Costel Alexe, autorul unei crime culturale. O renovare pe bani europeni, bătaie de joc la adresa memoriei lui Ion Creangă

Operațiunea s-a desfășurat sub tutela Consiliului Județean Iași și costat peste un milion de euro, transformând „bojdeuca” într-o casă de vacanță.
Costel Alexe, autorul unei crime culturale. O renovare pe bani europeni, bătaie de joc la adresa memoriei lui Ion Creangă
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Pereții sunt albi, drepți, podeaua și ramele ferestrelor sunt vopsite proaspăt, iar în curte s-a turnat beton. Construcția arată ca o căsuță de vacanță pregătită pentru vânzare.

Dar nu e decât rezultatul unei crime culturale. Una care arată lăcomia unor lideri politici în disperarea de a cheltui bani, de data asta europeni, și de a se bate apoi cu pumnul în piept ce mare realizare au reușit – să ucidă memoria lui Ion Creangă.

În opinia mea, e chiar mai rău, au rupt legătura dintre generațiile actuale și perioada în care a trăit și a scris marele autor român.

„Însușirea prin care pătrund (aici înseamnă reușesc – n.red.) oameni de țară de felul lui Ion Creangă este bunul-simț. Diaconul avusese o judecată dreaptă, care nu se strâmbase de gramatica Măcărescului și care-l ajutase să priceapă învățăturile lui Maiorescu”, scrie George Călinescu în volumul „Viața și Opera lui Ion Creangă”.

ADVERTISING

„El văzu că și pedagogia, crezută drept o știință grozavă, nu e decât o chestiune de judecată: școlarului îi arăți lucrurile pe care vrei să le știe, îl ademenești cu vorba bună și-l îndrepți cu bătaia. Așa făcea și dascălul de la Humulești, semn că totul e o chestiune de sănătate a minții”, a mai scris importantul critic George Călinescu.

CasaDeVacantaIasiFB
RENOVARE. Consiliul Județean Iași a investit un milion de euro pentru restaurarea micii case în care a trăit Ion Creangă - Foto: Facebook

Alexe, versiunea Ionel Arsene de la PNL

Din comportament, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, arată că nu a citit acest paragraf și că nu știe prea multe despre autorul „Amintirilor din copilărie”, altfel se gândea de două ori înainte să cheltuie 1,72 milioane de euro, conform „Evenimentul Moldovei”, cotidian regional, care a publicat mai multe articole pe acest subiect. 

„Restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă a început în ianuarie 2022 şi este unul din obiectivele proiectului Călător pe meridiane culturale, care se derulează prin Programul Operațional Comun România - Republica Moldova, 2014-2020, şi este finanțat prin Instrumentul European de Vecinătate (ENI CBC).  Valoarea proiectului este de 1,72 milioane de euro, din care 1,5 reprezintă fonduri nerambursabile. Din acești bani, circa 950.000 euro revin pentru utilizare județului Iași, contribuția Consiliului Județean fiind de 10% din costurile eligibile, adică 95.000 de euro”, se arată în prezentarea proiectului realizată de jurnaliștii de la „Evenimentul Moldovei”.

CostelAlexePNLIasi
AFACERI. Costel Alexe a folosit banii contribuabililor europeni pentru a distruge memoria lui Ion Creangă, unul dintre cei mai importanți scriitori români - Foto: Sabin Cîrstoveanu/ Inquam Photos

Liberalului Costel Alexe, un om politic judecat pentru abuz în serviciu și acuzat de procurorii DNA, într-un alt dosar, că a luat mită 22 de tone de tablă, nu i-a păsat de Creangă, de bojdeucă, ci a vrut să cheltuie banii, cel mai probabil, folosind companii abonate la licitațiile Consiliului.

Mai mult, după ce a terminat ștergerea oricărei urme că Ion Creangă ar fi trăit cândva în „luxoasa căsuță de vacanță”, Costel Alexe a început să se laude pe rețelele sociale cu isprava sa. Părea mulțumit.

O scuză care acuză

Dar oamenii s-au revoltat și au reacționat, acuzându-l pe șeful județului Iași de corupție și lipsă de respect față de memoria marelui scriitor.

„Sub imperiul emoțiilor de a vedea finalizat un proiect pe care ni l-am dorit de mult timp, am prezentat câteva fotografii cu Bojdeuca lui Ion Creangă, înainte de inaugurarea oficială a lucrărilor. Fiind acolo, la fața locului, trecând prin cele două cămăruțe și prin pridvor, nu mi-am dat seama că atmosfera de la bojdeucă nu poate fi cuprinsă nici în poze, nici în cuvinte. Poate m-am grăbit, poate nu am comunicat suficient de limpede ce a însemnat procesul de restaurare și reabilitare, iar pentru asta, îmi cer scuze”, a scris, ieri, Costel Alexe pe pagina sa de Facebook, dovedind încă o dată că n-a înțeles nimic nici din ce-a făcut, nici din reacția oamenilor.

Sunt milioane de români care au călătorit în străinătate în ultimii ani, au vizitat muzeele Europei, case memoriale ale unor importante personalități artistice, au văzut ce înseamnă restaurarea unui monument istoric, cât de important e să surprinzi și să păstrezi atmosfera timpului în care a trăit persoana respectivă, să-i transmiți privitorului un mesaj rațional, dar și unul emoțional, să-i oferi posibilitatea să reconstruiască în imaginație o anumită epocă.

Mediocritate și autosuficiență

Costel Alexe a reușit să facă din casa lui Ion Creangă un mall în miniatură. Atât a putut. Nu s-a consultat cu experți în restaurare, nu a vorbit cu cercetători și istorici specializați în perioada respectivă, nu a consultat scriitori sau profesori care cunosc opera și biografia scriitorului.

Fără documentare, fără schițe, fără muncă de reconstrucție a mobilierului din „bojdeucă”, Alexe „a renovat o locuință”.

În opinia mea, la cum i-a ieșit „restaurarea”, nu era o mare scofală dacă o dărâma cu totul, distrugerea memoriei lui Ion Creangă e la fel de tragică în ambele situații.

Mulți lideri politici nu au nicio urmă din „bunul-simțul” de care vorbea Călinescu că l-a ajutat pe Creangă să reușească. Lipsa acestuia e înlocuită de o cantitate uriașă de mediocritate și autosuficiență. 

Costel Alexe, nici acum, în ceasul al 12-lea, nu realizează enormitatea acțiunii sale, dar nu e singurul vinovat.

Restaurarea în bătaie de joc a „bojdeucii” se desfășoară de mai bine de un an. 

Mă întreb ce au păzit cei din Ministerul Culturii? Cât de mare poate fi indolența unor angajați din sistemul public încât, sub ochii lor, să se desfășoare mutilarea memoriei lui Ion Creangă și nimeni să nu miște un deget?

Patriotism de paradă

Degeaba a trimis Raluca Turcan Corpul de control al ministerului, e prea târziu, dezastrul s-a produs, iar oamenii au reacționat, arătându-și stupoarea și nemulțumirea.

După acest episod, probabil că „bojdeuca” va atrage turiștii ca să vadă cum și-a bătut Costel Alexe joc de ea. E și asta o metodă de a populariza un monument istoric.

Bine că oamenii politici nu pierd nicio ocazie de a se împopoțona cu tricolorul și de a ține discursuri patriotice. Atunci când, într-adevăr, e nevoie să dea dovadă de bun-simț și responsabilitate, descoperim că „regele e gol”. Patriotismul e numai în vorbe, restul sunt afaceri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇