- Relația dintre comandant și subordonat se bazează încă pe violență în armata Moscovei.
- Un militar rus povestește situația halucinantă pe care a întâlnit-o când a ajuns pe front, în Ucraina. Comandanții lipseau, spune el.
- Soldații Kremlinului, în conversațiile cu părinții lor, se plâng de mâncare, de arme și de echipamentul de proastă calitate.
- Ucrainenii folosesc la maximum tot ce au acumulat cei care s-au confruntat cu rușii în ultimii opt ani, pe când forțele Rusiei sunt formate din recruți tineri, fără educație militară.
Moralul scăzut al soldaților ruși a fost o problemă de la începutul războiului. Campania din Ucraina a mers atât de rău pentru Moscova încât n-a putut să schimbe starea de spirit a celor trimiși de Vladimir Putin peste graniță.
Tânărul îi povestește ceva comandantului. Cei doi se află într-un cort de campanie. Undeva în dreapta, un alt soldat stă pe un pat și citește.
Militarul îi explică ceva șefului său, iar acesta îi trage o palmă zdravănă. Tânărul se clatină, face un pas în spate, revine în poziția inițială, dar păstrează o distanță de siguranță față de superior.
Cel de-al treilea militar continuă să citească fără a fi deranjat în niciun fel de actul de violență din spatele lui.
Din atitudinea acestuia din urmă reiese că bătaia, în armata rusă, e un fapt atât de banal încât nu merită să-ți ridici ochii dintr-o carte.
Când a ajuns pe front, comandanții lipseau
Peste 15.000 de militari ai Kremlinului și-au pierdut viața în acest război, conform unor estimări făcute de agențiile de informații occidentale.
Ministerul Apărării din Ucraina anunță că în timpul invaziei aproape 25.000 de soldați ruși au murit.
Oricum ar fi, e vorba de o cifră uriașă, forțele Moscovei, pierzând peste un sfert din capacitatea de luptă.
„În aceste 11 zile, ceea ce mi s-a întâmplat acolo nu le doresc nici dușmanilor mei”, a povestit unul dintre militarii Rusiei pentru publicația ucraineană MediaZone.
“Tot echipamentul pe care l-am primit era nefuncțional. Când am ajuns acolo, am fost trimiși cu toții la doi kilometri de zona de luptă. Plutonul de sprijin și sanitarii ar trebui să stea în spate, nu la doi kilometri de linia frontului. Personalul de comandă lipsea, iar în noaptea aceea artileria ucraineană a început să tragă”, a mai povestit soldatul din Osetia de Sud, trimis să lupte pentru Kremlin.
De la începutul invaziei au existat tensiuni între militarii ruși și comandanții lor. Indisciplina și nerespectarea ordinelor au fost frecvente. Soldații, în conversațiile cu părinții lor, interceptate de serviciile de informații ale Ucrainei, se plâng de mâncare, de arme, de echipamentul de proastă calitate care nu-i protejează.
Într-un raport publicat de Ministerul Apărării de la Kiev se arată că mai mulți soldați din Brigada 38 Motorizată, care a luptat pe frontul de est, au refuzat să se întoarcă înapoi după perioada de refacere.
De ce e o atât de mare diferență între cele două armate?
O parte din răspuns constă în faptul că ucrainenii își apără țara, se așteptau să fie atacați, iar de opt ani sunt în conflict cu Rusia, pregătindu-se pentru acest moment.
Militarii trimiși de Putin peste graniță consideră că au fost mințiți, nu li s-a spus că vor ataca țara vecină. Alții au mărturisit că au fost obligați, în urma unui contract semnat în vreme de pace, să lupte, dar sunt conștienți că fac ceva greșit.
“Nu am venit aici pentru bani. Niciunul dintre noi nu a venit aici pentru a-și apăra patria, patria noastră nu e aici. De ce am fost aduși? Simțim că acest lucru e greșit. Dacă pățim ceva? De ce au făcut toate astea?”, se întreabă militarul din Osetia de Sud care luptă pentru Putin.
Dar există și o altă explicație pentru diferențele de atitudine dintre cele două armate.
“Înainte de începerea conflictului, forțele ucrainene au avut probleme semnificative de păstrare a personalului, în special pe cel din rândul militarilor înrolați care primiseră pregătire de specialitate, fiind vorba de mulți subofițeri tineri”, a explicat Jack Watling, expert în științe militare, într-o analiză postată pe Twitter.
“Cu toate acestea, ucrainenii au avut în serviciu un număr mare de trupe mai în vârstă, care au luptat în est cu rușii, în 2014-2015, și, în unele cazuri, chiar veterani care luptaseră în Afganistan”, a adăugat specialistul.
“În unitățile ucrainene sunt militari de 20 de ani și de 40 de ani care au același grad. În plus, din cauza problemei de personal, ucrainenii au pregătit mai mulți specialiști decât aveau în mod normal nevoie, existând și un corp mare de personal cu experiență, care plecase din armată, dar acum a putut fi mobilizat”, a mai arătat expertul.
Modelul finlandez
Watling mai susține că e o diferență fundamentală între cele două armate în ce privește experiența, capacitatea de învățare și modul cum sunt construite unitățile.
Ucrainenii folosesc la maximum tot ce au acumulat militarii care s-au confruntat cu rușii în ultimii opt ani, pe când forțele Moscovei sunt formate din recruți tineri, fără experiență de luptă și educație militară.
Mai mult, Jack Watling spune că armata ucraineană seamănă mai mult cu cea finlandeză decât cu cele din NATO. Finlanda folosește intens experiența luptătorilor, având cel mai bun sistem de rezerviști, ușor de integrat în forțele regulate.
Moralul trupelor ține mult de modul cum au fost educate.
“Aici, lupta noastră principală este să supraviețuim”, îi povestește un soldat rus mamei sale, într-o convorbire telefonică interceptată de serviciile de informații din Ucraina.
“Totul merge anapoda. Nu avem provizii. Ne gătim singuri din ce reușim să găsim… Ne-au pus să semnăm un nou contract, dar am refuzat. Toți am refuzat”, a mai povestit soldatul.
Sunt atât de multe mărturii despre problemele armatei ruse încât rezultatele slabe de pe front nu mai miră pe nimeni.
Din această cauză, generalii Kremlinului au decis să folosească intensiv artileria, să lovească ținte civile și militare de-a valma pentru că nu au o altă soluție de a continua războiul și de a-și păstra pozițiile cucerite în primele zile ale invaziei.
“Când am fost trimiși aici, au spus că mai întâi vor folosi artileria, apoi va ajunge și restul echipamentului militar. Artileria a început să tragă, ratările fiind și de doi kilometri, iar echipamentul n-a sosit”, a povestit soldatul din armata Rusiei, pentru MediaZone din Ucraina.
În convorbirea cu mama sa, militarul îi mai spune că e imposibil ca războiul să se termine în data de 9 mai, semn că mulți ruși și-au pus speranțele că Putin va anunța retragerea cu ocazia Zilei Victoriei.