Vremea în săptămâna 27 noiembrie - 3 decembrie 2023: România, sub asaltul cicloanelor!

Vremea în săptămâna 27 noiembrie - 3 decembrie 2023: România, sub asaltul cicloanelor!

De mulți ani nu a mai avut țara noastră parte de o asemenea activitate a cicloanelor mediteraneene, care pur și simplu vin unul după altul spre regiunea României.

Acest tipar rămâne valabil și săptămâna care urmează, când două depresiuni mediteraneene ne vor aborda și vor aduce din nou precipitații importante, de data aceasta în vestul, nordul și centrul țării.

Regimul termic va fi unul cu alternanțe de la o zi la alta, atât în ceea ce privește minimele, dar și valorile diurne.

Cu ciclonul nu te joci

La ora la care scriem aceste rânduri, țara noastră tocmai a fost părăsită de un ciclon record (cu cea mai scăzută valoare de presiune, 967 mba), un ciclon care a făcut ravagii în sudul și sud-estul țării noastre.

Iar săptămâna care stă să înceapă și care ne va duce și în primele zile calendaristice de iarnă va păstra aceleași caracteristici sinoptice ca și ultimele două săptămâni.

Suntem, așadar, tot într-o perioadă în care predominant va fi regimul de presiune scăzută, asociat depresiunilor atmosferice, o săptămână în care țara noastră va fi traversată de două noi cicloane mediteraneene, unul pe parcursul zilelor de marți și miercuri, celălalt la finalul săptămânii.

ADVERTISING

De data aceasta, vor avea o presiune spre 980 – 990 mba. Pe parcursul zilei de marți țara noastră va fi abordată și de un front de ocluziune.

În regiunea noastră va persista și un nucleu rece în altitudine extrem de puternic, iar în ceea ce privește circulația maselor de aer,  persistența maselor de aer rece, cu abateri termice negative și cu –6, –8 grade sub temperaturile normale, este întreruptă doar marți, joi și vineri de o pulsație de aer cald (un aer cald evident mai ales pe parcursul zilei de vineri).

Cât de frig va fi

Luni noapte avem valori de temperatură negative în mare parte din țară, cu -1 spre –3 grade, chiar –4, –6 grade chiar prin nordul și centrul Moldovei, Muntenia, în timp ce Banatul și Crișana se vor bucura de valori de temperatură pozitive, 3  – 5 grade.

Dimineața de miercuri vine cu minime între 1 – 3, 4 grade la nivelul întregii țări, valori mai scăzute (-1, –3 grade) vor fi la munte și prin Maramureș, iar pe crestele montane ne apropiem din nou de pragul de ger.

Joi ne reîntoarcem la minime extrem de scăzute, –3 spre –5 grade, iar prin nordul Munteniei, al Olteniei, prin Transilvania chiar –6, –8 grade. La munte rămânem cu ger, –9, –11 grade cu –16, –17 grade pe creste.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vineri avem parte de schimbări abrupte la nivelul minimelor, cu valori care pot ajunge, prin Banat și Crișana, la 9 – 11 grade, 3 – 5, 6 grade prin Transilvania, Maramureș,  Moldova și Dobrogea. În estul Munteniei nu vom depăși 0 – 2 grade, pentru ca în restul Munteniei și Oltenia să avem tot minime negative (-0, –2 spre –3 grade).

Weekendul începe cu o dimineață de sâmbătă cu cele mai ridicate temperaturi minime din săptămână, 7 –9, 10 grade, iar prin Dobrogea și Moldova chiar 11 – 12 grade. Prin Oltenia și Muntenia vom avea minime de 4 – 6 grade.

Încheiem săptămâna în aproape același registru precum am început-o, cu minime negative prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova (-0, –2 grade), respectiv 0 – 2 grade prin Oltenia, vestul și centrul Munteniei. În sudul Moldovei și estul Munteniei, respectiv Dobrogea, vor fi temperaturi minime de 4 – 6, 7 grade.

În weekend ne apropiem de 15 grade

Maximele de marți vor fi pozitive la nivelul întregii țări, 1 – 3, 4 grade, cu valorile cele mai mari prin Transilvania, Banat și sudul Crișanei, 6 – 7 grade. La munte vor fi doar maxime negative, –2 spre –4, –5 grade.

ADVERTISING

Miercuri,  Muntenia, sudul și centrul Moldovei, Dobrogea vor avea parte de temperaturi diurne spre 6 – 8 grade. În nordul Moldovei, Oltenia, Banat, Crișana nu depășim 1- 3 grade, iar prin Transilvania și Maramureș vor fi maxime de doar –1 spre 1 grad.

Joi vorbim de maxime cuprinse, în general, între 4 – 6, 7 grade, prin Banat fiind posibile chiar 8 – 9 grade. Valori ceva mai scăzute vor fi prin sudul Moldovei, zona de Curbură, Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei (1- 3 grade). În zonele montane vom avea maxime negative (-2, –4 spre –5 grade).

Vineri avem parte de o încălzire semnificativă, maximele pot ajunge prin Banat, Crișana, sudul Dobrogei chiar la 16 – 18 grade, iar în restul țării se vor atinge 11 – 13 grade. Ceva mai scăzute vor fi maximele din Maramureș, 7 – 9 grade, iar la munte vor fi 2- 4, 5 grade.

Începem weekendul cu maxime de 13 – 15 grade prin sudul Moldovei, Muntenia, în timp ce Dobrogea urcă chiar spre 18 – 20 de grade. În restul țării se va răci semnificativ, astfel că nu mai trecem de valori de 3 – 5, 6 grade.

Încheiem săptămâna cu un regim termic apropiat de normalul datei din calendar, maxime de 1 – 3, 4 grade, doar prin sudul Transilvaniei, Oltenia, nordul Munteniei urmând să avem valori ușor mai ridicate, de 6 – 7 grade.

Ce ne aduc cicloanele

Primul ciclon așteptat să ne abordeze săptămâna aceasta intră în țara prin SV țării marți dimineața și aduce ploi prin Banat, Crișana, lapoviță și ninsori prin nordul Olteniei, Meridionali. Până la orele serii ploile vor traversa toată țara, iar prin zonele montane nordul Transilvaniei, Maramureș, vor fi și lapovițe și ninsori.

Până la finalul zilei condiții de lapoviță și ninsori vor fi și prin nordul Moldovei. De data aceasta, prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, Meridionali, se pot acumula și cantități de 15 – 20, 25 de l/mp. În restul țării vor fi doar 2 – 4, izolat 5 l/mp.

Pe timpul nopții de marți spre miercuri, ploile, lapovița și ninsorile vor continua prin zonele montane, Transilvania, Maramureș, iar prin Moldova vor fi doar ploi. După amiaza vor mai fi condiții de ninsori slabe prin Transilvania, zonele montane și izolat prin Crișana. În zonele montane se pot acumula 7 – 01, izolat 15 l/mp.

Odată cu orele după amiezii zilei de joi un nou front de precipitații pătrunde de data aceasta prin Crișana și Banat, aducând ploi, chiar moderate cantitativ prin Banat, Crișana, Maramureș, ploi, lapoviță și ninsori prin Orientali (nord), Apuseni și vestul Meridionalilor.

Ploile vor continua, în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania și pe parcursul zilei de vineri, iar cantitățile din Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei vor fi chiar importante, 20 – 30, izolat chiar 40 de l/mp.

Tot despre ploi vorbim și sâmbătă și tot prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, vestul extrem al Olteniei, pentru ca odată cu seara de sâmbătă și pe tot parcursul zilei de duminică precipitațiile să se mute pe sudul țării. La început ploi, dar spre finalul zilei de duminică va exista tendința de transformare în lapoviță și ninsori prin Muntenia.

În Meridionali și sudul Moldovei vor predomina ninsorile. Dacă sâmbătă vorbim de cantități de 15 – 20, 25 de l/mp prin Banat, Crișana, Maramureș, duminică prin sudul extrem al Munteniei, Olteniei, Dobrogei putem strânge iarăşi 10 – 15 l/mp.

Așadar, o nouă săptămână bogată în precipitații. De data aceasta, cele mai mari cantități se vor acumula în Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, zonele montane (20 – 30, 40 de l/mp). Prin nordul Crișanei, Maramureș putem ajunge chiar la 60 – 70 de l/mp. În restul țării vorbim doar de 5 – 10, izolat 15/mp.

#Vremeasăptămânală 27 noiembrie–03 decembrie 2023: România, sub asaltul ciclonilor!

Material realizat de Prognoze Meteo

Facebook.com/PrognozeMeteo

Instagram.com/PrognozeMeteo

Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇