- Premierul Israelului a anunțat că peste un milion de oameni au primit a treia injecție de Pfizer.
- Joe Biden spune că din 20 septembrie americanii pot să-și facă un “booster” anti-Covid.
- În România, autoritățile așteaptă decizia Agenției Europene a Medicamentului pentru a aproba posibilitatea unei doze suplimentare de ser.
- La opt luni de la imunizare, eficacitatea Pfizer și AstraZeneca se egalizează înspre 61%, arată un studiu.
- Mai mulți experți susțin că perioada dintre primele două doze a fost prea mică, conform unor observații recente.
- Cei care au avut boala și s-au vaccinat nu mai au nevoie de a treia doză.
Când în 19 decembrie 2020, Benjamin Netanyahu, premierul de atunci al Israelului, își făcea prima doză de vaccin Pfizer, acesta declanșa o cursă contra cronometru prin care încerca să imunizeze cât mai rapid întreaga populație a Israelului și să-și salveze cariera politică.
Deși pentru multă vreme Israelul a fost perceput ca o țară campioană a vaccinării, Netanyahu n-a reușit nici să ofere o protecție absolută populației, nici să supraviețuiască în poziția de premier.
La peste nouă luni de la începutul campaniei de vaccinare, Israelul are o acoperire vaccinală cu ambele doze de 60,1% din populație. Pentru comparație, Uniunea Europeană care a avut acces general la vaccin abia de la sfârșitul lunii martie, a reușit să imunizeze cu două doze 56,5% din populația de 450 de milioane.
Astăzi, în Israel, media la trei zile a numărului de infectări este în jur de 8.000 de persoane pe zi. În ianuarie, vârful valului trei, media era de 9.500 de infectări pe zi.
Privind aceste date, un antivaccinist ar putea spune că imunizarea nu a avut niciun efect, dar acesta se vede în numărul redus de decese și al cazurilor grave.
În ianuarie, media la trei zile a deceselor era de 77 pe zi, iar acum este de 19 persoane pe zi, dintre ele, multe nevaccinate.
După cinci luni, nicio diferență între Pfizer și AstraZeneca
Cu toate că Israelul a reușit jumătate de an să fie un exemplu în ce privește rapiditatea cu care vaccinează populația, totuși, n-a reușit s-o facă atât de repede încât să evite impactul tulpinii Delta, o variantă a virusului care scade eficiența vaccinului Pfizer.
“Potrivit unui rezumat al rezultatelor unui studiu desfășurat în Marea Britanie, vaccinul Pfizer are o eficacitate de 90% împotriva infecțiilor cu încărcătură virală ridicată la o lună după a doua doză”, se arată într-un raport publicat de Statista, un site specializat în analizarea datelor.
“Eficacitatea scade la 85% după două luni și la 78% după trei luni, o pierdere de 12 puncte procentuale”, arată raportul.
“Studiul a analizat, de asemenea, și vaccinul Oxford-AstraZeneca, care este utilizat pe scară largă în Marea Britanie, Europa și în alte zone. Pentru acest vaccin, eficacitatea scade cu doar cu 6 puncte procentuale, de la 67% la 61%, în aceeași perioadă de timp”, precizează documentul citat.
“În ciuda faptului că vaccinul Oxford-AstraZeneca începe cu o eficacitate inițială mult mai mică, cercetătorii au calculat traiectorii care arată că acestea au aceeași eficacitate după aproximativ cinci luni de la vaccinarea completă”, concluzionează raportul.
A treia doză vine cu o protecție de 2,5 ori mai mare decât cea realizată cu două
Experții din Israel, în urma studiilor, au realizat că la opt luni de la administrare, vaccinul Pfizer nu face față asaltului tulpinii Delta, dar protejează într-o mare măsură în ce privește formele grave de boală și decesele.
În acest context, Guvernul din Israel a aprobat administrarea unei a treia doze de vaccin (doză booster). Deja peste un milion de oameni au primit-o.
„Am ajuns la un milion de cetățeni care și-au asumat responsabilitatea pentru ei înșiși și pentru cei din jur și au făcut a treia doză de vaccin”, a anunțat Naftali Bennett, premierul Israelului.
Conform datelor puse la dispoziție de Ministerul Sănătății din această țară, rezultatele imunizării cu cea de a treia doză sunt promițătoare, anunță Times of Israel.
Persoanele care fac o a treia doză de vaccin sunt de două ori și jumătate mai protejate de o posibilă infectare în comparație cu cele care au făcut două doze.
Vârful protecției e atins după numai o săptămână de la noua injecție, anunță experții din Israel.
În această țară, toate persoanele cu vârsta peste 40 de ani și cadrele didactice sunt eligibile pentru doza booster, a anunțat guvernul.
La opt luni după a doua doză, aveți nevoie de un booster, anunță Joe Biden
În 19 august, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a anunțat că “recomandă” o a treia doză de vaccin.
“Persoanele care sunt imunocompromise moderat până la sever sunt deosebit de vulnerabile la COVID-19, deoarece sunt mai expuse riscului de boli grave, prelungite”, se arată în comunicatul oficial al instituției.
“Este posibil ca persoanele cu sistem imunitar moderat până la sever compromis să nu construiască același nivel de imunitate față de seria de vaccinuri cu 2 doze, comparativ cu persoanele care nu sunt imunocompromise”, arată documentul.
“Persoanele care au un sistem imunitar compromis pot beneficia de o doză suplimentară pentru a se asigura că au suficientă protecție împotriva COVID-19”, recomandă CDC.
Administrația americană a anunțat că începând cu data de 20 septembrie va exista posibilitatea ca persoanele care au mai mult de opt luni de la a doua doză de vaccin să o poată face pe a treia.
"Amintiți-vă, ca o regulă simplă, la opt luni după cea de a doua injecție, mergeți și faceți un booster", a declarat Joe Biden, în timpul unei intervenții de la Casa Albă.
"Acest booster e gratuit. Puteți să faceți a treia doză în oricare dintre cele aproximativ 80.000 de centre de vaccinare la nivel național. Va fi ușor. Prezentați cardul de vaccinare și veți primi un booster", a mai spus președintele SUA.
Guvernul așteaptă decizia Europei
Și în România autoritățile se pregătesc pentru a oferi posibilitatea unei părți din populație să beneficieze de o a treia doză de vaccin.
“Pot să vă spun că noi pregătim deja toată activitatea logistică, să fim în măsură să administrăm cea de-a treia doză. Ne propunem pentru a doua parte a lunii septembrie, depinde foarte mult și de recomandarea Agenției Europene a Medicamentului, pentru că, așa cum am făcut până acum, vrem să ne aliniem recomandărilor internaționale…”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, într-o conferință de presă.
De asemenea, reprezentanții Guvernului au anunțat că persoanele care au trecut prin boală și s-au vaccinat nu au posibilitatea să facă o a treia doză de vaccin.
Nu este clar până acum în ce măsură cei care s-au vaccinat cu un tip de soluție pot face booster-ul cu un alt tip. Tendința instituțiilor de sănătate este să recomande păstrarea aceluiași vaccin și pentru a treia doză. Adică o persoană vaccinată cu Pfizer, în prima fază, va primi același vaccin și ca a treia doză.
De asemenea, cel mai probabil, cei care au făcut Johnson & Johnson, un vaccin de-o singură doză, vor merge pe o a doua de același tip.
Totuşi, Valeriu Gheroghiţă a spus că "foarte probabil” cei care au făcut prima schemă de vaccinare cu serul AstraZeneca vor primi a treia doză de vaccin dintr-un ser bazat pe ARN mesager.
A treia și ultima, susțin mai mulți experți
“…un interval de trei săptămâni între prima și a doua doză de vaccin Pfizer, de exemplu, s-ar putea să nu fi fost o perioadă suficientă de timp pentru a stimula un răspuns imun extins, cele două doze inițiale, acționând doar ca imunizare primară”, a declarat medicul Peter Hotez, profesor la Baylor College of Medicine, Houston, SUA.
Mai mulți experți susțin că nu va fi nevoie de a face câte o doză de vaccin în fiecare an, cum se întâmplă în cazul imunizării împotriva gripei. Aceștia spun că booster-ul, la opt luni, va fi suficient pentru a crea imunitate în fața oricărei variante Covid-19.
“În realitate, e neobișnuit să primești o singură doză dintr-un vaccin”, a declarat John Moore, profesor în microbiologie și imunologie la Weill Cornell Medicine, New York.
Pentru imunizarea împotriva Hepatitei B, schema de vaccinare e de trei doze în șase luni, iar pentru imunizarea împotriva poliomielitei, schema de imunizare e formată din patru doze de vaccin, arată specialiștii.
"Un interval de 8 luni, pe de altă parte, ar putea spori imunitatea în mod semnificativ, cu potențialul de a produce niveluri ridicate de anticorpi neutralizanți împotriva virusului și un răspuns imun care este cu adevărat robust... Este posibil să nu avem nevoie de rapeluri anuale", a spus medicul Peter Hotez.
Deși România ocupă penultimul loc din Uniunea Europeană în ce privește vaccinarea, a treia doză devine o realitate care va complica și mai mult relația tensionată dintre autorități și cei care ezită să se vaccineze.