Despre pensii, punct și de la capăt

Despre pensii, punct și de la capăt

Atât de mult se discută despre pensii, fie ele contributive, speciale sau „ocupaționale”, pe atât de multe tonuri și limbi că am impresia că sunt la temeliile unui turn Babel. Nu trebuie intrat în controverse pentru că nu ajungem nicăieri. Trebuie dărâmat turnul, trebuie șters totul cu buretele și luată discuția de la zero.

De la bun început trebuie să definim pensia ca fiind suma datorată de stat unui cetățean care a contribuit pe parcursul vieții la fondul de pensii, și gata. Prin urmare, orice altă sumă primită de un cetățean pe lângă pensie, deci în afara contribuției, este altceva, numiți-o cum vreți, indemnizație, spor, supliment, adăugire.

ADVERTISING

Pensiile se vor plăti din fondul de pensii și nicio altă plată nu se va mai face din acest fond, punct. Alocațiile, ajutoarele, indemnizațiile trebuiesc duse în alt capitol de buget și plătite de acolo.

Pensiile sunt inalienabile, sunt un drept, ele nu se impozitează, nu se taxează suplimentar și se indexează cu inflația. Dacă inflația este sub 5%, indexarea să se facă anual, dacă inflația este mai mare, indexarea să se facă semestrial sau trimestrial, funcție de cuantumul inflației.

Pensiile minime vor fi completate cu indemnizații pentru a asigura un venit minim garantat, pentru că este normală solidaritatea socială. Sporul va fi plătit dintr-o categorie bugetară suplimentară, alta decât cea a fondului de pensii.

Pensia va fi calculată în funcție de contribuții, ca la pilonul II, pentru că cetățenii au dat bani statului, iar acesta i-a folosit și trebuie să plătească înapoi măcar o sumă corectată cu inflația.

Pensia are de-a face cu ce s-a contribuit, nu cu ce colectează în prezent statul, punct. Suma totală va fi împărțită la numărul de ani pe care fostul angajat îi are de trăit din momentul ieșirii la pensie până la durata medie de viață stabilită statistic.

Astfel nu vor mai exista pensii anticipate, iar în cazul aceleiași contribuții cei ce vor ieși mai devreme vor beneficia de aceeași sumă de bani pe parcursul vieții ca și cei ce vor ieși la limită de vârstă sau mai târziu.

Dacă un pensionar lucrează, el va plăti la suma câștigată numai impozitul, nu și asigurările de sănătate sau alte taxe.

Indemnizațiile sunt o completare adusă pensiilor pentru anumite categorii sociale. Ele sunt sporuri și vor fi tratate ca atare, Guvernul putând să le crească sau să le scadă, în funcție de situația bugetului. Ele nu vor fi mai mari decât un procent din pensie care va fi stabilit prin lege. Se interzice ca pensia+sporul să depășească salariul anterior la nivelul funcției avute.

Funcțiile publice eligibile nu vor beneficia de sporuri.

Spre exemplu, un judecător iese la pensie cu 80% din salariu. Atunci sporul care i se poate da nu va depăși 20%, iar asta numai pentru anumite categorii de judecători aflați în vârful ierarhiei, pentru ceilalți sporurile vor fi mai mici.

Același sistem se va aplica și militarilor sau angajaților serviciilor. Contribuțiile din salarii vor merge la fondul de pensii, iar pensia va fi completată cu un spor primit din aceeași categorie a bugetului ca toată lumea. 

Pe parcursul contribuției la buget de către un angajat din această categorie, aceasta va fi vărsată la fondul de pensii, iar asigurarea medicală la casa de asigurări medicale. Instituții ca MApN sau MAI vor avea spitale proprii doar în limitele accidentelor de muncă sau bolilor profesionale, iar angajații se vor trata de bolile uzuale în sistemul public de sănătate, ca toată lumea.

Toate legile anterioare legate de pensii contributive sau speciale se vor abroga. Noua lege va fi una unitară și va cuprinde toate categoriile salariale din societate.

Legea nu va putea fi aplicată retroactiv, ea va fi aplicată de azi înainte, dar așa-zisele pensii speciale vor fi decuplate de pensii. Pensiile speciale existente vor fi transferate la bugetele ministerelor specifice și incluse în fondul de salarii, ca să nu greveze fondul de pensii de la Ministerul Muncii. Ele vor fi impozitate cum vrea Guvernul, pentru că din ziua intrării legii în funcție ele vor fi o categorie de venit specială, nu pensii.

Dacă se vor aplica aceste principii, lucrurile vor fi corecte și clare, iar politicienii nu se vor mai juca cu sumele în funcție de interesul propriu, ci vor fi și ei prizonierii interesului public.

Cam așa se văd lucrurile dinspre mine și nu am pretenția de a fi exhaustiv sau de a fi inventat apa rece sau mersul pe jos.

Ce credeți, se va întâmpla așa? Privind portretul domnului Budăi n-am niciun frison că lucrurile vor fi pe mai departe corecte, cu tot arbitrajul extern și cu toate jaloanele din PNRR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇