Ce a vrut să spună consilierul lui Zelenski prin „tăcerea mieilor” și cui s-a adresat, de fapt?

Cristian Barbu, general în rezervă, citate importante:

- Declarația consilierului lui Zelenski a venit în momentul în care un înalt demnitar american se afla la Kiev.

- Toate pozițiile exprimate de România, de-a lungul timpului, în mod deschis, au fost unele extrem de favorabile în ce privește relația cu Ucraina.

- Podoliak nu a dorit, neapărat, să arunce asupra noastră acuzația de tăcere, ci mai mult, să arate că aceasta e una mai largă și cuprinde întregul NATO, pentru că nu au fost transferate suficiente sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina.

- Situația cu drona ajunsă pe malul românesc al Dunării nu a fost una plăcută nici pentru noi, probabil, nici pentru ucraineni și nici pentru NATO.

Ce a vrut să spună consilierul lui Zelenski prin „tăcerea mieilor” și cui s-a adresat, de fapt?

După patru zile de bâlbâieli ale autorităților române în legătură cu drona Kremlinului care a violat spațiul aerian și teritoriul țării noastre, a venit și reacția președintelui Volodimir Zelenski.

Prin Mihail Podoliak, șeful cancelariei prezidențiale, a fost exprimată poziția politică a Ucrainei față de eveniment:

„Desigur, nimeni nu se așteaptă ca NATO să invoce articolul 5 și să intre în război cu Rusia din cauza unei cutii de metal căzute pe un câmp românesc. Nu este cazul”, a scris oficialul, într-o postare pe platforma X (Twitter).

„Rusia își permite să folosească spațiul aerian al României și al altor vecini pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei pentru un singur motiv. Pentru că există tăcere”, a mai adăugat Podoliak.

„Poate că merită să articulezi mai ferm inadmisibilitatea de a încălca propriul spațiu aerian? De exemplu, prin declararea disponibilității de a doborî aceste rachete și drone pe o anumită rază pentru a-ți proteja granițele”, a mai spus acesta în declarație. 

Le président ukrainien Volodymyr Zelensky visite
UCRAINA. Președintele Zelenski și-a arătat nemulțumirea față de NATO și SUA, profitând de criza dronei din România – Foto: Hepta.ro

„În cele din urmă, punctul cheie este necesitatea ajutării Ucrainei cât mai curând posibil cu sisteme suplimentare de apărare aeriană desfășurate în zonele de frontieră”, a anunțat consilierul lui Zelenski. 

ADVERTISING

„Acest lucru va crește semnificativ și securitatea țărilor care se învecinează cu Ucraina, limitând capacitățile provocatoare și de manevră ale Rusiei. Avem nevoie de acțiuni simple, nu de <tăcerea mieilor>”, și-a încheiat Mihail Podoliak mesajul, folosind o metaforă sugestivă.

Acesta a fost declarația integrală publicată de consilierul președintelui ucrainean. 

Cel mai important emisar al SUA se afla la Kiev

Pentru a analiza poziția președintelui Zelenski, exprimată de consilierul său, din perspectiva relației NATO-România-Ucraina, am apelat la generalul în rezervă Cristian Barbu, profesor al Academiei Tehnice Militare, cu care am realizat un interviu pe această temă.

Principalele sale declarații le găsiți mai jos:

  • „Poziția lui Mihail Podoliak a venit în momentul în care un înalt demnitar american, e vorba de Antony Blinken, șeful Departamentului de Stat al SUA, se afla în Kiev”. 
  • „Din această perspectivă nu cred că Podoliak vorbește de unul singur, fără să ceară aprobare de la președintele Zelenski. 
  • Mă gândesc că în situația de față nu a amintit o serie întreagă de elemente care erau foarte clare în raportul dintre România și Ucraina.” 
  • „De exemplu, faptul că România a fost cam tot timpul alături de Ucraina, indiferent dacă a fost vorba despre o problemă militară, o problemă economică, teritorială, chiar politică sau diplomatică. Toate pozițiile exprimate de noi de-a lungul timpului, în mod deschis, au fost unele extrem de favorabile în ce privește relația cu Ucraina.”

VIDEO. Generalul Cristian Barbu, despre prima contră majoră dintre Ucraina și România de la începutul războiului - Sursa: spotmedia.ro

  • „De data aceasta, referirea la <tăcerea mieilor>, un film celebru, a promovat ideea că noi am făcut jocul unui criminal în serie, respectiv Putin.”
  • „Nu interpretez ideea de tăcere a mieilor că România face parte dintr-o turmă și se duce într-o direcție greșită, evitând să reacționeze la violările teritoriale ale Rusiei.”
  • „Tăcerea mieilor la care face referire Podoliak sugerează că lipsa noastră de reacție, de fapt, încurajează acțiunile unui criminal.
  • Personal, mi se pare o remarcă exagerată. Cred că Podoliak nu a dorit, neapărat, să arunce asupra noastră acuzația de tăcere, ci mai mult, să arate că această tăcere e mai largă și cuprinde întregul NATO, pentru că nu a transferat suficiente sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina.”
  • „Ideea mesajului poate fi interpretată ca o nemulțumire a Ucrainei că nu a primit din partea NATO un ajutor militar, așa, la nivelul așteptat și necesar ca să facă față agresiunii Rusiei.”

O parte din încrederea NATO în România a dispărut după acest episod

  • „Situația cu drona ajunsă pe malul românesc al Dunării nu a fost una plăcută nici pentru noi, probabil, nici pentru ucraineni, și nici pentru NATO.”
  • „Să recunoaștem că bâlbâiala la care am asistat nu ne-a favorizat și nu ne va favoriza de aici încolo. S-ar putea ca o parte din încrederea pe care au avut o Aliații în noi să fi dispărut după acest episod.” 

VIDEO. Generalul Cristian Barbu descifrează înțelesul expresiei de "tăcere a mieilor", care apare în declarația lui Podoliak - Sursa: spotmedia.ro

  • „Totuși, cred că reprezentantul lui Zelenski s-a referit la o chestiune mai largă. A găsit momentul potrivit, profitând și de prezența lui Blinken la Kiev, pentru a face un reproș, dacă vreți, chiar și la adresa SUA, scoțând în evidență episodul cu drona pentru a sublinia faptul că nici măcar statele NATO nu-și pot apăra teritoriul de agresiunea Rusiei.” 
  • „Nici măcar n-au descoperit cei din România lovitura dată de ruși pe teritoriul lor, ci am venit noi, ucraineni, să le spunem ce s-a întâmplat, sugerează Podoliak în mesajul său.”
  • „După părerea mea, declarația a fost un reproș indirect  transmis și americanilor.” 
  • „Noi românii, nu cred că trebuie să luăm această declarație personal. Nu o văd ca un reproș, exclusiv, la adresa României, deși există referiri directe la țara noastră, dar ideea exprimată mi s-a părut că acoperă o nemulțumire mai largă a ucrainenilor vizavi de relația cu NATO”.

VIDEO. Generalul Cristian Barbu despre pierderea încrederii NATO în România după bâlbâielile nepermise în cazul dronei care a explodat la Plauru, Tulcea - Sursa: spotmedia.ro

  • „Mesajul lor a fost unul de genul: <Nu vedeți, oameni buni, că nu avem cum să ne apărăm în zona aceasta, mai ales în micile localități portuare de pe Dunăre. Avem nevoie de sprijinul vostru.>”
  • „Trebuie să recunoaștem că Ucraina are un teritoriu vast și e nevoie de foarte, foarte multe mijloace de apărare de diferite clase, categorii, pe diferite grade de acțiune și performanță.” 
  • „Nu este simplu să aperi porturile limitrofe, dovadă că nu au un succes extraordinar în a distruge dronele Rusiei care fac raiduri frecvente pe Dunăre.”

Din declarațiile făcute de generalul Cristian Barbu reiese faptul că ucrainenii au profitat de haosul instituțional din România și de prezența oficialului american la Kiev pentru a scoate în evidență problemele de la Dunăre, cerând acțiuni urgente pentru protejarea porturilor Reni și Izmail.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇