Cum a distrus populismul influența Marii Britanii

Premierul Boris Johnson face eforturi pentru a ascunde efectele Brexit-ului, încercând să păstreze țara unită în jurul unei nesfârșite confruntări cu Uniunea Europeană.
Cum a distrus populismul influența Marii Britanii

O călătorie în Marea Britanie, la începutul lunii decembrie, m-a ajutat să înțeleg cât de profund au lovit Brexit-ul și pandemia una dintre cele mai mari economii ale lumii.

Mai mult decât pandemia, Brexit-ul a transformat Regatul Unit din cel mai influent membru al Uniunii Europene într-un stat care luptă să nu se destrame.

Richard Hughes, președintele Biroului pentru Supravegherea Bugetului, a declarat pentru BBC News că Brexit-ul e responsabil pentru reducerea PIB cu 4%, pe termen lung, iar pandemia va afecta produsul intern brut cu 2%, pe termen scurt.

Analiza agenției a fost făcută la sfârșitul lunii octombrie a acestui an.

Nu se mai vorbește despre Brexit

Acestea sunt cifrele. Dincolo de ele se află oameni afectați pe multe planuri, iar printre ei sunt și mulți români care au ajuns în Marea Britanie pentru o viață mai bună.

Să nu-și imagineze cineva că se moare de foame, deși sunt și oameni săraci. În ciuda unor imagini din presă și de pe rețelele sociale, în magazine sunt multe produse, supermarketurile au mâncare, una mai variată, de calitate și mai scumpă ca în România.

ADVERTISING

E totuși a cincea economie a lumii, dar norii negri s-au strâns deasupra țării. 

În discuțiile de pub, oamenii se plâng că din magazine a dispărut ciocolata lor preferată, că la ora zece, la M&S (Mark & Spencer, rețea de supermarketuri mici, cum ar fi Carrefour Express) s-au terminat sandviciurile cu șuncă și nu se mai găsește nu știu ce marcă de bere.

CityLondon
City-ul londonez, centrul financiar al lumii, a fost depopulat de pandemie și de Brexit - Foto: @adabucur_ai, pentru Spotmedia.ro

În Marea Britanie nu se mai vorbește despre Brexit. Dezbaterea și confruntările politice au fost atât de intense vreme de aproape cinci ani, încât subiectul a fost scos de pe agendă și evitat cu politețe de majoritatea britanicilor.

Financial Times, noiembrie 2021: „Majoritatea oamenilor cred că Brexit-ul este încheiat. Este un mare pericol să se întâmple ceva neașteptat, existând percepția că nu suntem pregătiți. E vorba de probleme de control și competență", a declarat un susținător al premierului.

Se scriu tot mai puține articole despre această decizie istorică. În librării, cărțile care analizează Brexit-ul au ajuns pe rafturile de jos, iar liderii politici de toate culorile se raportează la noua realitate fără a mai face apel la trecutul apropiat.

Criza forței de muncă, provocată de plecarea est-europenilor

Acum, niciun partid politic nu are vreo strategie de reintegrare a țării în UE sau măcar de a crea o nouă formă de colaborare. Cei mai optimiști susținători a Uniunii spun că va fi nevoie de 20 de ani pentru a se putea vorbi de un nou referendum.

Dar Brexit-ul n-a plecat nicăieri. E ca un tigru care doarme după o draperie, iar în cameră se desfășoară o serată la care se bea ceai și se joacă Whist.

OrchestraLiverpoolStreet
Londra și-a păstrat farmecul, deși a pierdut din strălucire. În gara Liverpool Street o orchestră cântă melodii de Crăciun - Foto: @adabucur_ai, pentru Spotmedia.ro

Dacă pot spune așa, primul lucru pe care l-a făcut tigrul a fost “să vâneze” angajații din insulă. Atunci când mergi pe stradă, din toate părțile te împresoară anunțurile cu oferte de job-uri. Sunt în vitrinele magazinelor, pe ușile restaurantelor, în reclamele afișate pe autobuze și în metrou.

Multe afaceri s-au închis sau funcționează la capacitate redusă, pentru că nu au angajați.

Brexit-ul a alungat lucrătorii, iar pandemia îi determină să nu se mai întoarcă.

BBC News: „Brexit-ul și pandemia au agravat mult problemele. Industriile concurează acum între ele pentru un număr tot mai mic de lucrători, iar criza actuală a forței de muncă i-a făcut pe lucrătorii din sectoare importante din punct de vedere strategic, cum ar fi producția de alimente și asistența socială, să plece spre alte sectoare economice care-și permit să majoreze salariile cu 20 sau 30%”, a declarat purtătorul de cuvânt al Asociației Procesatorilor de Carne din Marea Britanie.

În ianuarie 2021, un articol publicat de Bloomberg anunța că muncitorii din estul Europei pleacă în număr mare din Marea Britanie, din cauza ieșirii acesteia din UE.

Muncitorii est-europeni, imposibil de înlocuit

Deși există o procedură prin care cei care lucrează și trăiesc în Regatul Unit au posibilitatea să obțină statutul de rezident, aprobarea cererii depinde de existența unui domiciliu legal (proprietate sau chirie).

Această condiție a alungat milioane de lucrători est-europeni care locuiau fără forme legale, pentru a plăti chirii mai mici.

LondonStreet
Majoritatea clădirilor de birouri din Londra sunt goale sau în proces de renovare, așteptând vremuri mai bune - Foto: @adabucur_ai, pentru Spotmedia.ro

Acești muncitori, în general șoferi, ospătari, vânzători, constructori, infirmieri, sunt imposibil de înlocuit. Deși erau plătiți cel mult cu salariul minim, iar politicienii populiști anunțau că aceștia au luat slujbele englezilor, nimeni nu s-a înghesuit să facă munca pe care o făceau ei.

Mai mult, localnicii calificați să ocupe aceste poziții nu vor s-o facă din cauza salariilor reduse, iar antrenarea unei persoane fără experiență durează și costă.

Boris Johnson încurajează gâlceava cu UE ca să rămână la putere

Brusc, liderii politici și-au dat seama că muncitorii din Est erau persoane educate, care s-au adaptat repede în job-uri, de multe ori, aflate sub calificarea lor, iar acum sunt imposibil de înlocuit.

În Oxford, mi-a atras atenția un anunț de pe un autobuz. O companie angaja șoferi cu carnet categoria B (de automobil), iar în trei săptămâni îi califică pentru categoria D (șofer de autobuz).

Atunci am realizat cât de mare e criza de muncitori în Marea Britanie, dar și ce erodare a serviciilor urmează din cauza slabei calificări a personalului.

Premierul Boris Johnson se folosește de tensiunile cu Uniunea Europeană pentru a se menține la putere, încercând în același timp să descurajeze posibilitatea unui nou referendum pentru independența Scoției, dar și a trezirii sentimentului unionist în Irlanda de Nord, din cauza “graniței” cu Republica Irlanda, membră UE.

Liderul Partidului Conservator încurajează gâlceava pentru a-și mobiliza alegătorii, dar îi e tot mai greu să facă față la provocările realității dintre care cea mai mare e pierderea influenței globale în lipsa forței oferite de piața comună.

Am cunoscut Londra atunci când era centrul universului. Și-a păstrat politețea, culorile și strălucirea. Dar în apropierea Crăciunului, magia metropolei a început să alunece în penumbră.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇