Geo Stroe e doar unul dintre sutele de rezerviști militari care distribuie mesajele lui Călin Georgescu pe Facebook, ale legionarului Eugen Sechila, dar și altele, care fac parte din arsenalul de propagandă a Kremlinului.
Stroe se declară a fi „un dac liber și neastâmpărat”, iar imaginea principală a paginii sale e o fotografie cu formațiunile stâncoase „Babele” din Munții Bucegi, sub care scrie „Fundația Academia Daco Română”.
Stroe anunță că a fost „comandant de subunitate” la Regimentul 30 Garda Mihai Viteazul.
Postările sale de pe Facebook sunt distribuite mai departe de zeci de utilizatori.
Stroe e o mică rotiță din sistemul imens de propagandă creat pe rețelele sociale de o mare parte din rezerviștii structurilor militare și de informații din România.
Am petrecut mai multe zile pe grupurile deschise de Facebook ale unor rezerviști militari, iar susținerea pentru Călin Georgescu, un candidat care în repetate rânduri și-a declarat admirația pentru Vladimir Putin și Rusia, e uriașă.
De exemplu, Grupul „Rezerviști din România”, cu 116 membri, e controlat de Gabriel Gheorghian, care nu oferă date despre el pe pagina sa de Facebook, dar cea mai mare parte a activității sale este să-l promoveze pe Călin Georgescu.
În Grupul „Militarilor Rezerviști Profesioniști”, în care sunt înscriși peste 3.000 de membri, însuși administratorul grupului, Nelu Vacariu, este un agent de promovare a lui Călin Georgescu și a propagandei cu origini la Moscova.
„A început diversiunea în România? Se pare că da. Astfel planul grupului de politicieni care a organizat diversiunea CCR merge ca uns. La fel ca în perioada revoluției televizate în direct (cine își aduce aminte) și astăzi diversiunea are loc cu ajutorul televiziunilor obediente! Deschideți ochii, dar folosiți-vă și creierul!”, a scris Nelu Vacariu, într-o postare ilustrată cu portretul mercenarului Horațiu Potra.
România, considerată de Rusia stat inamic
Mai sus au fost prezentate trei exemple din miile de postări dintr-o singură zi de pe grupurile publice de Facebook ale rezerviștilor militari.
Acolo, la vedere, se desfășoară o campanie puternică, profundă și extinsă împotriva intereselor României, promovându-se fără niciun fel de reacție din partea autorităților militare a narațiunilor unui stat care declară România drept inamic.
„România este percepută de centri de decizie de la Moscova ca stat inamic (neprieten)”, se arată în raportul SIE realizat în data de 4 decembrie 2024 și desecretizat de administrația prezidențială.
Documentul, de departe cel mai slab din cele prezentate, pentru că se referă doar tangențial la situația concretă din țară și la cauzele care au dus la interferența masivă a Rusiei în alegerile prezidențiale, indică totuși că grupurile de pe rețelele sociale au fost preluate de agenți de influență a Moscovei.
„Propaganda și dezinformarea (inclusiv prin utilizarea de tehnologii emergente în activități pe grupuri și comunități specifice… și implementarea de module de inteligență artificială generativă prin care să poată transmite mesaje de propagandă adaptate, în timp real, la nivel de individ”, se arată în raportul SIE.
Într-un document oficial al statului român se recunoaște faptul că „grupuri și comunități specifice” au fost preluate și controlate din afara țării.
Peste noapte nemulțumirea legată de nivelul pensiilor, de exemplu, sau nemulțumirea față de deciziile guvernului au fost transformate în propagandă împotriva României, a intereselor ei militare și economice. Iar acest fenomen s-a petrecut fără nicio reacție din partea președintelui României și prim-ministrului. Aceștia, în repetate rânduri, au spus că, deși la graniță se desfășoară un război, situația e stabilă și sigură. Până s-a transformat în haos.
Rezerviștii, o problemă nerezolvată
Călin Georgescu e susținut și de rezerviști care au lucrat în agențiile de informații. E vorba de Bogdan Vacusta, care a activat în Direcția Generală de Informații pentru Apărare (DGIA), serviciul secret al armatei, conform unei dezvăluiri făcute de Digi24.
„România… a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale Rusiei, existând un interes în creștere la Kremlin pentru a influența… agenda în societatea românească în context electoral”, se mai arată în raportul realizat de Serviciul de Informații Externe.
Agenția de informații a intrat în centrul atenției publice, după ce directorul Gabriel Vlase a folosit un avion privat pentru a participa la o cursă de Formula 1 din Baku, Azerbaijan, conform unui articol publicat de G4Media.
Deși militarii rezerviști se află în continuare sub jurământul depus la începerea activității, în mod paradoxal, o parte dintre ei s-au transformat în propagandiști ai Rusiei.
Fenomenul radicalizării pe rețelele sociale
Și mai greșit e faptul că atât Ministerul Apărării, cât și celelalte instituții militare din România nu au făcut nimic pentru a comunica și a păstra legătura cu aceste persoane, nu au făcut nimic pentru a le asculta problemele și pentru a se încerca rezolvarea lor.
Mulți dintre ei s-au simțit părăsiți, fiind obligați, după plecarea din serviciul militar, să se recalifice și să se acomodeze la o nouă viață pentru care nu au fost pregătiți.
Sunt extrem de puține programe de reintegrare socială pentru rezerviști, puține programe de reconversie profesională, dar și mai puține modalități de comunicare cu ei.
O parte dintre rezerviști se simt profund nedreptățiți din cauza faptului că o vreme și-au servit țara cu credință, iar acum România i-a părăsit, cred ei, nu mai are nevoie de ei.
De aici, apare o profundă frustrare care a fost speculată, folosită și întoarsă împotriva României de agenții ostili ai Rusiei.
„Pe parcursul carierei mele de militar, două din unitățile în care am activat au fost desființate. Am fost mutat în diferite locuri din țară și nu mi-a fost deloc ușor”, mi-a povestit un rezervist sub protecția anonimatului, care acum lucra ca șofer de Uber, fiind îngrijorat de faptul că nu-i ajung banii pentru plata unui credit imobiliar.
Radicalizarea mesajelor din grupurile de rezerviști de pe rețelele sociale nu e un fenomen de ieri, de azi, ci s-a coagulat în ani de frustrare și nemulțumire. Acum, doar a fost piratat de cei interesați și folosit ca armă într-un atac hibrid care a destabilizat România din temelii. Un atac care nu s-a încheiat.