Aflați în grevă, scenariștii paralizează de luni de zile activitatea de la Hollywood. Sindicatul a ajuns acum la un acord cu studiourile și furnizorii de streaming. Greva continuă însă.
Este doar un „acord provizoriu”, spun reprezentanții sindicatului scenariștilor, Writers Guild of America (WGA). Acordul, valabil trei ani, a fost posibil „prin solidaritatea continuă a membrilor WGA și prin sprijinul extraordinar al celor care au pichetat peste 146 de zile”.
Pentru a intra în vigoare, acordul așteaptă acum acordul celor 11.500 de scriitori de scenarii pentru cinema și televiziune, reprezentați de WGA. Termenii detaliați ai înțelegerii nu au fost încă făcuți publici - se mai lucrează încă la finisajele acordului.
Sindicate împotriva șefilor studiourilor de la Hollywood
Protestele scenariștilor de la Hollywood au fost declanșate la începutul lunii mai. Oamenii solicitau, printre altele, creșteri salariale, condiții de muncă mai bune, contribuții mai mari pentru asigurările de sănătate și pensii, precum și reglementarea utilizării Inteligenței Artificiale (AI).
Și-ar dori, de asemenea, să aibă o cotă mai mare din veniturile obținute de serialele și filmele difuzate pe platformele de streaming.
În iulie, actorii de la Hollywood, reprezentați de Screen Actors Guild și de Federația Americană a Artiștilor de Televiziune și Radio (SAG-AFTRA), s-au alăturat grevei scenariștilor. Ambele sindicate au negociat de atunci cu Alianța Producătorilor de Film și Televiziune (AMPTP), care reprezintă studiourile și companiile de producție de la Hollywood - Amazon, Apple, Disney, Warner Bros. Discovery, Netflix, NBCUniversal și alte nume.
„Stranger Things” și „The Mandalorian” rămân în așteptare
În marile studiouri de film a fost liniște în ultimele luni. Au continuat filmările doar la mici producții independente. Din cauza grevei, publicul dependent de seriale a trebuit să se deprindă cu răbdarea, în așteptarea unor noi episoade sau sezoane.
Câteva titluri de succes, cum ar fi „Stranger Things”, rămân afectate de situația de la Hollywood. Cel de-al cincilea sezon era, de fapt, planificat pentru 2024, dar momentul reluării filmărilor este în prezent incert.
Creatorii serialului au dezvăluit pe contul X (fostul Twitter) că scrierea scenariului „nu se oprește când încep filmările. Deși eram încântați să pornim producția cu distribuția și echipa noastră uimitoare, este imposibil în timpul acestei greve”, a fost mesajul transmis de fraţii Duffer.
Și serialul „Anatomia lui Grey” este în așteptare, pentru moment, la fel cum se întâmplă și în cazul altor producții de succes - „The Mandalorian” (sezonul patru), „Povestea slujitoarei” (sezonul șase) și multe altele. Lansările de filme precum „Dune 2” sau „Deadpool 3” au fost amânate cu câteva luni.
Show-urile de televiziune reîncep în Statele Unite
Emisiunile TV precum concursul de talente „American Idol” sau formatele populare de noapte moderate de Jimmy Kimmel, Jimmy Fallon sau James Corban au fost, de asemenea, afectate de grevă și ar trebui să revină de acum pe ecrane.
Dar, chiar dacă scriitorii de scenarii se pregătesc să își redeschidă laptopurile, mai este mult până când la Hollywood se va reintra în ritmul clasic de producție.
Actorii și actrițele sunt încă în grevă. Relația dintre casele de producție și sindicatul actorilor SAG-AFTRA continuă să fie tensionată.
De la începutul grevei, în iulie, discuțiile nu au dat prea multe rezultate. Iar scenariștii sunt solidari cu actorii și continuă greva. Mesajul WGA a fost clar: până la finalizarea acordului, protestul continuă, chiar dacă membrii sindicatului nu ar mai trebui să iasă în stradă în interes propriu, ci doar pentru a-i sprijini pe actrițele și actorii aflați în grevă.
Câteva zile înainte de un nou record
Dacă părțile ajung la un acord, se va pune capăt unei greve care ține deja de 146 de zile și se apropie de un nou record la Hollywood. Cea mai lungă grevă din cei peste 70 de ani de istorie a templului cinematografiei a durat între 7 martie și 7 august 1988, adică 153 de zile.
Ultima grevă WGA din 2007-2008 a ținut 100 de zile și a costat economia Californiei în jur de 2 miliarde de dolari.
Silke Wünsch | Stuart Braun