Horaţiu Potra, fost luptător în Legiunea Străină, despre care se spune că este cel care coordonează paza pentru Călin Georgescu, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.
Instanţa a respins astfel cererea procurorilor de arestare preventivă, dar decizia nu este definitivă.
Anchetatorii au făcut ieri noi percheziții la domiciliul său din Mediaș, unde au găsit două milioane de euro cash.
Avocatul lui Potra susţine că nu știe dacă există vreo legătură între clientul său și Călin Georgescu.
Potra este deocamdată inculpat în acest dosar pentru instigare publică şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Obligaţiile lui Potra
În cadrul controlului judiciar, Horațiu Potra se va prezenta la sediul Poliției Sibiu, unde i se va monta o brățară electronică şi nu poate părăsi judeţul Sibiu.
În plus, nu are voie să participe la manifestări publice sau să ia legătura cu ceilalți din gruparea lui.
El nu are voie să deţină, să folosească şi să poarte arme şi este obligat „să comunice lunar informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă”.
Potra şi tânărul său şofer trebuie să respecte următoarele obligaţii:
- să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi;
- să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
- să se prezinte la IJP Sibiu– Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi.
Fostul mercenar a contestat controlul judiciar şi interdicţiile impuse.
Şi procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au contestat decizia Judecătoriei, solicitând în continuare emiterea de mandate de arestare pentru Potra şi şoferul aflat la volanul maşinii în care poliţiştii au găsit arme, transmite News.ro.
Avocat: Nu cred că e ilegal să ai bani
Întrebat ce se întâmplă cu cele două milioane euro găsite la Horațiu Potra acasă, avocatul său, Șerban Moga, a replicat: „Domnul Potra e cunoscut că este un om cu bani. Nu cred că e ilegal să ai bani. E un om care are n firme, un om care își riscă viața în fiecare zi și nu cred că e ceva nejustificat. Pentru dânșii e justificat să ridice sumele de bani, pentru că le zice Codul de procedură penală. Ulterior, se fac contestațiile care se fac”.
Cum a fost prins Potra
Horaţiu Potra, 55 de ani, prezentat în spaţiul public drept fost luptător în Legiunea Străină, a fost oprit de poliție, în dimineaţa zilei de duminică, la ora 3.00, în comuna Măneşti, din judeţul Prahova.
El se afla într-un Mercedes G, condus de Andrei Florin Lup, un tânăr de 22 de ani originar din Mediaş, oraş din care provine şi Potra. Surse judiciare afirmă că cei doi se îndreptau către Capitală.
- Membri ai grupării Potra, opriți să ajungă în București cu un arsenal de arme albe și materiale pirotehnice. Fostul membru al Legiunii străine, audiat
- Cine e Horațiu Potra, apropiat de Georgescu: Fost mercenar, are o avere impresionantă și a făcut peste un milion de euro anul trecut
- Proprietarul fermei de cai la care a avut loc întâlnirea mercenarilor cu Potra spune că a participat și Georgescu
În maşină au fost găsite numeroase arme între care un pistol, un dispozitiv de împrăştiere gaze iritant lacrimogene cu aspect de pistol şi butelia aferenta cu piper, o petardă din categoria F4 supusă autorizării, cinci bricege, un dispozitiv box, trei cuţite, două lame de cuţit, un baston telescopic şi diverse sume de bani, inclusiv coroane cehe şi franci congolezi.
O operațiune de amploare a polițiștilor a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică. Circa 20 de persoane, membri ai grupării Potra, aflate în mai multe mașini, au fost interceptate în trafic în județele Prahova, Dâmbovița, Ilfov și în București. Asupra lor s-au găsit arme albe și materiale pirotehnice și se presupune că se deplasau către București, cu scopul de a deranja ordinea și liniștea publică.
Ce se știe despre Horațiu Potra
- A dus în jur de 1.000 de foști militari români în Congo, ca să sprijine armata guvernamentală
- A luptat cinci ani în Legiunea străină
- A fost zeci de ani instructor și gardă de corp în opt țări africane
- În urmă cu mai bine de 20 de ani, a fost șeful gărzilor de corp ale președintelui Republicii Centraficane
- A lucrat și pentru miliardarul australian de origine română Frank Timiș
- A fost acuzat de legături cu mercenarii ruși din Wagner
- În România, Potra a avut o condamnare cu suspendare pentru deținere ilegală de arme de foc
- Este cunoscut și pentru postările sale pro-ruse. A cerut public ca România să nu mai trimită arme și muniții Ucrainei și a lăudat poziția Budapestei.
- În 2020, a fost cercetat pentru că l-a amenințat pe un director al Romgaz, însă dosarul a fost închis, după ce a fost retrasă plângerea.
- În această vară, a candidat la funcția de primar al orașului Mediaș.
- Potrivit declarației de avere, fostul luptător în Legiunea Străină este foarte bogat. Are zeci de apartamente, zeci de terenuri, 10 kg de aur, jumătate de milion de dolari și un sfert de milion de euro în conturi. Doar anul trecut a câștigat peste 1 milion de euro din „pregătire fizică și de specialitate”.
Horaţiu Potra a fost scos încătuşat, duminică seară, din sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, după mai multe ore de audieri, fiind dus la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti.
Ulterior, a fost reținut pentru 24 de ore.
Luni, poliţiştii şi procurorii din Ilfov au făcut, în judeţul Sibiu, percheziţii la apropiaţi ai lui Horaţiu Potra.