Vremea până pe 15 ianuarie: Ploi multe, ninsori la munte!

Vremea până pe 15 ianuarie: Ploi multe, ninsori la munte!

A doua săptămână din luna lui Gerar vine cu temperaturi mult peste normalul perioadei, dar aduce și mult așteptatele precipitații, care, preponderent sub formă de ploi, vor lăsa în urmă, mai ales prin vest și sud, cantități și peste 25 – 30 de l/mp.

Vești bune și pentru iubitorii sporturilor de iarnă, vin primele ninsori consistente la munte!

Se răceşte vremea

Cea de a doua săptămână din luna lui Gerar, aduce, din punct de vedere sinoptic, o schimbare radicală a vremii față de ceea ce ne-au oferit primele zile ale anului.

Astfel, un puternic și extrem de adâncit ciclon atlantic (Constantin), cu o presiune de doar 960 mba) avansează spre continentul nostru, urmând să fie responsabil de aspectul vremii din cea mai mare parte a continentului, în timp ce în zona estică (Rusia, Ucraina) rămânem pe o dominantă anticiclonică (anticiclonul est-european fiind bine poziționat în aceste regiuni).

ADVERTISING

Din această depresiune atlantică, odată cu ziua de marți, se desprinde un nucleu care va genera apariția unei depresiuni mediteraneene, care va afecta mai ales jumătatea de sud a țării noastre în a doua parte a săptămânii.

Pe o astfel de configurație sinoptică nu avem cum să nu vorbim și de prezența fronturilor atmosferice, țara noastră urmând să fie traversată, succesiv, de un front cald, de un front de ocluziune iar apoi și de un front rece.

Din punct de vedere al circulației atmosferice, nu avem parte de schimbări majore, rămânem sub influența unei circulații atlantice (V-E), cu advecții de aer cald, care vor menține abaterile termice de la 850 hPa (1,5 km altitudine) și la valori cu 2 – 4, chiar spre 6 grade peste normalul perioadei.

Temperaturi minime

Începem săptămâna cu valori minime de temperatură care pot ajunge, pe crestele montane, chiar și la valori de –8, –9 grade, în timp ce prin restul zonelor montane, Transilvania, bună parte din Oltenia, Muntenia, nordul Crișanei se vor opri la valori de 0 sau ușor sub 0 grade.

ADVERTISING

Pentru restul țării (Banat, restul Crișanei, zona de Curbură, Moldova și Dobrogea) vor fi minime spre 3 – 5 grade.

Dimineața zilei de marți mai aduce temperaturi negative doar în zonele montane (-0 spre –2, –3 grade), în timp ce în restul țării vorbim de temperaturi care pot urca și spre 4 – 6 grade.

Singura modificare notabilă în ceea ce privește minimele de miercuri este în zona Moldovei, unde valorile nocturne coboară spre 0 sau chiar ușor sub 0 grade. În restul țării vorbim de o distribuție uniformă a minimelor, cu valori cuprinse între 3 – 5, 6 grade.

Minimele de joi și vineri marchează o scădere în bună parte din țară (0 – 2, 3 grade maxim), doar prin Transilvania, Banat, Crișana, estul Munteniei și Dobrogea se mai pot atinge și 4 – 5 grade.

Iar weekendul vine cu minime negative în aproape toată țara (-0, –2 spre –3 grade), singurele zone unde vorbim de valori pozitive (4 – 6 grade) rămânând Banatul și Crișana.

ADVERTISING

Temperaturi maxime

Maximele de luni vor ajunge la valori spre 8 – 10 grade în mare parte din țară, iar prin Muntenia, Banat și Crișana ne putem apropia de 11 – 12 grade. La munte vor fi temperaturi apropiate sau chiar sub 0 grade, până spre –3, –4 grade pe creste.

Marți, maximele mai ajung spre 12 – 13 grade doar prin estul Munteniei, sudul Dobrogei, sudul Moldovei, în timp ce în restul țării se opresc la 7 – 8 grade. În continuare, la munte, avem parte de valori negative (-1 spre –3 grade).

Miercuri rămânem la valori maxime spre 7 – 9 grade în mare parte din țară, cu excepția Moldovei, unde nu mai trecem de 2- 3 grade, izolat, chiar și sub 2 grade. La munte, doar prin Meridionali și Orientali mai avem parte de maxime negative (-0, –2 grade), în timp ce în Apuseni trecem de pragul de 0 grade, chiar spre un 2 – 3 grade.

Pe parcursul zilei de joi răcirea se resimte la nivelul întregii țări, astfel că maximele doar izolat mai ajung, prin Banat, Crișana, Dobrogea și Transilvania la 7 – 8 grade, în timp ce prin Moldova, Oltenia și Muntenia ne vom mulțumi doar cu 2 – 4 grade.

Nici weekendul nu aduce schimbări majore din punct de vedere al regimului termic diurn, vineri și sâmbătă maximele vor oscila între 4 – 6, 7 grade, pentru ca duminică, mai ales prin Banat și sudul extrem al Dobrogei să fie posibile și valori de 9 – 10 grade.

Vin ploile

Luni, mai ales odată cu orele după amiezii, avem parte de ploi prin Moldova, Dobrogea, pentru ca orele serii să aducă un front compact de precipitații pe Banat Crișana, Maramureș (ploi), Oltenia (ploi), în timp ce prin vestul Orientalilor, Munții Banatului și Apuseni ploile se vor transforma în lapoviță și ninsori. Vor fi cantități care doar prin vestul Meridionalilor și Munții Banatului se pot apropia de un 7 – 10 l/mp.

Marți va fi o zi în care precipitațiile vor fi prezente în toată țara, cu excepția Dobrogei. Vor fi ploi, ploi chiar moderate cantitativ (prin Banat, sudul Crișanei, Oltenia, Muntenia se pot acumula și 15 – 20 de l/mp), în timp ce la munte vor predomina ninsorile (și aici cantitățile pot ajunge chiar la 20 – 30 de l/mp).

Miercuri ploile continuă în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei (se pot acumula din nou 15, izolat chiar 20 de l/mp), în timp ce în zona Meridionalilor vor continua ninsorile.

Și pe parcursul zilei de joi avem parte de precipitații prin bună parte din țară, predomină tot ploile iar la munte lapovița și ninsorile. Vorbim însă de cantități care doar izolat, prin sudul Munteniei, nordul Olteniei mai pot ajunge la un 5 – 7 l/mp.

Vineri păstrăm același regim instabil la nivelul întregii țări, cu ploi și la munte ninsori, sâmbătă avem parte de un mic răgaz, iar duminică un nou front de precipitații pătrunde, odată cu orele serii, prin Banat, Crișana, Maramureș, aducând ploi și la munte ninsori.

Vorbim, așadar, de o săptămâna cu un regim pluviometric excedentar, care va aduce, prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, zonele montane, cantități spre 30 – 40, izolat chiar 50 de l/mp. În restul țării (Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea) nu se vor acumula mai mult de 3 – 5, izolat 7 l/mp.

Strat de zăpadă

După un sezon de iarnă aproape ratat până acum la nivelul întregii țări, zonele montane primesc o binemeritată gură de oxigen prin ninsorile din săptămâna care urmează, ninsori care, mai ales în Meridionali, Apuseni și prin nordul Orientalilor vor duce la depunerea unui strat de zăpadă care să depășească 20 – 25 cm, iar prin masivele din vestul Meridionalilor chiar și peste 40 – 50 cm.

Vremea săptămânală 09 15 ianuarie 2023

Material realizat de Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo

Instagram.com/PrognozeMeteo

Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇