BCG, un vaccin minune, care nu supără pe nimeni, deși dezvoltă o protecție modestă în fața TBC

În comparație cu vaccinul antituberculoză, cele care ne protejează de Covid-19 au o eficacitate mai mare, chiar și în cazul noii tulpini Omicron.
BCG, un vaccin minune, care nu supără pe nimeni, deși dezvoltă o protecție modestă în fața TBC
  • Fiecare nou născut din România primește o injecție care să-l protejeze de TBC la trei zile de la naștere.
  • BCG nu garantează că nu te mai poți îmbolnăvi dacă intri în contact cu o persoană infectată.
  • 50-60% este protecția pe care o realizează acest vaccin în fața celei mai vechi boli contagioase din lume care încă n-a fost eradicată.
  • BCG a fost realizat de doi epidemiologi francezi la începutul secolului XX. Primele campanii de vaccinare încep din anul 1921.

În România, principalul argument al celor care refuză vaccinarea e acela că nu are niciun rost s-o faci dacă tot te poți infecta.

Într-adevăr, vaccinul are două componente, una de protejare, adică persoana care s-a vaccinat nu mai face boala și una de oprire a răspândirii, adică persoana care s-a vaccinat nu mai poartă virusul, nu mai e contagioasă.

ADVERTISING

Dar vaccinurile nu sunt perfecte, iar în teste se stabilește o anume eficacitate. Aceasta depinde mult de evoluția tulpinii virusului, dar și de persoana vaccinată.

În cazul Covid-19, persoanele care au boli asociate, sunt foarte în vârstă sau au sistemul imunitar slăbit obțin o protecție mai scăzută, dar incomparabil mai mare decât dacă nu s-ar vaccina.

“Vaccinul a făcut diferența între viață și moarte”, a spus medicul Beatrice Mahler, într-un interviu acordat Spotmedia.ro.

Singurul avantaj al BCG în fața celor antiCovid-19 e proba timpului

Dar mulți dintre cei care refuză vaccinul antiCovid sunt persoane vaccinate cu BCG, un ser antituberculoză, despre eficienţa căruia nu mai discută nimeni astăzi.

“Copiii, la trei zile de la momentul nașterii, dacă nu au alte probleme, sunt vaccinați cu BCG”, a spus medicul pneumolog Beatrice Mahler, pentru Spotmedia.ro. 

“BCG nu-ți certifică faptul că acest copil în contact cu o persoană bolnavă de tuberculoză nu se va îmbolnăvi, dar îți aduce siguranță că acel copil nu va muri de tuberculoză.

E același principiu. Și cred că vaccinul BCG este cunoscut de fiecare român, avem această experiență și toți avem încredere în el, ne vaccinăm copilul cu BCG, cu un vaccin care, într-adevăr, are proba timpului, dar la rândul lui are reacții adverse atât locale, cât și generale. El nu oferă, nici pe departe, imunitatea de sută la sută pe care o așteptăm de la vaccinurile antiCovid”, a explicat medicul.

BCG nu creează anticorpi, doar învață celulele T să reacționeze la infecție

Eficacitatea BCG este de 50-60%, se face într-o singură doză și nimeni nu știe cât ține protecția. Mai mulți experți consideră că e de 20 de ani. Adică, după această perioadă, o persoană se poate îmbolnăvi. Cu toate acestea, incidența TBC a scăzut constant și în România.

“Vaccinul este produs dintr-o tulpină de microbacterii care, în mod normal, infectează animalele, dar care stimulează la nivelul organismului imunitatea nespecifică. E vorba de aceste celule, limfocitele T. Deci nu există nicio dozare a anticorpilor după vaccinarea cu BCG, ci doar o stimulare a limfocitelor T, o imunitate celulară”, a spus doctor Beatrice Mahler. 

“La nivel mondial, sunt multe studii vizavi de un nou vaccin antituberculoză, iar cel care este acum în evaluare de fază trei de testare (pe cel puțin 30.000 de oameni) are o eficiență de 55% și se consideră una bună pentru tuberculoză”, a explicat medicul. 

“Or, noi, când avem 60-70% la vaccinurile antiCovid-19, spunem că nu ajunge. Din zece oameni, 5 nu fac tuberculoză și cred că am câștigat ceva. O persoană care face BCG se poate infecta și poate avea două forme - o infecție tuberculoasă latentă ori face boala, depinde de imunitatea pe care o are fiecare recipient”, a mai spus medicul Beatrice Mahler.

VaccinulBCGInfo


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇