Muzicianul englez Elvis Costello a anunţat că nu va mai cânta live unul dintre cele mai cunoscute single-uri ale lui, „Oliver’s Army”, şi că a cerut posturilor de radio să nu îl mai difuzeze.
Versurile, despre conflictul din Irlanda de Nord, includ o insultă rasială la adresa unui soldat britanic.
„Aşa i se spune bunicului meu în armata britanică - este o realitate istorică, dar oamenii aud cuvântul acela şi mă acuză de ceva ce nu am intenţionat”, a declarat el pentru The Telegraph.
Lansată în 1979, melodia a fost difuzată needitată la posturile de radio multe decenii, dar, odată ce cuvântul a devenit tabu, multe au decis să cenzureze versul „Only takes one itchy trigger/ One more widow, one less white nigger”.
În cel mai recent turneu, Costello a rescris cântecul pentru a răspunde „cenzurii”. BBC a editat cântecul în 2013 şi a primit numeroase critici pentru asta.
„Fac mai rău cu bip-ul, cu siguranţă. Pentru că îl subliniază. Pur şi simplu nu mai difuzaţi înregistrarea!”, a adăugat muzicianul.
El a spus că posturile de radio îi fac un serviciu dacă nu îi mai difuzează melodia. „Pentru că atunci când o să cad sub un autobuz, vor cânta 'She', 'Good Year for the Roses' şi 'Oliver's Army'. Voi muri şi ei mă vor comemora cu două cântece pe care nu le-am scris. Ce vă spune asta?”.
„She” a fost compusă şi cântată iniţial de Charles Aznavour, iar „Good Year For The Roses”, scrisă de Jerry Chesnut şi interpretată de George Jones.
Versiunea „She” a lui Costello, lansată în 1999, este cel mai de succes cântec al lui pe serviciile de streaming, cu 80 de milioane de accesări pe Spotify.
El nu este singurul star care renunţă să cânte unul dintre cele mai cunoscute single-uri ale sale, fie din cauza versurilor sau a înţelesului pe care îl pot avea, fie pentru că a creat dispute ori pentru că nu mai place autorului. The Rolling Stones a luat aceeaşi decizie cu „Brown Sugar”, R.E.M., cu „Shiny Happy People”, Radiohead, cu „Creep”, iar Madonna, cu „Material Girl” şi „Like a Virgin”.