Cine e statul, domnule premier?

Cine e statul, domnule premier?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Două sondaje de opinie recente creionează tot mai accentuat o realitate gravă pentru România și pe care partidele politice nu dau semne că ar înțelege-o.

CURS a realizat o cercetare între 15-28 noiembrie, față în față, privind alegerile europarlamentare.

Slide12

INSCOP a realizat cercetarea intre  20 – 27 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), pentru parlamentare.

inscop4

Rezultatele sunt aproape identice și ele arată că AUR se consolidează practic la egalitate cu PNL, a doua forță politică. Iar faptul că nu mai crește este compensat de trendul ascendent al SOS România al Dianei Șoșoacă.

De menționat că sondajul INSCOP face și o estimare a prezenței la vot, în care 48% dintre subiecți se declară ferm hotărați să își exercite acest drept anul viitor la alegerile parlamentare. Deci o prezență anticipată cu mult mai mare decât la alegerile din 2020 – 31.84%.

ADVERTISING

Ce ne arată aceste procente nu reprezintă neapărat o noutate, ci deja o tendință cronicizată. O consolidare a zonei suveraniste și, mai ales, o sporire constantă a celor care optează pentru radicalizarea de tip Șoșoacă.

Răspunsul partidelor mainstream este exact cel greșit, care în loc să stingă focul, îl alimentează. În loc să combată în mod real populismul, îl validează.

După ce Diana Șoșoacă urla de la tribuna Parlamentului că foștii demnitari ar trebui omorâți și băgați în saci negri, zgândărind o furie latentă, sursa primară a propulsării AUR, ce face Marcel Ciolacu?

Se suie și el pe temă: „Nu cred că dosarul cu vaccinurile este cel mai important. Noi am fost pe primul loc în lume în timpul pandemiei la mortalitate excesivă. Cu alte cuvinte, am închis spitalele și bunicii și părinții noștri și familiile noastre au murit cu zile, pentru că nu am găsit sistemul și n-am luat deciziile corecte ca românii să aibă acces la actul medical.

Acolo este cea mai mare problemă a celor care au guvernat pe timpul pandemiei, nu vaccinurile, nu banii, viețile omenești. Acolo văd eu necesar ca statul român să facă o analiză pe cifre, pe comparații, pe fiecare spital, pe întreg sistemul de sănătate. Ceea ce s-a întâmplat atunci nu mai trebuie să se întâmple vreodată”, a declarat premierul, la Realitatea TV.

Adică validează discursul Dianei Șoșoacă și încearcă să-l preia.

Cine dorește așa ceva și are la dispoziție originalul, de ce ar alege copia? Și răspunsul e cu atât mai dificil cu cât copia este acum la putere și guvernamentală, și parlamentară.

Spune dl Ciolacu că nu dosarul cu vaccinurilor este cel mai important. Sunt de acord. Și eu văd necesar ca „statul român să facă o analiză pe cifre, pe comparații, pe fiecare spital, pe întreg sistemul de sănătate. Ceea ce s-a întâmplat atunci nu mai trebuie să se întâmple vreodată”.

Sunt printre cei care scriu demult că e necesară o evaluare completă și serioasă a managementului pandemiei.

Nu neapărat pentru a găsi răspunderi penale, și nici pentru elementele ultra emoționale, ci mai ales pentru a obține o închidere a subiectului atât e sensibil și pentru a ne asigura, cât se poate, că erorile nu se vor mai repeta.

Și ele indubitabil au existat. De exemplu, blocarea spitalelor pentru Covid pe vremea când ele stăteau goale în timp ce, într-adevăr, foarte mulți români nu au avut acces la sănătate.  Sau închiderea școlilor în localități fără Covid sau cu un număr infim de cazuri, ceea ce a desprins de educație total sau parțial zeci de mii de copii, cu efecte incalculabile, pe care le vom descoperi în timp.

Sau internările forțate ale unor oameni clinic sănătoși, dar cu teste pozitive, ținuți cu săptămânile în spitale ca în pușcării. Cele mai multe au fost specific românești, fără corespondent în alte țări UE.

În loc să valideze discursul Dianei Șoșoacă, ce îl împiedică pe premier să inițieze acest demers cu experți străini? Faptul că s-ar putea ajunge și la persoane care încă ocupă funcții de secretar de stat în guvernul său și sunt intangibile? Faptul că s-ar putea ajunge la clienți PSD? Cine reprezintă „statul” care ar trebui să facă și să dreagă?

Șoșoacă are imensul avantaj că poate crește liniștită din formularea agresivă a unor chestiuni care, uneori, sunt evidente. De exemplu, că este ridicol să faci ședința solemnă a Parlamentului de Ziua Națională la 3 zile după ce ea a trecut, iar conducerea statului de la președinte, la premier și o parte din Guvern este plecată din țară, care în turneu electoral, care în vacanță de lux pe bani publici și foarte puțini cu treabă reală.

Șoșoacă își permite să acuze, cei de la putere trebuie să acționeze.

Proasta guvernare, bâlbele, inepțiile, nesiguranța, impredictibilitatea, victimizarea de tip „nu sunt Harry Potter” în locul unor acțiuni ferme în direcția corectă sunt combustibil forte pentru zona populistă suveranistă.

Românii nu sunt majoritar eurosceptici.

Slide8

Românii nu sunt nici extremiști, sunt doar exasperați de proasta guvernare. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇