, unii sociologi consideră că multe institute au devenit mult mai atente și tendința lor a fost să dea predicții „conservatoare”, așa că exista posibilitatea să apară o subestimare în sens invers, a candidatei democrate.

Patru criterii pentru ultima săptămână

„Kamala Harris și Donald Trump sunt la egalitate în ceea ce privește votul popular, 48 la sută la 48 la sută, potrivit ultimului sondaj național realizat de The New York Times și Siena College, în timp ce Harris se luptă pentru a obține un avantaj față de Trump cu un electorat care pare divizat…”, au scris jurnaliștii de la New York Times.

Conform unor calcule statistice, un candidat democrat, pentru a câștiga numărul necesar de 270 de lectori, învingând în statele cheie, are nevoie de o diferență de peste patru procente în ce privește votul popular.

Egalitatea prezentată de sondajul de mai sus indică iarăși o posibilă victorie a lui Donald Trump.

„Comparativ cu începutul acestei luni, Harris și-a recâștigat avantajul în rândul hispanicilor și și-a mărit susținerea în rândul femeilor, rămânând în același timp puternică în grupurile principale de votanți, inclusiv în rândul persoanelor de culoare.

Trump avansează în zonele rurale și în rândul bărbaților albi care nu au absolvit o facultate și este competitiv în rândul bărbaților tineri”, se arată în comentariul postului de televiziune ABC News la sondajul realizat împreună cu Ipsos, în care, la nivel național, Harris conduce cu 4 puncte procentuale.

US Vice President Harris campaigns with Obama
CAMPANIE CU VEDETE. Kamala Harris e susținută în campania electorală de Barack Obama, dar și de mai multe vedete din lumea spectacolului american - Foto: Hepta.ro

Acest tip de conflict se regăsește în toate sondajele și comentariile specialiștilor din SUA, indicând imposibilitatea de a anunța un favorit în alegerile din 5 noiembrie.

Pentru a da totuși un diagnostic celei mai importante curse electorale din lume, prezint patru criterii care intră în joc la aceste alegeri și pe cine favorizează fiecare:

  • Criteriul sondajelor de opinie: Trump e favorit; Apropierea celor doi candidați indică faptul că fostul președinte are o cale să se întoarcă la Casa Albă;
  • Criteriul forței campaniilor electorale: Harris e favorită. O campanie puternică poate întoarce rezultatul alegerilor în următoarea săptămână.
  • Criteriul sistemului politic: Harris e favorită. La nivelul instituțiilor din SUA există o mare îngrijorare că Trump se poate întoarce în poziția de președinte și pune în pericol democrația americană. Există o alianță între democrați și republicanii moderați, iar ea o poate favoriza pe Kamala Harris.
  • Criteriul elementului surpriză: Trump e favorit. Se poate întâmpla ceva, poate fi o reacție puternică în interiorul societății americane, o nemulțumire, o revoltă nedetectată în cercetările sociologice care-l poate duce pe Trump la victorie. Atât în 2016 cât și în 2020, acest tip de reacție a existat într-o măsură mai mare sau mai mică.
US Presidential Elections - Early voting in New Yo
COZI LA SECȚIILE DE VOT. În multe state din SUA s-au deschis urnele, iar unii alegători votează înainte de data de 5 noiembrie. Peste 150 de milioane voturi se vor strânge până la sfârșitul scrutinului - Foto: Hepta.ro

Cotele pariurilor au fost distorsionate

S-a discutat mult despre cotele pariurilor și faptul că acestea sunt mai precise ca sondajele de opinie. 

În acest moment, media cotelor, publicată de Real Clear Politics este șocant de favorabilă lui Donald Trump, acesta conducând cu 61 la 38.

Conform Wall Street Journal, piața pariurilor a fost influențată de o investiție de cel puțin 30 de milioane de dolari, realizată în pariuri mai mici, zilnice, la toate casele, pro Trump, care au schimbat raportul de forțe dintre cei doi candidați.

Stabilirea cotelor pe un eveniment se face, în mod automat, printr-un algoritm ce calculează raportul dintre sumele pariate pe un concurent sau celălalt. Nu există niciun alt criteriu. Dacă mai mulți jucători pariază pe o echipă decât pe cealaltă, într-un meci de fotbal, aceasta automat primește o cotă mai mică, devenind favorită.

Cu zece zile înainte de alegeri nu există un indiciu despre cine va fi noul președinte. Cursa va fi extrem de strânsă, iar câștigătorul se va stabili, cel mai probabil, de la zecimi la două procente diferență în unele din statele cheie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇