Avioane după tancuri. Și apoi?

Transferul de arme occidentale către Ucraina a intrat într-o nouă fază. După ce neînțelegerile dintre Washington și Berlin s-au risipit, atât ministrul de Externe Kuleba, cât și Zelenski au anunțat că ar avea nevoie de sisteme ofensive și mai performante pentru a reuși să elibereze țara.
Avioane după tancuri. Și apoi?

 

  • Pentagonul va livra 31 de Abrams către armata ucraineană. Acestea vor ajunge pe front la începutul lunii martie.
  • Germania a anunțat și ea că un număr de 14 Leopard 2 vor fi transferate forțelor de la Kiev cât mai repede posibil.
  • Reacția Moscovei s-a situat între nepăsarea trucată și amenințarea sinceră.
  • Forțele militare conduse de Vladimir Putin au pierdut, de la începutul conflictului, în jur de 40% din tancurile funcționale aflate în dotarea armatei.
  • Joe Biden: Decizia nu e o amenințare la adresa Rusiei. Dacă trupele Kremlinului s-ar fi întors acasă, acolo unde le este locul, războiul s-ar fi încheiat demult.

Președintele SUA a intrat într-o zonă de mari turbulențe cu un an și jumătate înainte de alegeri.

Documentele secrete găsite de avocații săi la locuința personală din Wilmington, statul Delaware, predate Departamentului de Justiție, l-au pus pe picior de egalitate cu fostul președinte în ce privește neglijența în administrarea informațiilor clasificate.

Criza declanșată în interiorul Partidului Democrat din cauza rușinoasei descoperiri e un balon de oxigen pentru Donald Trump, care și-a propus să intre din nou în cursa pentru Casa Albă.

ADVERTISING

Dacă agenda internă e ocupată de dezbaterea din jurul documentelor secrete, cea internațională are în centru discuția din jurul transferului de tancuri către Ucraina.

Printr-o decizie anunțată în data de 25 ianuarie, de Casa Albă, Joe Biden a cerut Pentagonului să livreze 31 de tancuri Abrams M2 (un batalion ucrainean) către forțele armate conduse de Volodimir Zelenski.

Astfel s-a pus capăt controversei transatlantice, Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, deblocând și el transferul tancurilor Leopard 2 către Ucraina. Șeful executivului de la Berlin a anunțat că va trimite un escadron (14 bucăți) din modelul 2A6.

Cel mai important pas făcut are legătură cu posibilitatea ca și celelalte state NATO să poată trimite tancuri Ucrainei.

Până acum, din anunțurile aliaților, s-au strâns 125, adică 4 batalioane.

Cel mai bun tanc din lume

Volodimir Zelenski le-a transmis aliaților, înainte de întâlnirea de la baza militară Ramstein, din Germania, că pentru a organiza o ofensivă consistentă, la începutul primăverii, are nevoie de 600 de vehicule blindate și 300 de tancuri.

AbramsM2

„… am fost complet deschiși și transparenți în ceea ce privește nivelul de complexitate a tancului Abrams. Este, așa cum a spus și președintele, cel mai puternic tanc din lume. Și sunt multe lucruri care îl fac să se afle în această poziție. Am fost foarte sinceri în această privință”, a declarat John Kirby, amiral, coordonatorul comunicării strategice a Consiliului Național al Securității SUA, într-o conferință de presă ținută în data de 25 ianuarie.

„Este nevoie de instruire. Există cerințe sofisticate de întreținere și un complicat lanț de aprovizionare. Tancul folosește un motor cu turbină cu gaz, practic, un motor cu reacție, pentru a obține cei 1.500 de cai putere. Așadar, sunt multe lucruri care trebuie făcute pentru a opera pe front aceste mașinării”, a adăugat oficialul american.

„Nu am exclus niciodată tancurile din pachetul de ajutor militar promis Ucrainei. Am evoluat de la începutul acestui război, iar echipamentul pe care îl furnizăm Ucrainei e adaptat la condițiile de pe front”, a mai declarat John Kirby.

JohnKIrbySUAUcraina

O problemă politică

Deși reprezentantul SUA a încercat să prezinte lucrurile într-o notă pozitivă, discuțiile dintre Berlin și Washington au fost încinse. 

Cancelarul Olaf Scholz a condiționat transferul acestei arme doar dacă SUA se alătură și demersului.

Trebuie amintit că la începutul invaziei statele membre NATO au anunțat că alianța nu va intra în conflict cu Rusia, dar va sprijini Ucraina.

Leopard2

Pentru a nu intensifica tensiunile dintre organizația militară nord-atlantică și Moscova, Emmanuel Macron și Olaf Scholz au precizat încă din primele zile ale conflictului că nu vor trimite avioane de luptă și tancuri Ucrainei.

Granița a fost trecută după mai mult de o săptămână de negocieri, presiuni diplomatice și reacții ale opiniei publice.

"Se pare că problema a fost tot timpul una politică, nu militară, iar liderii noștri ar fi trebuit să dea undă verde pentru Abrams cu mult timp în urmă, oferindu-le germanilor confirmarea faptului că securitatea colectivă va prevala. Uluitor în această situație e cât de speriați sunt aliații noștri de a se confrunta cu Rusia fără participarea SUA”, a declarat Evelyn Farkas, înalt oficial al Pentagonului pentru Ucraina, în administrația Obama, citată de New York Times.

Challenger-2

De ce arme mai are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul?

La scurt timp după ce negocierile în ce privește transferul de tancuri s-au deblocat, oficialii ucraineni au făcut apel la aliații occidentali pentru a le oferi și mai mult sprijin.

Dmitri Kuleba, ministrul de Externe, a postat pe Twitter un mesaj în care anunța că următorul obiectiv al Kievului este să obțină avioane de luptă de fabricație occidentală.

De asemenea, în discursul său zilnic, Volodimir Zelenski a subliniat importanța dezvoltării colaborării din domeniul apărării:

„Trebuie să deblocăm furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina; e important să ne extindem cooperarea în domeniul artileriei. Avem nevoie să realizăm furnizarea de avioane către Ucraina”, a declarat președintele Ucrainei.

Zelenski
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a spus că are nevoie de avioane de vânătoare și de rachete cu rază medie de acțiune pentru a-și elibera țara - Foto: Hepta.ro

Reacția Moscovei la anunțul că peste o sută de tancuri occidentale vor ajunge în țara vecină până în luna februarie s-a situat între nepăsarea trucată, manifestată de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, și amenințarea sinceră exprimată de Serghei Neceaiev, ambasadorul rus din Germania.

„Tancurile nu vor schimba nimic fundamental pe front, vor fi distruse la fel ca toate celelalte dispozitive inamice. Transferul de armament nu va aduce nimic bun în relația dintre Rusia și Germania”, a declarat Dmitri Peskov.

Ambasadorul Neceaiev a subliniat că „decizia e una extrem de periculoasă. Va duce la un nou nivel de confruntare și va distruge orice urmă de încredere reciprocă”.

Diplomatul a făcut rapid o paralelă cu cel de-Al Doilea Război Mondial, spunând că: „Guvernul de la Berlin a aprobat ca tancuri de luptă cu cruci germane vopsite pe blindaj să fie trimise din nou pe <frontul de est>, ceea ce va duce în mod inevitabil la moartea nu numai a soldaților ruși, ci și a populației civile”.

Rușii au pierdut aproape jumătate din tancuri 

Din luările de poziție ale oficialilor de la Kremlin se observă îngrijorare în legătură cu trecerea la un nou nivel de înarmare a Ucrainei, unul de neimaginat la începutul invaziei.

Forțele militare conduse de Vladimir Putin au pierdut în jur de 40% din tancurile funcționale, conform unui raport publicat de Oryx, o platformă online din Olanda care analizează informațiile din surse deschise, imaginile și clipurile video publicate pe Internet și pe conturile rețelelor sociale.

T90Rusia

Cifra avansată în raport e de peste 1.500 de tancuri. Ministerul Apărării din Ucraina, în comunicatul zilnic, anunță că de la începutul invaziei forțele Kievului au distrus 3.175 de tancuri inamice.

Chiar dacă aceste cifre nu au confirmarea Moscovei, pierderile sunt imense, iar din vizitele pe care le face Vladimir Putin la fabricile de armament se deduce că există o mare problemă cu capacitatea de a înlocui echipamentul distrus.

„Vladimir Putin se aștepta ca determinarea cu care Europa și SUA ajută Ucraina să slăbească, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Tancurile sunt o dovadă în plus că angajamentul nostru e de durată și de nezdruncinat în ce privește sprijinul acordat Ucrainei și a încrederii noastre în priceperea forțelor militare din această țară”, a declarat Joe Biden, în data de 25 ianuarie.

„Această decizie nu e o amenințare la adresa Rusiei. Dacă trupele rusești s-ar fi întors acasă, acolo unde le este locul, războiul s-ar fi încheiat demult”, a mai spus președintele SUA.

La scurt timp după apariția anunțului oficial că aliații s-au înțeles cu privire la transferul masiv de armament sofisticat Ucrainei, artileria rusă a lansat 20 de proiectile, rachete și drone, asupra Kievului, majoritatea fiind interceptate și distruse de apărarea antiaeriană.

De asemenea trei rachete rusești Kalibr au fost lansate asupra Odesei, dar și acestea au fost lovite de artileria defensivă ucraineană.

Deși conflictul a intrat într-o fază de uzură, se observă că atacurile cu rachete ale Rusiei sunt mai rare. În plus, apărarea antiaeriană ucraineană s-a dezvoltat și reușește, într-o mare măsură, să protejeze aglomerările urbane.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇