Criza nemaivăzută din Polonia, o veste bună pentru Putin

Tensiunile politice de la Varșovia au atins apogeul când doi deputați PiS au fost arestați de poliție în sediul președinției, unde s-au ascuns, cerând protecția șefului statului, fost lider al formațiunii conservatoare. În ce direcție o va lua Polonia?
Criza nemaivăzută din Polonia, o veste bună pentru Putin

Donald Tusk, 66 de ani, la o lună de la numirea sa în poziția de prim-ministru, a ajuns la răscruce.

Lupta cu Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS, fostul partid de guvernare, aflat la putere în ultimii opt ani, e mult mai dură decât se aștepta.

Andrzej Duda, reprezentantul PiS (Partidul Justiție și Adevăr), deține încă președinția republicii, deși formațiunea conservatoare a intrat în Opoziție după formarea unei noi majorității parlamentare în jurul Coaliției Civice, conduse de Tusk.

Noul premier al Poloniei are puțin timp la dispoziție pentru a prelua controlul asupra pârghiilor puterii, apărate atât de bine de reprezentanții PiS.

Confruntările dintre cele două forțe politice se dau în trei zone: 

  • Cea a stațiilor publice de televiziune și radio, acolo unde fostul partid de guvernare și-a impus oamenii, transformându-le într-o adevărată mașinărie de propagandă politică.
  • Sistemul de justiție, unde PiS, de asemenea, a votat mai multe legi care schimbă componența Curții Supreme, numind politic noi judecători, dar au adus şi concedierea unor magistrați din curțile inferioare, unde au promovat persoane controlate politic.
  • Parlament, acolo unde conservatorii au un număr mare de locuri și încearcă amânarea votării unor legi, nu asigură cvorum pentru desfășurarea ședințelor și blochează acțiunile noii majorități politice.
Donald Tusk Takes State TV News Channel Off Air -
CONFRUNTARE. Jaroslaw Kaczynski, liderul conservatorilor din PiS, 20 decembrie 2023, intră în sediul televiziunii publice, încercând să oprească schimbarea conducerii decisă de noul Guvern Tusk – Foto: Hepta.ro

Restaurarea imparțialității

Donald Tusk, o personalitate a politicii europene, a încercat să aplice o procedură rapidă de eliberare de sub controlul PiS a mass-media de stat și a sistemului de justiție, dar planul său nu merge cum s-ar fi așteptat.

ADVERTISING

Reacția rapidă și dură a lui Tusk de a schimba conducerea TVP (Televiziunea Poloneză) vine după o promisiune făcută în campania electorală: „Vom avea nevoie de exact 24 de ore pentru a transforma din nou televiziunea PiS în televiziune publică. Credeți-mă pe cuvânt”, a declarat el, în luna octombrie a anului trecut.

Dar procedura s-a dovedit mai complicată, fiind nevoie de intervenția forțelor de ordine și închiderea emisiei pentru a schimba conducerea numită de PiS și pentru a restaura „imparțialitatea” la televiziunea publică.

Deși o mare parte a opiniei publice susține încă acțiunile rapide și radicale ale lui Donald Tusk, acestea oferă muniție politică și pentru votanții PiS.

Coaliția liberală și pro-europeană din Polonia are de trecut un examen dificil. Majoritatea lor din Parlament e de doar 52%. O reacție rapidă de înlăturare a vechilor forțe politice naționaliste și conservatoare poate provoca o revenire a susținerii pentru PiS în rândul electoratului.

Ezitarea înseamnă înfrângere

Pe de altă parte, o schimbare treptată, în timp, poate oferi răgazul PiS să compromită programul politic al forțelor liberale.

Dintr-o astfel de capcană nu se poate ieși decât într-un singur fel - prin forța de seducție și mesajul liderului chemat să realizeze schimbarea.

Donald Tusk e în criză de timp, dar trebuie să găsească resursele să convingă cea mai mare parte din electorat că acționează corect și în interesul Poloniei, astfel încât să se bucure de o susținere largă o perioadă cât mai lungă de timp.

Odată pornit pe drumul schimbărilor rapide, nu se poate opri. E obligat să meargă până la capăt. Orice ezitare va fi percepută ca o înfrângere.

Polish people hold protest against public media re
PROTESTE. Măsurile luate de Donald Tusk i-au scos în stradă pe susținătorii și votanții PiS care cer alegeri anticipate - Foto: Hepta.ro

Pe de altă parte, se confruntă cu Jaroslaw Kaczynski, liderul auster al PiS, al cărui frate geamăn, Lech Kaczynsky, președinte al Poloniei, a murit în catastrofa aviatică de la Smolensk, Rusia, din 2010.  

Acel dezastru aviatic, în care și-au pierdut viața 96 de oficiali și personalități poloneze, a reprezentat un rezervor nesecat de teorii ale conspirației care au transformat politica și societatea poloneză pentru totdeauna.

Arestări în sediul președinției poloneze

Confruntarea dintre forțele liberale și cele conservatoare a atins paroxismul, marți, 9 ianuarie, când doi deputați PiS s-au ascuns de poliție în palatul prezidențial, încercând să evite arestarea.

Mariusz Kamiński și Maciej Wasik, doi parlamentari condamnați pentru corupție, care inițial au fost grațiați de președintele Andrzej Duda, au fost găsiți din nou vinovați de o instanță de apel.

Two Polish ex-ministers behind bars after dramatic
CORUPȚIE. Mariusz Kaminski, deputat PiS, fost ministru de Interne, a fost arestat în sediul președinției poloneze unde se refugiase, încercând să scape. La scurt timp, a intrat în greva foamei - Foto: Hepta.ro

Baricadarea acestora în sediul președinției și declarațiile șefului statului au ridicat temperatura confruntărilor politice din Polonia. 

Miza acțiunilor PiS e organizarea unor alegeri anticipate, care pot avea loc în situația în care Parlamentul nu votează bugetul până la sfârșitul acestei luni.

Până la urmă, cei doi membri ai Legislativului, dintre care unul, Kaminski, ex-ministru de Interne, au fost preluați de Poliție și duși în arest.

Președintele, până acum, nu a emis un nou decret de grațiere, dar împreună cu Kaczynski au mobilizat activul de partid pentru organizarea unui mare miting la Varșovia.

Confruntarea politică din Polonia a slăbit mult țara și o face vulnerabilă, în situația în care la granița ei are loc un război decisiv pentru Europa și statele din zonă.

În urmă cu doi ani, imediat după ce președintele Rusiei a declanșat invadarea Ucrainei, Varșovia a jucat un rol determinant în crearea coaliției anti-Putin.

Momentul în care s-a sfârșit entuziasmul susținerii Ucrainei

De la începutul războiului, prin Polonia au trecut peste 15 milioane de refugiați ucraineni, zece la sută dintre aceștia stabilindu-se în această țară, cei mai mulți ca număr.

De asemenea, transferul de arme și echipament militar către Ucraina s-a făcut preponderent pe aici, iar președintele american Joe Biden a fost în două vizite la Varșovia, una în martie 2022, iar alta în februarie 2023, pentru a susține alianța statelor occidentale împotriva agresiunii Rusiei.

Russian President Putin Grants Childs New Year Wis
RUSIA. Veștile din Polonia sunt îmbucurătoare pentru Putin, care speră ca tensiunile politice din această țară să reducă sprijinul pentru Ucraina și să slăbească alianța occidentală - Foto: Hepta.ro

Dar, spre sfârșitul anului trecut, pe fondul intensificării luptei politice interne, relația dintre Polonia și Ucraina s-a deteriorat. 

Protestele fermierilor și transportatorilor față de sprijinul dat economiei din țara vecină, susținută de statele occidentale să nu se prăbușească sub presiunea războiului, au făcut ca guvernul PiS să se îndepărteze de Kiev și chiar să anunțe că va opri livrarea de arme către Ucraina.

Chiar dacă declarația a fost retractată mai târziu, poziția exprimată de Executivul de la Varșovia, în septembrie 2023, a reprezentat momentul în care entuziasmul occidental în ce privește sprijinul pentru Ucraina a luat sfârșit.

Europa, cu ochii pe Tusk

Reprezentanții Comisiei Europene speră ca venirea lui Donald Tusk la conducerea Poloniei va încheia tensiunile dintre această țară și Bruxelles pe tema statului de drept, dar și că noul lider va relansa alianța pentru Ucraina.

Următoarele săptămâni vor fi decisive pentru Donald Tusk, perioadă în care trebuie să limiteze influența instituțională a PiS și să confirme încrederea pe care polonezii au investit-o în el. 

Un eventual eșec va însemna intrarea acestei țări într-o perioadă tulbure și instabilă, fragilizând și mai mult susținerea Ucrainei în războiul pe care-l duce împotriva Rusiei. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇