- De la începutul crizei din Ucraina, toate statele NATO au anunțat că trebuie evitat cu orice preț transformarea conflictului din Ucraina în unul atomic.
- Operațiunea de eliminare a lui Ayman al-Zawahiri a atras atenția și serviciilor de informații din Rusia.
- Expert militar american: Dacă Putin folosește o armă atomică, aceasta va fi una sinucigașă.
- SUA au acționat pe două planuri pentru a descuraja posibilitatea utilizării proiectilelor nucleare.
- Confirmarea existenței unui plan de înlăturare a lui Putin în cazul în care folosește bomba atomică a fost făcută și de Volodimir Zelenski.
Într-un discurs ținut în data de 27 septembrie, Vladimir Putin a amenințat direct statele occidentale cu posibilitatea folosirii armelor nucleare.
A prezentat situația astfel încât să pară că utilizarea acestora e un răspuns la amenințările Vestului. Dar de la începutul crizei din Ucraina, SUA și toate celelalte state NATO au anunțat, în repetate rânduri, că trebuie evitată cu orice preț escaladarea conflictului și transformarea lui în unul atomic.
„Asta nu e o cacealma. Cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că roata se poate întoarce împotriva lor”, a declarat președintele rus în discursul amintit.
De la începutul războiului, o mare problemă a strategilor occidentali a fost să găsească soluții pentru a-l descuraja pe liderul de la Kremlin să apeleze la arsenalul nuclear.
Pe teritoriul Rusiei se află peste 6.000 de proiectile cu încărcătură atomică de diferite tipuri, reprezentând o amenințare reală la adresa Europei și SUA.
„Cred că ceea ce am văzut în ultimul timp a fost o retorică a președintelui Putin, care a crescut îngrijorarea aliaților NATO și a altora cu privire la potențiala utilizare a armelor nucleare”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, la începutul lunii decembrie.
„Amenințările au scăzut în ultimul timp. Dar rămânem vigilenți, monitorizăm îndeaproape ceea ce face Rusia. Aliații au transmis Kremlinului un mesaj foarte clar că vor exista consecințe grave pentru Rusia, un război nuclear niciodată nu trebuie să aibă loc”, a mai spus șeful alianței Nord-Atlantice.
Se observă că de la îngrijorările majore provocate de amenințarea nucleară a lui Putin din 27 septembrie și 7 decembrie, atunci când Stoltenberg lăsa să se înțeleagă că nu mai există un pericol iminent, au avut loc o serie de acțiuni în spatele ușilor închise care l-au blocat pe liderul rus.
O acțiune care l-a pus pe gânduri pe Putin
Duminică, 31 iulie 2022, dimineața devreme, un bărbat în vârstă de 71 de ani privea străzile Kabulului, așezat pe un scaun în balconul unei vile situată în centrul capitalei Afganistanului.
Bătrânul n-a mai reușit să asiste la trezirea la viață a zgomotosului oraș pentru că la ora 06:18 o dronă Predator MQ-1, operată de CIA, serviciul american de informații, a trimis spre el două rachete Hellfire R9X.
Ayman al-Zawahiri, al doilea om din rețeaua teroristă Al-Qaida, secundul lui Osama bin Laden, a fost eliminat după două decenii de când se afla prima poziție a listei cu cei mai căutați teroriști din lume.
Ayman Al-Zawahiri, lider al organizației teroriste Al-Qaida, a fost eliminat în acest an, în urma unei operațiuni a CIA, în timp ce se ascundea în Kabul, Afganistan. Precizia, rapiditatea și acuratețea loviturii a reprezentat o reușită în ce privește uciderea unui inamic al SUA - Foto: Hepta.ro
Acest episod arată că în momentul în care o persoană devine țintă pentru forțele militare occidentale, în urma unui atac terorist sau de altă natură asupra civililor din statele occidentale, rămân două soluții: arestarea, judecarea și condamnarea sau eliminarea dacă persoana respectivă se ascunde, continuându-și activitățile criminale.
Operațiunea de ucidere a lui Ayman al-Zawahiri a atras atenția și serviciilor de informații din Rusia, fiind posibil ca aceasta să se fi aflat în vizorul lui Putin datorită rapidității și preciziei cu care a fost executată.
Decapitarea Kremlinului
O declarație a ministrului de Externe Serghei Lavrov a făcut vâlvă, în aceste zile, în presa internațională, acesta atacând virulent SUA pentru că l-ar fi amenințat cu moartea pe Putin.
„Oficiali nenumiți ai Pentagonului au anunțat că vor lansa o lovitură de decapitare a Kremlinului”, a afirmat acesta într-un interviu oferit agenției TASS, citat de cotidianul Moscow Times.
Mulți comentatori consideră că declarația lui Lavrov face parte din retorica de război și are rolul de a mai ușura presiunea internațională asupra Rusiei provocată de invadarea Ucrainei.
Dar cuvintele lui Lavrov confirmă faptul că la Washington există un plan în situația în care Vladimir Putin, în disperare de cauză, va decide să folosească arme nucleare.
Conform declarațiilor de mai sus, dar și din reacția Chinei, Departamentul de Stat al SUA a acționat pe două planuri pentru a descuraja posibilitatea utilizării proiectilelor nucleare.
Primul plan a fost unul diplomatic, și în ciuda diferențelor și tensiunilor dintre Washington și Beijing, ambele capitale au ajuns la concluzia că o escaladare a războiului ar fi un factor de deteriorare a mediului economic din care ambele super-puteri ar avea numai de pierdut.
Al doilea plan a fost unul militar, în care experții americani au conceput o strategie de reacție rapidă în situația în care Kremlinul va desfășura un atac atomic asupra Ucrainei.
„Cred că mesajul pentru Putin este că dacă folosește o armă atomică, aceasta va fi una sinucigașă. Răspunsul din partea NATO și a Statelor Unite nu va fi unul nuclear”, a declarat H.R. McMaster, un fost consilier în securitate națională, citat de publicația americană „The Hill”.
Un succes diplomatic și militar
Și la acest tip de mesaj s-a referit Serghei Lavrov în declarația sa, existând posibilitatea ca Moscova să fi primit informări directe de la Pentagon, pe canale neoficiale, cum că în situația în care va face apel la bombe atomice, va exista un pericol concret de eliminare a regimului de la Kremlin.
Coroborând informațiile, rezultă că declarația expertului american nu este o metaforă atunci când spune că o astfel de operațiune ar fi sinucigașă pentru Putin.
Confirmarea existenței unui plan de înlăturare a lui Putin în cazul în care folosește armele nucleare a fost făcută și de Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, în interviul oferit lui David Letterman, difuzat de Netflix, înainte de Crăciun.
Întrebat de vedeta TV din SUA dacă el crede că Putin va ataca Ucraina cu bombe atomice, Zelenski a spus că „președintele rus e o persoană care iubește viața”, lăsând să se înțeleagă că într-o astfel de situație s-a discutat despre varianta eliminării liderului rus.
Posibilitatea unui astfel de plan și presiunile venite dinspre Beijing l-au determinat pe Vladimir Putin să nu mai amenințe, în ultimele săptămâni, Ucraina, Europa și SUA cu declanșarea unui război nuclear.
Dar asta a creat și o mare frustrare la Moscova, care a mizat mereu de la începutul invaziei pe „șantajul nuclear”, un element ce ar fi urmat să descurajeze statele occidentale să ofere ajutor militar Ucrainei.