Horaţiu Potra, fost luptător în Legiunea Străină, despre care se spune că este cel care coordonează paza pentru Călin Georgescu, a fost reținut pentru 24 de ore, potrivit deciziei Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti
De ce a fost reținut
„În momentul de faţă este arestat pentru 24 de ore şi procedura penală ne spune că înainte de expirarea măsurii reţinerii se poate dispune o măsură de control judiciar sau de arest preventiv sau poate fi lăsat în libertate. Nu ni s-a comunicat. Ce ni s-a comunicat este că vor vedea dacă apar şi alte probe”, a declarat, duminică seară, avocata Christiana Mondea de la Baroul Sibiu.
Întrebată dacă clientul său are legături cu candidatul Călin Georgescu, avocata a răspuns: ”Din punctul, nostru de vedere, nu”, adăugând că „nu există în dosar un astfel de lucru”.
„Nu cunoaştem absolut nimic în sensul ăsta şi nu face obiectul dosarului. Uitaţi şi dvs. cum se pune problema când îl aduci pe om la trei noaptea, cu o zi înainte, dai la presă, că nu ştiu ce Dumnezeu ar fi vrut să facă la Bucureşti, în dosar apare cu totul altceva. Şi atunci lucrurile îţi dau de gândit.
Eu nu am voie să dau din dosar, dar pot să spun care e acuzaţia: acuzaţia se referă la ce aţi văzut şi dvs. ca şi arsenal şi la nişte postări pe Facebook”, a precizat al doilea apărător al lui Horaţiu Potra, Şerban Moga.
Avocata Christiana Mondea a precizat că infracţiunile de care e acuzat clientul său fac referire la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi instigare publică, „pe motivul că ar fi postat ceva la început de decembrie”.
„Or, dacă verificăm pagina de Facebook a domnului Horaţiu Potra, vedem că singura postare de la început de decembrie este o melodie, pe care, sincer, nu am ascultat-o, dar nu există nicio altă postare. Am solicitat domnului procuror să pună la dispoziţie această postare, care este, şi ni s-a spus că nu se poate acest lucru la acest moment.
Prin urmare, concluzia pe care trebuie să o trageţi este că cineva se află acum în arest pentru o postare pe care Poliţia nu vrea să ne-o arate”, a subliniat avocata.
De ce venea la București cu arme? Răspuns sfidător
Potra a fost oprit în trafic, pe raza judeţului Prahova, în dimineaţa zilei de duminică, la ora 3. În maşina de lux în care circula Potra şi care era condusă de un tânăr de 22 de ani, au fost găsite arme, între care un pistol, un dispozitiv de împrăştiere gaze lacrimogene, arme albe.
Potra a ajuns în urmă cu mai multe ore, cu duba, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova. El a fost audiat, la fel şi tânărul care conducea autovehiculul de lux în care cei doi se aflau şi a fost ridicat şi dus la Poliţie pe o platformă, relatează Observatorul Prahovean.
Potra a asistat la verificarea autoturismului Mercedes, în care au fost descoperite inițial armele și banii.
El a fost întrebat de jurnaliști de ce venea în București, dacă intenționa „să voteze”, având în vedere acțiunile anunțate de Călin Georgescu și George Simion. A răspuns scurt: „Da, la vot, da”.
Când a fost chestionat dacă pregătea „acte de diversiune”, Potra a întrebat de unde este jurnalistul care punea întrebarea și a comentat: „De la antena aia a mincinoșilor, Antena3”.
Cum a fost prins Horațiu Potra
Horaţiu Potra, 55 de ani, prezentat în spaţiul public drept fost luptător în Legiunea Străină şi cel care coordonează paza privată pentru candidatul Călin Georgescu, a fost oprit de poliție, în jurul orei 3:00, în comuna Măneşti, din judeţul Prahova.
El se afla într-un Mercedes G, condus de Andrei Florin Lup, un tânăr de 22 de ani originar din Mediaş, oraş din care provine şi Potra. Surse judiciare afirmă că cei doi se îndreptau către Capitală.
În autoturismul lor au fost găsite numeroase arme între care un pistol, un dispozitiv de împrăştiere gaze iritant lacrimogene cu aspect de pistol şi butelia aferenta cu piper, o petardă din categoria F4 supusă autorizării, cinci bricege, un dispozitiv box, trei cuţite, două lame de cuţit, un baston telescopic şi diverse sume de bani, inclusiv coroane cehe şi franci congolezi.
O operațiune de amploare a polițiștilor a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică. Circa 20 de persoane, membri ai grupării Potra, aflate în mai multe mașini, au fost interceptate în trafic în județele Prahova, Dâmbovița, Ilfov și în București. Asupra lor s-au găsit arme albe și materiale pirotehnice și se presupune că se deplasau către București, cu scopul de a deranja ordinea și liniștea publică.
Ce se știe despre Horațiu Potra
- A dus în jur de 1.000 de foști militari români în Congo, ca să sprijine armata guvernamentală
- A luptat cinci ani în Legiunea străină
- A fost zeci de ani instructor și gardă de corp în opt țări africane
- În urmă cu mai bine de 20 de ani, a fost șeful gărzilor de corp ale președintelui Republicii Centraficane
- A lucrat și pentru miliardarul australian de origine română Frank Timiș
- A fost acuzat de legături cu mercenarii ruși din Wagner
- În România, Potra a avut o condamnare cu suspendare pentru deținere ilegală de arme de foc
- Este cunoscut și pentru postările sale pro-ruse. A cerut public ca România să nu mai trimită arme și muniții Ucrainei și a lăudat poziția Budapestei.
- În 2020, a fost cercetat pentru că l-a amenințat pe un director al Romgaz, însă dosarul a fost închis, după ce a fost retrasă plângerea.
- În această vară, a candidat la funcția de primar al orașului Mediaș.
- Potrivit declarației de avere, fostul luptător în Legiunea Străină este foarte bogat. Are zeci de apartamente, zeci de terenuri, 10 kg de aur, jumătate de milion de dolari și un sfert de milion de euro în conturi. Doar anul trecut a câștigat peste 1 milion de euro din „pregătire fizică și de specialitate”.