Electoratul „swing" și votul util

Electoratul „swing" și votul util
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ca să nu ne mai lovească trenul în 4 mai așa cum ne-a lovit în 24 noiembrie, ar trebui să încercam să ieșim puțin din starea de hipnoză electorală creată de lozinci în bulele noastre pentru o excursie virtuală în alte bule sau, ideal, fizică în zone sociale complet diferite de ale noastre, adică la firul ierbii, acolo unde, de exemplu, părinții refuză să–și vaccineze copiii împotriva rujeolei sau poliomielitei, ca să-i protejeze de autism și să-i călească.

Acolo lucrurile arată complet diferit de ceea ce știm noi, și asta făcând abstracţie de orice analiză sociologică. Cine dorește una detaliată o poate citi pe cea realizată de directorul INSCOP, Remus Ştefureac, într-un interviu acordat News.ro.

Realitatea la firul ierbii este intrarea practic sigură, fără vreun cataclism politic imprevizibil, a lui George Simion în turul al doilea, chiar mai consolidat decât o arată sondajele. Iar poza de la Înviere alături de Călin Georgescu i-a dat o validare esențială.

Votează cu Simion electoratul AUR, cea mai mare parte a electoratului lui Georgescu, care a luat și din PSD, și din PNL, chiar și din UDMR. Să nu uităm că satele românești depopulate se regăsesc în diaspora captată masiv de extremiști, care influențează masiv și ce a rămas acasă.

Plus o categorie interesantă, aceea a furioșilor care vor să pedepsească oferta politică foarte proastă. Adică votează cu Simion „de-al naibii”, cum ar veni.

Iar campania discretă a lui George Simion, interpretată complet eronat ca o scoatere din priză, a fost menită concentrării pe anumite zone electorale accesibile. De exemplu, acum înțelegem că Simion va trimite un milion de scrisori personalizate pensionarilor.

În satele pesediste, chiar acolo unde primarii au scos scoruri bune pentru Marcel Ciolacu în noiembrie, speranța este să poată scoate cam jumătate din voturile primite de președintele PSD. Și asta cu mare chin.

Pentru că voturile lui Marcel Ciolacu sunt împărțite acum de candidatul susținut oficial de PSD cu Victor Ponta. Scandalul inundațiilor pare să nu fi fost atât de devastator cât a apărut el pe Facebook și la unele dintre televiziuni. Victor Ponta are televiziunea sa fidelă, cu audiență foarte mare în aceste zone, care le-a spus altceva. „Se duc după Ponta mai ales femeile și nu am ce să le fac, orice le-aș zice”, îmi spunea recent un primar pesedist.

Crin Antonescu trebuie tras, împins, este opinteală mare pentru el, nu face priză cu omul simplu, de altfel întâlnirile lui din teritoriu au fost mai mult cu activul de partid, cei 10 ani de șomaj îl costă, discursul este pentru urbanul mare. Ruralul și urbanul mic nu vor filosofii și șarje retorice, vor lucruri simple despre ceea ce-l interesează.

La firul ierbii, Nicușor Dan e destul de puțin cunoscut și nu inspiră nimic. Stilul său de tocilar cuminte care vorbește cu ochii în pământ, prestigiul de olimpic pot convinge orășenii sofisticați, dar este foarte departe de ceea ce înțelege mediul rural dintr-un lider. Iar faptul că trăiește în parteneriat civil de două decenii și are copii, dar nu e cununat la biserică, contează pentru conservatorismul rural intransigent cu familia tradițională.

Cea care după puciul din USR pare să fi decolat ca victimă a sistemului este Elena Lasconi, care ar putea lua un scor cu mult mai bun decât ar fi luat fără trădarea unei părți din conducerea partidului. Îmi spunea o amică venită din vacanța de Paști din Moldova că acolo voturile se împart masiv între Simion și Lasconi.

La modă este votul util, însă limitat la blocarea unei finale Simion – Ponta. E desigur un calcul, dar finala este o etapă, nu un scop în sine. Scopul în sine este câștigarea alegerilor, deci evitarea dezastrului extremist. De aceea, votul util ar trebui gândit în favoarea candidatului cu cele mai mari șanse de a-l învinge pe George Simion în finală.

Așa cum în SUA există așa numite state „swing” sau violet, care nu au opțiune fermă democrată sau republicană și pot înclina balanța într-o direcție sau alta la fiecare rundă de alegeri, la noi acum există electoratul swing. Adică electoratul PSD, cel mai mare și cel mai conștiincios (nu și disciplinat, după cum am văzut) la vot, deci cu rata de prezență mare.

E „swing” pentru că nu are, pentru prima dată, candidat propriu.

Crin Antonescu este adoptat de conducerea centrală, dar nu este asumat profund. Victor Ponta este un fost pesedist, dar cu o istorie complicată pe care unii, chiar unii primari pesediști, nu au uitat-o și nu o pot trece cu vederea.

O parte din acest electorat este pierdută deja din noiembrie în favoarea lui Călin Georgescu și lăsată moștenire lui George Simion.

Dar ceilalți ce vor face când vor rămâne doar doi candidați pe buletinul de vot? Care este candidatul care ar putea să capteze masiv acest electorat în turul al doilea împotriva lui Simion și care este candidatul de care electoratul PSD va fugi la Simion, pentru că l-ar considera mai apropiat de ideile lui?

Acestea sunt întrebările la care trebuie să răspundă oricine invocă votul util. Și pentru că vrem să fim o democrație, răspunsul nu poate fi decât individual. Dar informat și lucid.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇