Cele peste 100 de ordine executive emise de președintele Donald Trump în prima zi vor remodela drastic peisajul politic. Dar dacă vrem să înțelegem ce are de gând să facă mai departe, e suficient să ne întoarcem la discursul său de inaugurare.
În prima zi din noul mandat de președinte, Donald Trump a semnat o serie de ordine executive, multe din ele cu impact direct pe plan nivel internațional, precum retragerea SUA din OMS şi Tratatul de la Paris privind schimbările climatice.
Statele Unite, cel mai mare finanțator al OMS, se retrag din cauza „gestionării greșite de către organizația mondială a pandemiei de Covid-19 care a apărut din Wuhan, China, și a altor crize de sănătate globale, a eșecului de a adopta reformele necesare urgent și incapacității sale de a-și demonstra independența față de influența politică necorespunzătoare a statelor membre OMS”, se arată în ordinul semnat de Trump.
- Prima zi cu Trump: Grațiere în masă pentru atacatorii de la Capitoliu. Liderul Proud Boys scapă de condamnarea la 22 de ani de închisoare
- Donald Trump a semnat un ordin de redenumire a Golfului Mexic și a Muntelui Denali
- În timp ce Trump depunea jurământul, Macron avertizează Europa că nu se poate baza doar pe armele SUA
Noul lider de la Casa Albă a mai spus că plănuiește să impună, de la 1 februarie, taxe vamale de 25% Canadei și Mexicului, așa cum a promis în campania electorală, ceea ce ar marca o schimbare extraordinară în politica comercială a SUA, care ar crește considerabil prețurile pentru consumatorii americani.
America pe primul loc, restul nu contează
Mexicul a fost cel mai mare partener comercial al SUA în 2023, cu un schimb total de mărfuri de 807 miliarde de dolari, o sumă care a depășit comerțul SUA cu China, potrivit Departamentului de Stat american.
Deciziile au venit într-un ritm "fast and furious", în primele ore ale președinției lui Trump, și au indicat că politica externă a Statelor Unite va lua o întorsătură bruscă și idiosincratică în viziunea "America pe primul loc" a noului președinte, care prețuiește interesele SUA mai presus de orice, notează The Guardian.
În același timp, Trump s-a remarcat în Biroul Oval prin afirmațiile asupra unor subiecte la zi, de la interzicerea TikTok până la discuțiile sale cu președintele rus Vladimir Putin despre războiul din Ucraina. El s-a declarat încrezător că poate convinge Arabia Saudită să-și normalizeze relațiile cu Israelul, dar nu și în privința menținerii încetării focului în Gaza. "Nu este războiul nostru, e războiul lor", a spus el.
Mai multe indicii despre ce are de gând să facă noul președinte american și care ar fi consecințele acțiunilor sale pe plan internațional găsim în discursul său de inaugurare, analizat de Sky News.
Prima zi din "Epoca de Aur"
În discursul său inaugural, Trump a proclamat începutul unei "epoci de aur pentru America". Cuvinte pe care liderul democraților din Senat, Chuck Schumer, le-a citat atunci când Trump i-a grațiat pe cei implicați în revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu. "Donald Trump deschide o Epocă de Aur pentru oamenii care încalcă legea și încearcă să răstoarne guvernul", a spus Schumer.
Declararea unei urgențe naționale la granița dintre SUA și Mexic pentru a justifica deportările în masă se potrivește perfect cu baza electorală a lui Trump. Reordonarea posturilor din serviciul public, pentru a angaja și concedia angajați federali, îi permite lui Trump să argumenteze că dezmembrează "statul paralel".
Amploarea și impactul imediat al ordinelor sale alimentează dezbaterea despre echilibrul de putere dintre Casa Albă și Congres. Eludarea procesului legislativ inspiră teama că astfel de acțiuni unilaterale ar putea submina normele democratice, notează postul britanic de televiziune.
Însă retragerea Americii din Acordul Climatic de la Paris și din OMS trimite un semnal puternic în întreaga lume. America se întoarce în viitor, înapoi la poziția izolaționistă "America pe primul loc" adoptată în timpul primului său mandat la Casa Albă.
Mark Stone, corespondent din SUA al postului britanic de televiziune, consideră că există similitudini între acest discurs și cel pe care Trump l-a rostit la inaugurarea primul său mandat, în 2017, dar de data aceasta răzbate și speranța din cuvintele lui, "speranța pentru cum ar vedea el că va reface națiunea".
"A fost discursul din 2017 reformat, pentru că el crede că de data aceasta poate să spună ceea ce nu putea să spună înainte. A vorbit despre faptul că, în mod efectiv, America este în haos, este distrusă, fără lege, fără lider, coruptă. Și că era treaba lui să o refacă. Și așa va face", arată jurnalistul.
Potrivit acestuia, ordinul prin care cartelurile mexicane ale drogurilor sunt desemnate drept organizaţii teroriste va avea consecințe majore. "Scăpăm de tot cancerul cauzat de administraţia Biden", a spus Trump în timp ce semna teancul de ordine executive în Biroul Oval.
"Ce înseamnă asta pentru acele carteluri? Schimbă regulile de atac. Înseamnă că forțele americane ar putea lovi acele carteluri în Mexic. La ce ar duce asta? Trupe la granița de sud. Trupe americane desfășurate pentru a se ocupa de imigrație", arată Mark Stone, subliniind că, deși armata nu e pregătită pentru a face față imigrației, va fi desfășurată la granița sudică a SUA.
Trump a spus ce au vrut cei mai mulți să audă
Stone este de părere că discursul lui Trump a fost conceput pentru majoritatea opiniei publice americane, pentru ce își dorea aceasta să audă. În schimb, pentru cei care nu l-au votat pe Donald Trump nu a existat ceva care să-i îndemne la unitate.
James Matthews, corespondentul Sky News în Washington DC, este de aceeași părere - discursul noului președinte a fost menit să le arate susținătorilor săi, celor care l-au pus în funcție, că el își va respecta promisiunile. În opinia sa, ca un vânzător priceput, Trump caută să se folosească de acel impuls inițial al publicului pentru a-și defini primele zile de mandat, arătând că e "un agent al schimbării".
Pe de altă parte, Trump a alocat o mare parte din discurs "arzând" moștenirea lui Joe Biden, care se afla la doar câțiva metri distanță.
"A fost cea mai incomodă scenă - jumătate din acel spațiu destul de restrâns era intim ocupat de adversarii săi politici. Un microcosmos, cred, al diviziunii Americii. Democrați care au trăit un sentiment de disperare abjectă, în timp ce ascultau recenzia îngrozitoare a lui Donald Trump asupra situației lor. Și Joe Biden și Kamala Harris - să stai acolo ascultând asta, nu poate fi ușor. Cu siguranță le-a fost foarte greu", apreciază Matthews.