Dezbaterea despre presupusele agresiuni sexuale petrecute la concertele Rammstein ia amploare. Trupa se declară consternată. Însă reverberațiile scandalului nu se vor stinge prea curând.
Într-o declarație postată sâmbătă pe Instagram, trupa Rammstein, care se află în prezent în turneu în Europa, scrie: „Informațiile apărute în spațiul public în ultimele zile au stârnit iritare și numeroase întrebări în rândurile fanilor noștri. Acuzațiile ne-au lovit puternic pe toți și le luăm cât se poate de în serios. Pentru noi este important ca fanii să se simtă în siguranță atât „în fața, cât și în spatele scenei”.
Comunicatul Rammstein continuă: "Condamnăm orice fel de agresiune și vă rugăm să nu participați la prejudecăți publice de orice fel împotriva celor care au făcut acuzații. Ei au dreptul la un punct de vedere propriu asupra lucrurilor".
În același timp, Rammstein subliniază: "Pe de altă parte și noi, trupa, avem un drept, respectiv acela de a nu fi supuși la prejudecăți”.
Încă din 28 mai trupa respinsese în doar câteva fraze pe Twitter "acuzațiile care circulă pe Net" ale unei tinere irlandeze cu privire la un concert la Vilnius.
Despre ce este vorba
Recent, mai multe femei au lansat acuzații grave la adresa solistului trupei Rammstein, Till Lindemann. În interviuri acordate postului public NDR și cotidianului "Süddeutsche Zeitung" (SZ), acestea au relatat că numeroase tinere ar fi fost recrutate pentru a întreține relații sexuale cu solistul Rammstein.
Mai mult, două femei acuză inclusiv activități sexuale neconsimțite.
Femeile au vorbit sub anonimat în fața camerei de filmat și au făcut declarații pentru NDR și SZ. De asemenea, reporterii implicați în ancheta jurnalistică au consemnat și declarații ale martorilor și copii ale unor conversații care ar susține acuzațiile.
NDR și Süddeutsche Zeitung susțin că au documentat pe larg și în premieră un sistem ”bine pus la punct”. Zeci de femei susțin că ar fi fost abordate de persoane din anturajul lui Lindemann în mod intenționat, frecvent prin intermediul Instagram sau direct la concerte, și că li s-a cerut să participe la petreceri organizate special pentru Lindemann după spectacole.
Multe femei susțin că au fost rugate să trimită fotografii cu ele în avans, dar și că fotografii sau filmări cu ele ar fi fost realizate la fața locului.
Femeilor li s-ar fi cerut să se îmbrace în haine atrăgătoare și să se coafeze într-un mod specific.
În plus, numeroase capturi de ecran de pe chat-urile de pe WhatsApp și Instagram, împreună cu fotografii, susțin afirmațiile femeilor.
Una dintre ele a declarat că i s-a spus că accesul la concert și la petrecerea de după concert va fi acordat numai dacă va fi dispusă să întrețină relații sexuale cu Lindemann și că Lindemann, care are acum 60 de ani, a dorit să participe doar femei foarte tinere.
În unele cazuri, femeile nu au fost întrebate ce vârstă au, deși susțin că li s-au oferit gratuit alcool și droguri la petreceri.
O femeie, care avea 22 de ani la acea vreme, susține că a ajuns la relații sexuale cu Lindemann pe neașteptate, într-un vestiar, înaintea unui concert din 2020. Ea spune că nu s-a opus explicit, dar că s-a simțit inconfortabil, a avut dureri, s-a încordat și a avut sângerări.
Ea descrie actul sexual petrecut la acea vreme drept unul violent. În pofida tuturor acestor neplăceri, continuă ea, Lindemann nu s-ar fi oprit. În prezent, femeia descrie presupusul ei raport sexual cu Lindemann ca fiind o agresiune și un abuz de putere.
Acuzații grave
Începând din 7 iunie, trupa Rammstein va susține mai multe concerte la München, unde sunt așteptați circa 240.000 de fani. Potrivit Süddeutsche Zeitung, Partidul Verzilor cere să se pună capăt zonei separate din fața scenei, numită "Row Zero".
Aceasta joacă un rol esențial în relatările presei privind abuzurile Rammstein, în ”Row Zero” aflându-se, potrivit acuzațiilor, tinerele ”plasate” trupei – în special solistului Till Lindemann.
Verzii germani solicită administrației locale să verifice "dacă și la ce concerte ar trebui interzis așa-numitul rând zero din motive de siguranță". În plus, spun ecologiștii, ar trebui să se examineze dacă pot fi posibile spații sigure pentru concerte pe cheltuiala organizatorilor.
"La fel cum prezumția de nevinovăție se aplică presupusului făptuitor, acuzațiile femeilor afectate trebuie să fie ascultate și luate în serios", a declarat Mona Fuchs, lidera grupului parlamentar al Verzilor. Responsabilii politici, spune ea, trebuie să creeze structuri care să prevină agresiunile cu caracter sexual.
Dată fiind gravitatea acuzațiilor - tinerele ar fi fost sistematic îmbătate și drogate la petreceri în culisele concertelor, fapte urmate de relații sexuale cu acestea, uneori fără consimțământul explicit al femeilor – scandalul nu se va stinge prea curând.
De altfel, numeroase alte femei au contactat în ultimele zile redacțiile implicate în ancheta jurnalistică.
Urmările (de până acum) ale scandalului
De altfel, vinerea trecută, renumita editură Kiepenheuer & Witsch din Köln, care a publicat volumele de poezie ale lui Lindemann "In Stillen Nächten" și "100 Gedichte", a pus capăt, cu efect imediat, colaborării cu solistul formației Rammstein.
Editoarea Kerstin Gleba subliniază într-un comunicat: "Am fost șocați de acuzațiile la adresa lui Till Lindemann care au devenit publice în ultimele zile. Simpatia și respectul nostru se îndreaptă către femeile afectate".
În 2020, editura încă îl mai apăra pe Till Lindemann de acuzațiile, îndreptate la acea vreme împotriva volumului "100 Gedichte" (O sută de poeme) și a fanteziilor de viol din poemul "Wenn du schläfst" (Atunci când tu dormi).
Indignarea față de textul poeziei, arăta editura, se bazează pe o confuzie a naratorului fictiv, așa-numitul "eu liric", cu autorul Till Lindemann. Acum, editura vorbește de o lovitură dată încrederii reciproce, care a fost "spulberată incurabil", separarea dintre ”eul liric” și autor fiind "batjocorită" de Lindemann însuși.
Vlad Drăghicescu