Ce joacă Simion?

Ce joacă Simion?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Rostul unei moțiuni de cenzură în acest moment nu poate fi decât destabilizarea totală a României înainte de prezidențiale. Căderea din funcția de premier a lui Marcel Ciolacu, care și așa de-abia se mai ține, ar fi împins PSD într-o vrie imensă, mai ales dacă voturile trădătoare necesare pentru succesul moțiunii ar fi venit și de la niște pesediști.

Cum PSD nu are în acest moment un lider marcant apt să preia partidul post Ciolacu, precum în episodul Ponta-Dragnea, spre exemplu, cum partidul este profund traumatizat după șocul electoral din toamnă, inclusiv reculul de la parlamentare, cum între baza partidului și lideri, nu doar Ciolacu, este o imensă fractură, destabilizarea, dacă nu chiar ruperea PSD era foarte probabilă, ceea ce ar fi antrenat ruperea coaliției și imposibilitatea ca proeuropenii să formeze o formulă guvernamentală majoritară.

Iar dacă în degringolada creată, Victor Ponta ar fi reușit să rupă un grup de pesediști, în funcție de numărul lor, puteam ajunge la o majoritate extremistă.

Efectele de toate felurile, inclusiv economice, în acest context teribil, pentru o Românie cu președinte interimar, în perioada electorală și în criza guvernamentală ar fi fost incalculabile, la fel avantajul astfel creat extremiștilor care se alimentează din haos.

Semnăturile existau deja, dar pentru ca totul să depindă de câțiva trădători era nevoie de USR. Din cele 233 de voturi pentru căderea guvernului, AUR, SOS și POT au doar 111. Cu USR ar avea 215. Mai sunt 7 neafiliați, dezertați din SOS și POT, dacă ar vota și ei moțiunea, am ajunge la 222. Tot insuficiente, dar mai aproape și cu mai mare presiune pe trădători.

USR a ezitat, pentru că tentația de a-l doborî pe Ciolacu era mare și de înțeles. Dar, până la urmă, pare să fi înțeles că nu e nicio glorie să fii idiotul util al extremiștilor și să contribui la aruncarea țării în haos.
Prin vocea lui Cristian Ghinea și a lui Ionuț Moșteanu, partidul a anunțat că nu semnează și nu votează acum nicio moțiune, ci după prezidențiale, când jocul politic s-ar putea reseta.

În aceste condiții, George Simion a întors rapid foaia și a abadonat proiectul moțiunii pasămite în așteptarea susținerii întregii opoziții. Și de ce să îi ceri USR-ului gestul maximal, nu doar să voteze, ci să și semneze, adică o asociere totală cu extremiștii, ceea ce știi bine că li s-a întors precum bumerangul la căderea guvernului Cîțu?

Liderul AUR poate să fi înțeles, până la urmă, că o moțiune eșuată acum, pe de-o parte, va transmite un mesaj de neputință, contraindicat în campania electorală și, pe de altă parte, irosește singura șansă a opoziției într-o sesiune parlamentară. Până la toamnă, altă moțiune nu ar fi posibilă decât dacă și-ar angaja guvernul răspunderea.

Iar dacă dl Simion într-adevăr mizează pe victoria unui izolaționist în 18 mai și reașezarea întregii scene politice, are tot interesul să păstreze acest glonț de argint netras pentru un moment cu adevărat propice. Poate fi o explicație pentru care nici POT, partidul lui Călin Georgescu, nu a semnat.

Dar care izolaționist? Deocamdată dl Simion s-a jurat că îi e fidel lui Călin Georgescu. A anunțat că AUR strânge semnături, nu a precizat pentru cine, ceea ce înseamnă abandonarea de facto a speranței recuperării turului al doilea.

În plus, reintrarea în cursa prezidențială a Dianei Șoșoacă, care nu e deloc imposibil să fie lăsată să candideze, ar putea avea efecte importante asupra scorului dlui Georgescu, pentru că ei împart un segment de electorat.

Pe de altă parte, calculul simplu al glonțului unic îi era accesibil dlui Simion, nu chiar un începător în politică, și înainte de a anunța depunerea moțiunii. Este el așadar singurul care explică volta lui Simion despre care Diana Șoșoacă strigă deja că este o trădare.

Rămâne de văzut, dar există un context cert.

George Simion este singurul dintre extremiști cu reală conectare externă. Este vicepreședintele Partidului conservatorilor și reformiștilor europeni, condus de dna Meloni până în decembrie anul trecut.

Iar dna Meloni pare să fi venit de la învestirea lui Trump cu mult mai puțin entuziastă de noul șerif de la Washington decât era la început.

Dna Meloni, care a fost luni la Paris, la reuniunea de urgență convocată de dl Macron, vorbește despre necesitatea unui centru de comandă unic al Europei care să îi răspundă lui Donald Trump. Greu de spus în ce măsură domnia sa ar fi încântată ca dl Simion să forțeze intrarea României în haos. România folosită de JD Vance ca pretext pentru a ataca democrația europeană.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇