10 cifre pentru decodificarea alegerilor din 9 iunie. Ce spun despre partide, coaliții și candidați la președinție

Votul de duminică nu va stabili doar primarii, șefii de consilii județene și europarlamentarii, dar va fi și un puternic indicator despre direcția politică spre care se îndreaptă România. Va fi cel mai credibil sondaj care va anunța o nouă ierarhie politică.
10 cifre pentru decodificarea alegerilor din 9 iunie. Ce spun despre partide, coaliții și candidați la președinție
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Cifrele de mai jos sunt borne pentru a ne ajuta să înțelegem cine pierde și cine câștigă după scrutinele de duminică. Liderii politici vor încerca să prezinte rezultatele în avantajul lor și, astfel, vor apărea o mulțime de declarații, de poziții publice și comentarii, care vor crea un puternic zgomot ce va tinde să acopere adevărul.

Dacă zgomotul va fi dat la o parte, numerele vor descrie precis unde suntem și care e raportul între forțele politice din România.

Cifrele de mai jos, trebuie privite în context, una depinzând de cealaltă. De exemplu, dacă la București Nicușor Dan câștigă detașat, e foarte probabil ca PSD să obțină un scor mai slab decât se aștepta la locale, iar Gabriela Firea să termine pe poziția a treia. 

De asemenea, dacă actualul primar pierde alegerile, s-ar putea ca PSD să fie marele câștigător.

Cifrele de mai jos sunt pur orientative și au fost estimate pe baza așteptărilor candidaților, pe declarațiile liderilor, pe numărul de voturi necesar pentru a putea clama o victorie politică într-o cursă sau alta, dar și pe scorurile obținute de partide în urmă cu patru sau cinci ani (alegerile europarlamentare au avut loc în 2019).

ADVERTISING

10% - Nicușor Dan câștigă Primăria București la o diferență mai mare de zece procente.

Înseamnă că are o puternică susținere din partea bucureștenilor. Sunt mulțumiți de primul său mandat și îi oferă credit în continuare. 

Îi va fi ușor să formeze o majoritate în Consiliul General, existând posibilitatea ca liberalii și Dreapta Unită să se înțeleagă, mai ales că vor avea nevoie de primar și de voturile lui în campaniile pentru prezidențiale și parlamentare.

BUCURESTI - PARCUL REGELE MIHAI I - REDESCHIDERE P
MARELE FAVORIT. Nicușor Dan a fost dat ca favorit de a rămâne la cârma Bucureștiului în toate sondajele de opinie de până acum, dar asta nu înseamnă că va câștiga sigur, deși are prima șansă - Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

20% - Gabriela Firea obține sub 20 de procente din voturile bucureștenilor.

Ar intra într-un con de umbră, influența sa în PSD evaporându-se. Marcel Ciolacu va folosi rezultatul slab pentru a-și consolida puterea asupra partidului și va încerca să unească taberele interne, având mai multe șanse din perspectiva unei candidaturi la președinție. 

Cariera politică a Gabrielei Firea va fi în pericol. În schimb, dacă va câștiga Primăria București, va deveni numărul unu în PSD, cu toate consecințele ce decurg de aici.

BUCURESTI - MT - SEMNARE - EXTINDERE MAGISTRALA M4
TOTUL SAU NIMIC. Gabriela Firea își joacă în aceste alegeri întreaga carieră politică - Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

10% - Sebastian Burduja își trece în cont zece procente din opțiunile alegătorilor din Capitală. 

Ar fi o mare victorie pentru reprezentantul PNL, care ar putea să devină o variantă solidă a liberalilor în încercarea de a recâștiga Primăria București, cândva, în viitor. 

În sfârșit, ar avea un candidat validat de o parte a alegătorilor, fiind văzut ca o alternativă la Nicușor Dan. 

Un procent în jurul cifrei 5 și un loc patru în ierarhia concurenților ar însemna o înfrângere dură pentru Sebastian Burduja și posibilitatea de a renunța la o viitoare candidatură la primărie.

60% sau mai mult, participare la vot în București.

Înseamnă un interes ridicat pentru alegeri. Rezultatul, coroborat și cu o prezență bună în țară, ar indica dorință de schimbare și o mare nemulțumire, existând posibilitatea unor surprize mari la urne.

50% - Coaliția PSD-PNL câștigă mai mult de 50 de procente din voturile scrutinului european.

Rezultatul ar indica faptul că încă există o susținere puternică pentru o astfel de asociere politică. 

Liderii celor două partide vor fi obligați să ia în calcul posibilitatea unui candidat comun la prezidențiale, să negocieze o astfel de soluție.

40% - Coaliția PSD-PNL câștigă mai puțin de 40 de procente din voturile scrutinului european.

Într-o astfel de situație, asocierea dintre cele două formațiuni va lua sfârșit, fiecare partid fiind obligat să nominalizeze un candidat propriu la președinție. 

Vor urma atacuri și confruntări între PSD și PNL, dar și o posibilă alianță pe partea de centru-dreapta, între liberali sau o parte dintre ei și Dreapta Unită.

25% - PNL obține un scor politic la alegerile locale sub 25 de procente.

Rezultatul ar fi un eșec pentru formațiunea condusă de Nicolae Ciucă, dar și un semn că liderul liberal e vulnerabil în drumul său spre Cotroceni, având nevoie de o coaliție mai largă de partide. 

Un astfel de scor, pus și în contextul rezultatelor obținute de celelalte formațiuni politice, ar putea chiar să conducă spre tensiuni interne în PNL și schimbarea conducerii.

30% - PSD obține un scor politic la alegerile locale sub 30 de procente.

Ar fi o mare înfrângere și ar declanșa o criză în interiorul social-democraților. 

Conducerea lui Marcel Ciolacu ar fi pusă sub semnul întrebării, iar venirea lui Mircea Geoană în fruntea partidului n-ar mai reprezenta un eveniment ieșit din comun.

MirceaGeoanaFBCandidat
LA PÂNDĂ. Mircea Geoană poate ajunge în fruntea PSD în situația în care social-democrații obțin un scor mediocru în alegeri - Foto: Facebook/ Mircea Geoană

25% - Alianța Dreapta Unită obține un scor de peste 25 de procente la votul de la alegerile europarlamentare.

Cifra ar reprezenta un succes politic, o validare a noii coaliții, dar și un fundament solid pentru negocieri cu PNL sau facțiuni din acest partid, din perspectiva de a se forma un front politic mai larg care să izoleze PSD, dar și AUR.

PSD și PNL merg împreună la europarlamentare, de aceea, scorul obținut acolo e greu de distribuit între cele două formațiuni. Pentru a avea o ierarhie, la liberali și social-democrați trebuie luat votul politic de la locale, iar la ADU pot fi comparate cele două rezultate, cel de la europarlamentare cu cel de la locale.

10% - Diferența dintre PSD și PNL în ce privește votul politic de la alegerile locale e mai mare de 10 procente. 

Dacă apare o astfel de situație, înseamnă ori că rezultatul obținut de PSD e foarte bun, ori că scorul PNL e foarte slab. 

În ambele cazuri, se va rupe colaborarea dintre cele două formațiuni, niciuna nu va mai avea un câștig politic dintr-o astfel de asociere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇