9 iunie: Alegem între corupți, prietenii Rusiei și reformiști

bogdan.barbu

Activist de mediu

Acum e ACUM! Bogdan Barbu este tată, soț, IT-ist, fost activist de mediu și, de aproape 2 ani, copreședintele ACUM, partid de doctrină verde, ecologist și anticorupție. Bogdan crede în a lupta pentru o Românie mai bună, mai curată din punct de vedere al mediului și mai curată din punct de vedere politic. Crede în a respira un aer proaspăt atunci când ieșim din casă și într-un aer proaspăt atunci când vorbim despre societatea românească. Crede în drepturi cetățenești largi și în respectarea decenței umane. Și consideră că mediul, tranziția climatică, este cea mai mare problemă despre care nu se vorbește în România, iar asta afectează viețile oamenilor și chiar și viitorul economiei. Vrea să schimbe asta.
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Ar trebui să simplificăm ecuația scrutinului de duminică. Alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie sunt mai mult decât opțiuni între partide. Sunt voturi pentru 3 direcții. Voturi pentru elita coruptă care se perpetuează la putere de câteva decenii, între prietenii și purtătorii de mesaje ai Rusiei lui Putin și între tabăra reformistă.

Nu există alte opțiuni, nu există alte nuanțe, oricum ai vrea s-o iei.

Despre vechile partide corupte nu cred că trebuie să fiu foarte descriptiv. Vede toată lumea ce se întâmplă. Însăși această comasare a alegerilor este una făcută pentru “aranjarea’’ cât mai bună a alegerilor. La fel ca deciziile din preajma organizării lor, inclusiv faptul că două partide au fost pur și simplu eliminate de la a-și trimite reprezentanții în secțiile de votare. Au primit însă acest drept „minoritățile naționale’’, care sunt o sumă de mini-partide și organizații culturale etnice cu membri foarte puțini, dar care ar trebui să găsească zeci de mii de reprezentanți în secții. Curat murdar!

ADVERTISING

Problema mare este însă ce fac aceste partide între scrutine. În primul rând, se ocupă cu făcutul de bani. Cu fraudarea licitațiilor publice acolo unde „câștigă cine trebuie’’ și dă un comision ilegal politicianului care a semnat. Cu orice altceva produce foloase necuvenite. Cu angajarea oamenilor săi peste tot unde se poate. Cu punerea botnițelor pentru justiție.

Și dacă vorbim despre justiție, ce au reușit PSD și PNL în ultimii ani e aproape remarcabil, dar în sens negativ. Cumințirea justiției. Aproape că-ți vine să zici că nu se mai fură în România!

Ei bine, vechile partide corupte s-au asigurat, de la legislația electorală și organizarea scrutinului la hrănirea cu bani a presei docile și a rețelelor din teritoriu, că vor câștiga aceste alegeri.

Contează însă foarte mult CUM le câștigă. Cu scoruri mari sau mici. Și unde, în ce localități le pierde sau se confruntă cu o opoziție puternică.

Un al doilea pericol vine din zona partidelor extremiste și populiste care fac jocurile Rusiei.

Sigur, contează dacă la unii Rusia este pur și simplu infiltrată sau sunt niște formațiuni care se folosesc de narațiunile create de armatele de trolli ale Rusiei pe Internet.

Dar rezultatul e același: Partide precum AUR și SOS promovează poziții implicit pro-ruse și anti-europene. Comparații între ,,statele din Estul Europei aflate sub asaltul Moscovei și al Bruxellesului’’ sau fraze precum ,,suntem o colonie’’ ori chiar ,,suntem sclavii Europei’’ sunt aberante, dar prind la o parte a populației și ne slăbesc poziția în Europa.

Este important ca aceste partide să fie ținute sub control, să nu fie lăsate să ,,decoleze’’ și să își ventileze otrăvurile, mai ales că aceste otrăvuri aduc beneficii Moscovei.

În fine, o a treia tabără este tabăra reformistă. De la câteva partide liberale, ecologiste sau de altă natură la câțiva independenți precum Nicu Ștefănuță și chiar la câteva personaje (extrem de) răzlețe de prin PNL sau PSD.

Tabăra asta - deși nu e propriu-zis o tabără, date fiind multele linii de separație dintre ele - pornește din start cu dezavantajul că nu are rețele clientelare, nu jefuiește banul public, iar accesul la presă este unul extrem de limitat pentru că majoritatea presei e plătită din banii partidelor Sistemului.

Miza taberei reformiste la aceste alegeri e simplă: Să limiteze puterea partidelor Sistemului și a prietenilor Rusiei. Să scoată scoruri bune la europarlamentare. Să câștige cât mai multe localități. Să intre în cât mai multe consilii locale și județene. Totul e necesar pentru a limita relele pe care le pot face primele 2 tabere.

Alegerea e la cetățeni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇