Cât de mult crede Guvernul în digitalizarea României? Doar 0,7 miliarde de euro alocați, din cele 6 miliarde cerute de CE

• Europenii ne cer să ne modernizăm prin investiții în transformare digitală de cel puțin 6,08 miliarde de euro
• În planul de redresare al Guvernului, alocările pentru digitalizarea României sunt de doar 0,7 miliarde euro
Andreea Paul este fondator și președintele organizației neguvernamentale INACO – Inițiativa pentru Competitivitate. Este doctor în economie, conferențiar universitar la Facultatea de Relații Economice Internaționale a Academiei de Studii Economice din București. Timp de opt ani a fost cercetător la Institutul de Economie Națională al Academiei Române, trei ani consilier la Administrația Prezidențială, trei ani la Parlamentul European, apoi trei ani consilier pe probleme economice pentru doi premieri în Guvern și patru ani deputat în Parlamentul României.

De ce nu crede Guvernul la modul real în Digitalizare? Declarativ stăm bine. Faptic, nu. Digitalizarea României este subfinanțată de cel puțin 9 ori în planul Guvernului de redresare, cu alocări prevăzute în valoare de doar 0,7 miliarde euro, în loc de 6 miliarde cât ar fi trebuit minimum să fie. Cifrele impuse de europeni vin, din păcate, după ani lungi de finanțare nulă pentru digitalizarea educației la ministerul de profil și subfinanțări cronice pentru digitalizarea administrației publice în țara noastră.

ADVERTISING

Contextul ne obligă acum la acțiune.

Economia globală a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare accelerată bazată pe noile tehnologii digitale. Pe de o parte, România va fi gazda sediului Agenției Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică. Pe de altă parte, Comisia Europeană a cerut explicit României să refacă Planul Național de Redresare și Reziliență pe baza căruia va putea absorbi cei 30,4 miliarde de euro în următorii 7 ani. Prima variantă a acestui plan a ignorat solicitările CE.

Europenii ne cer ferm și clar să ne modernizăm prin investiții în transformare digitală de minimum 20% (cel puțin 6,08 miliarde de euro), în economia verde de minimum 37% și să respectăm recomandările specifice de țară. Strategia pentru Digitalizarea Educației SmartEDU este în plină dezbatere publică la Ministerul Educației, până în data de 15 februarie. Adoptarea ei ulterioară va trebui dublată de un plan de acțiune ferm finanțat, ca să nu rămână un document doar pe hârtie.

Este de la sine înțeles că argumentele noastre specifice de țară, repetate ani de-a rândul, că nu ne-am rezolvat încă problema drumurilor și a infrastructurii de transport în ultimele două cicluri financiare europene nu mai sunt tolerate în Planul nostru de redresare finanțat de CE în 2021-2027.

Cu alte cuvinte, europenii ne spun: țineți pasul sau nu vedeți banii! Din cele 30,4 miliarde de euro destinate instrumentului de finanțare „Mecanismul de redresare și reziliență”: 13,7 miliarde de euro sunt granturi și 16,6 miliarde de euro sunt credite cu dobândă preferențială.

Află mai multe despre digitalizarea României:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇