Lumea în 2023: De la războaie la recesiune și la viitorul Twitter - la ce să ne așteptăm?

Lumea în 2023: De la războaie la recesiune și la viitorul Twitter - la ce să ne așteptăm?

”Singura funcție a previziunilor economice este aceea aceea de a face astrologia să pară respectabilă” scria economistul american Ezra Solomon în Readers’ Digest în 1985. Dacă ne gândim, de exemplu, că nimeni nu se aștepta acum un an ca Putin să invadeze Ucraina, marcând începutul unui război ale cărui consecințe se manifestă dincolo de pierderile umane tragice, putem crede că previziunile de orice fel sunt un exercițiu de imaginație inutil. Dar este specific naturii umane să privim spre viitor și iată-ne la început de 2023 dornici să aflăm, cu ajutorul analiștilor, ce ne așteaptă în noul an.

Economie. Va fi sau nu recesiune?

Anul trecut a fost unul dificil pentru economia lumii, iar măsurile luate de băncile centrale pentru a ține sub control inflația ne-ar putea aduce o recesiune globală în 2023, spun economiștii citați de CNN.

”Este probabil ca economia globală se se confrunte cu o recesiune în 2023 în urma majorării dobânzilor de referință ca răspuns la creșterea inflației”, spune Kay Daniel Neufeld, director și șeful departamentului de prognoze de la Center for Economics and Business Research.

ADVERTISING

Cursul evoluției economiei globale poate fi dictat însă și de alți factori, cum ar fi ce se întâmplă în continuare în China. După aproape trei ani de măsuri dure antiCovid, pe fondul amplelor proteste față de restricții, a doua economie a lumii se pregătește să se redeschidă, ceea ce ar putea aduce o creștere. Relaxarea prematură nu este însă lipsită de riscuri, avertizează specialiștii.

Chiar dacă recesiunea ar putea fi tehnic evitată, 2023 se anunță a fi un an dificil pentru multe țări, iar rata șomajului va crește. Analiștii Citi Private Bank se așteaptă la cea mai slabă creștere economică din ultimii 40 de ani, cu excepția anului 2020 și a crizei financiare din 2007-2008.

”Ce e mai rău de-abia urmează și pentru mulți 2023 se va simți ca o recesiune”, a transmis și Fondul Monetar Internațional în octombrie.

Pene de curent în Europa   

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

David Sheppard, editor pe energie la Financial Times, crede că, în condițiile în care rezervele de gaze ale Europei vor fi greu de refăcut în primăvară, ne-am putea confrunta cu pene de curent chiar înainte de aprilie 2023, dacă va fi suficient de frig. ”Însă marea provocare va fi iarna viitoare”, spune Sheppard.

Ce se va întâmpla în Ucraina?

Războiul va continua în Ucraina. ”Condițiile pentru o încetare de durată a focului, ca să nu mai vorbim de un acord formal de pace, este puțin probabil să fie îndeplinite în 2023. Înghețarea pozițiilor actuale nu ar satisface nici Rusia, nici Ucraina”, spune Tony Barber, editor Financial Times.

Analiștii chestionați de BBC avansează cinci scenarii pentru războiul din Ucraina în 2023, de la înfrângerea indiscutabilă a Rusiei, grație unei mai bune dotări a forțele ucrainene, la o continuare a tacticilor actuale - o măcinare lentă a forțelor ucrainene pe direcții înguste și o avansare ușoară.

ADVERTISING

Încă un cutremur pe piața criptomonedelor?

Robin Wigglesworth de la Financial Times se așteaptă ca industria criptomonedelor să continue să înregistreze pierderi în 2023, poate chiar unele mai mari, în contextul în care ”companiile cu capital de risc și traderii de retail continuă să se retragă, privând industria de combustibilul brut de care are nevoie pentru a crește: jucătorii”.

Va supraviețui Twitter?

Preluarea companiei Twitter de către Elon Musk a stat încă de la primele tatonări sub semnul haosului, însă este puțin probabil ca platforma să se prăbușească, pentru simplul fapt că utilizatorii nu au o alternativă viabilă, spune Elaine Moore în Financial Times.

Însă pierderile vor continua să crească, iar obsesia lui Musk cu ”libertatea de exprimare” îi va aduce amenzi usturătoare, continuă Moore.

Dar nu toți experții sunt încrezători în statornicia utilizatorilor.

”Peisajul digital se transformă rapid și chiar și cei mai devotați utilizatori pot părăsi o platformă care nu le satisface nevoile sau care se îndreaptă într-o direcție pe care nu ei nu o susțin”, spune Laura Toogood, expert în informatică socială, pentru Daily Mail.

Ce-ar însemna prăbușirea Twitter? Dispariția unei enorme colecții de postări, unele chiar cu valoare istorică, de la relatările despre războiul din Ucraina la moartea lui Osama bin Laden. 

Vor continua protestele în Iran?

Protestele din Iran declanșate de moartea tinerei Mahsa Amini au luat ulterior forma unui apel pentru înlocuirea teocrației cu un sistem democratic, iar aceste manifestări avea loc și în 2023, anticipează Andrew England pentru Financial Times.

Analiștii chestionați de CNBC se așteaptă, la rândul lor, la noi proteste la adresa Republicii Islamice, în ciuda represaliilor masive ale autorităților. În ceea ce privește deznodământul acestor mișcări, scenariile merg de la ”suprimarea și disiparea” lor până la ”instituționalizarea mișcării, transformarea ei într-o mișcare de opoziție viabilă care poate obține concesii din partea regimului”.

Va invada China Taiwanul?

”Xi Jinping ar putea decide într-o zi să atace sau să blocheze Taiwan, însă probabil că nu în 2023”, este de părere Gideon Rachman de la Financial Times. Potrivit acestuia, o invazie ar fi un pariu colosal, iar dacă va sfârși prost, Xi ar putea intra în război cu SUA, ar putea pierde puterea și ar putea deteriora permanent perspectivele Chinei. În schimb, o blocadă este mult mai probabilă.

În noiembrie, generalul american Mark Milley declara că armata chineză nu va fi capabilă să invadeze prea curând Taiwanul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇