Germania, în fruntea tuturor

Germania, în fruntea tuturor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Angela Merkel s-a opus ca Ucraina și Georgia să obțină statutul de candidat la NATO, asta a fost o concesie majoră făcută Rusiei. Apoi, Germania a protestat cu jumătate de glas la invadarea și anexarea Crimeii, asta a fost altă concesie majoră făcută Kremlinului.

După invadarea Donbasului, la negocierile de pace în format Normandia, Germania a acceptat ca statutul celor două republici secesioniste să facă din Ucraina un soi de struțo-cămilă, un soi de stat federal în care cele două bastioane pro-ruse să se poată opune intrării țării în NATO și asta a fost o altă concesie majoră făcută de diplomația germană lui Putin.

Apoi Putin a invadat Ucraina și cancelarul german a ezitat luni bune să ajute statul invadat. Și asta a fost o concesie majoră a diplomației germane. Până s-a dovedit la Bucea că armata rusă ucide civili fără milă. Până s-a dovedit că Putin vrea să atace Odesa și să ajungă la Transnistria și la Moldova. Până ce Putin a blocat exporturile de cereale ale Ucrainei cu intenția de a semăna foamea în Orientul Mijlociu și în nordul Africii, ca un val de refugiați să invadeze Europa. Până ce tot Putin a tăiat 60% din gazul transportat prin Nord Stream I, supărat probabil că Germania nu se opune pe față politicii americane.

ADVERTISING

Asta a fost de ajuns și a urmat contraofensiva. La reuninea G7, țările membre au hotărât noi sancțiuni economice împotriva Rusiei. La reuniunea NATO de la Madrid, Rusia a fost cadorisită cu statutul de principal inamic al alianței, iar Suedia și Finlanda au primit girul de a se alătura alianței. Între timp, Ucraina și Moldova primiseră de la UE statutul de candidate la aderare.

Iar contraofensiva Vestului a fost continuată la ședința pregătitoare a reuniunii G20 ce se va ține în noiembrie, cu ministrul german de externe Annalena Baerbock în rolul principal și cu Antony Blinken în rol secundar.

Starea de spirit a țărilor G7 a fost exprimată scurt și tăios de ministrul german de externe: Rusia face parte din cercul G20... Dar este important ca Rusia să nu aibă acces aici.

Cu alte cuvinte, sau excludeți Rusia din G20 sau nu va fi niciun G20.

Diplomatul german ne spune că țara sa a ajuns la capătul răbdării cu Rusia dacă aceasta a atacat Europa și ordinea internațională. Oricine ne bombardează ordinea internațională de pace nu se poate aștepta să vorbim despre relații comerciale bilaterale, a spus Baerbock.

Iar ce a spus minstrul german de externe a făcut omologul său american, care a refuzat categoric o întrevedere cu Lavrov. Interesant este că ministrul rus de externe ceruse această întrevedere. Dacă o făcuse din necesitatea de a discuta cu omologul american sau numai din dorința de a se afișa cu acesta pentru a sugera lumii că încă Rusia are parte de tratament de putere mondială din partea americanilor, e o chestiune de discutat.

Supărat, Lavrov a părăsit sesiunea chiar în timpul discursului Annalenei Baerbock și, cum nu-l cred pe cinicul rus în stare de gesturi gratuite sau de supărări abrupte fără mandat de la șeful Putin, mă gândesc că gestul său înseamnă o rupere totală de vechea apropiere germană. Nu mai folosește acum la nimic Rusiei să se poarte frumos cu ministrul de externe german. La fel, Germania nu mai are de gând să facă niciun pas spre Rusia, de aici și tonul ultimativ al discursului președintei G7.

Despărțirea diplomatică dintre Rusia și Germania s-a oficializat și asta e o veste tare proastă pentru Putin. Nu numai că nu a obținut clivajul sperat dintre Germania și SUA ci s-a ales cu mai mult NATO și mai multe sancțiuni economice decât crezuse vreodată. S-a dus vremea contorsiunilor pro-putiniste de la Paris, atitudinea ministrului de externe german spune că țara sa și G7 au înțeles că Putin trebuie sau înfrânt pe front sau obligat economic și politic să se retragă din Ucraina, cel mai bine și una și alta. Acest mesaj de forță spus în limba pe care o pricepe dictatorul rus este fără echivoc. Diplomația germană s-a rupt de trecutul Angelei Merkel, s-a rupt de politica concesiilor diplomatice și economice pentru gaz rusesc.

Degeaba a venit Lavrov să încerce cu degetul rus marea G20. Un G19, fără Rusia, este perfect posibil, dar un G13 fără țările G7 n-ar fi nici măcar o reunine informală BRICS. În formantul acesta, G20 nu poate exista. Lumea G20 este pusă să aleagă pe șleau între Occident și Rusia.

În această situație, va mai merge Putin la summit-ul G20 din Bali, programat în noiembrie? După experiența trăită de Lavrov, care a fost tratat ca un proscris – care a fost tratat exact cum merită – aș zice că sunt extrem de puține șanse. De ce să meargă acolo Putin, să afle din gura șefilor de state occidentali că rușii sunt agresori, invadatori, ocupanţi, așa cum a auzit și Lavrov? După ce a avut parte de stânjeneala de la reuniunea BRICS de la Beijing, numai de baia de gheață a adevărului spus în față de la Bali nu mai are dictatorul nevoie.

Degeaba baletul ieftin al declarațiilor lui Putin, care după ce amenință vestul că ce este mai rău pentru Ucraina abia începe, se declară pentru negocieri de pace. Și nu orice fel de negocieri, lasă el să se înțeleagă, unele care țin de imperativul momentului, acum, bate Putin șeaua să înțeleagă și vesticii: pentru că cei care refuză să știe că cu cât mai târziu, cu atât le va fi mai greu să negocieze cu noi.

Se pare că Antony Blinken n-a înțeles imperativul acesta și așteaptă victoriile ucrainene de pe teren, că tocmai a intrat armata rusă într-o mini-vacanță forțată de lipsa de muniție după bombardarea cu HIMARS a depozitului de la Popasna. Și nici nu merită luat în seamă Putin dacă nimeni nu știe de vorbește serios sau, aidoma lui Lavrov, vrea o întâlnire cu americanii ca să demonstreze poporului rus ce mare putere mondială a ajuns țara sa invadând Ucraina.

Poate că se va ajunge la un compromis diplomatic și sesiunile G20 se vor ține fără Putin prezent, cu altcineva care să îl reprezinte, probabil tot cu Lavrov în acest rol. Dar asta ar fi o victorie importantă pentru Occident, chiar de nu va fi una majoră, pentru că va prin asta se va arăta pe șleau lumii că dictatorul care vrea să dărâme ordinea mondială este izolat, iar ordinea mondială e doar un pic șifonată, nu distrusă.

Putin este în fața unei situații de tip lose-lose, căci de va merge la întrunire, va avea parte public de oprobriul lumii civilizate, iar de nu va merge, va fi de râsul întregii lumi. Iar dacă râsul provocat se va datora contraofensivei diplomatice germane, râsul va fi mai larg și mai plin de satisfacție.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇