Starul american Brad Pitt și-a făcut debutul ca sculptor într-o apariție surprinzătoare la un muzeu de artă din Finlanda.
Sculpturile lui Brad Pitt au fost dezvăluite sâmbătă chiar de actorul în vârstă de 58 de ani, în cadrul unei expoziții mai ample a sculptorului britanic Thomas Houseago, la care a fost prezentată și o serie de lucrări din ceramică realizate de muzicianul australian Nick Cave, relatează The Guardian.
Printre cele nouă lucrări pe care starul le-a expus la muzeul de artă Sara Hildén din Tampere se numără o structură în formă de casă turnată din silicon transparent și împușcată cu gloanțe, și prima sa sculptură, "House A Go Go" (2017), o casă în miniatură, de 46 centimetri înălțime, făcută din scoarță de copac, ținute împreună cu o bandă.
Cele mai mari piese dezvăluite de actorul american includ o cutie de bronz de mărimea unui sicriu înfățișând mâini, picioare și chipuri care încearcă să străpungă structura din diferite unghiuri, precum și o sculptură din ipsos suspendată pe perete, intitulată "Aiming At You I Saw Me But It Was Too Late This Time" și creată în 2020, care înfățișează o luptă între opt figuri, scrie The Art Newspaper.
Apariția lui Pitt la muzeul din al treilea oraș ca mărime din Finlanda a luat prin surprindere această țară nordică, întrucât participarea lui la expoziție nu a fost anunțată.
"Pentru Nick și pentru mine, aceasta este o nouă lume și prima noastră expoziție. Pur și simplu este grozav", a declarat Pitt, la vernisaj, pentru postul finlandez de televiziune Yle.
Actorul în vârstă de 58 de ani a adăugat că arta a reprezentat pentru el un mod de a se regăsi și de a se vindeca: "Pentru mine, este vorba despre autoreflecție. Este vorba despre unde am greșit în relațiile mele, unde am călcat greșit, unde am fost complice."
Brad Pitt a început să sculpteze după despărțirea ultramediatizată de Angelina Jolie, în 2017, petrecând până la 15 ore pe zi în atelierul de artă din Los Angeles al artistului Thomas Houseago. În august, el a declarat pentru revista GQ că nu consideră o artă încercările sale în ceramică, ci "un fel de sport individual, foarte liniștit și foarte tactil".
Pe lângă debutul lui Pitt ca sculptor, aceasta a fost prima expoziție a lui Houseago în țările nordice și prima expoziție de ceramică a lui Nick Cave.
Cunoscut pentru aplecarea sa către artă - Cave a studiat pictura la Institutul de Tehnologie Caulfield din Melbourne înainte de a se dedica muzicii - acesta a prezentat în Finlanda o serie de 17 figurine ceramice care înfățișează "viața diavolului în 17 stadii". Lucrările sale trădează pasiunea sa pentru figurinele Victorian Staffordshire Flatback, pe care le colecționează de mult timp.
T.D.