Vremea în săptămâna 22-28 mai 2023 aduce furtuni în fiecare zi

Vremea în săptămâna 22-28 mai 2023 aduce furtuni în fiecare zi

Temperaturi în creștere, și pe parcursul nopților, dar și al zilei dimpreună cu furtunile de vară nelipsite din fiecare după amiază.

Cu toate acestea, mai rămâne o lună cu deficit major de precipitații în zone în care ar fi fost nevoie mare de ele, pentru un an agricol bun.

Întâi e prea cald, dar în weekend vine aer polar

Ultima săptămână a lunii mai aduce la nivelul țării noastre un context sinoptic extrem de dinamic, în care elementul principal va fi reprezentat de liniile de convergență care, pe fondul prezenței unui câmp de presiune scăzută, asociată unui regim depresionar dar și de prezența în troposfera medie și înaltă a unor nuclee de aer rece, vor avansa spre țara noastră și, dimpreună cu fronturile atmosferice (rece, cald) dar și o frontoliză rece, vor potența precipitațiile care sunt așteptate să cadă în intervalul de prognoză.

În a doua parte a săptămânii dorsala anticiclonului Azoric se va extinde și spre regiunile sudice, sud-estice ale continentului, ajungând să determine regimul de presiune ridicat și de la nivelul țării noastre.

ADVERTISING

Din punct de vedere al circulației atmosferice, bună parte din săptămână vom avea parte de o circulație atlantică, care va aduce spre țara noastră aer cald, cu abateri termice pozitive și cu 4 – 5 grade peste normalul perioadei.

Lucrurile se schimbă odată cu ziua de vineri, aer rece (polar continental – PPmc), pe o circulație NV – SE, urmând să aducă o răcire peste weekend, cu abateri termice negative spre –4, –6 grade sub normalul climatologic al perioadei.

Temperaturile minime ajung şi la 20 de grade

După o lună aprilie cu dimineți reci și foarte reci, după primele 3 săptămâni din mai cu aceleași coordonate, iată că ultima săptămână a lunii mai ne rezervă valori de temperatură minime apropiate de ceea ce ar trebui să fie normalul perioadei.

Ele vor varia foarte puțin de la o zi la alta, cel puțin în intervalul luni – joi, urmând să avem parte de temperaturi în general cuprinse între 11 – 13, 15 grade, cu valori ușor mai scăzute prin Transilvania, nordul Maramureșului, nordul Moldovei (8 – 10 grade), în timp ce prin zonele montane vor fi 4 – 6 grade, cu 1 – 3 grade pe creste.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Începând cu dimineața zilei de joi și până la finalul intervalului de prognoză, temperaturile minime continuă să crească, ajungem astfel joi și vineri la valori de 16 – 18 grade, iar sâmbătă și duminică ne putem apropia chiar de pragul de 19 – 20 de grade, mai ales prin estul Munteniei și Dobrogea.

Temperaturile maxime scad de vineri

Nici în ceea ce privește regimul diurn al temperaturilor nu avem salturi spectaculoase de la o zi la alta. Astfel, începând de luni și în fiecare din zilele săptămânii, maximele nu vor coborî sub 22 – 24, 25 de grade, iar prin Muntenia, Moldova, în intervalul miercuri – sâmbătă n putem apropia și de 27 – 28 de grade.

Încheiem săptămâna cu maxime la nivelul întregii țări cuprinse între 20 – 22, 23 de grade, cu 13 – 15 grade la munte (8 – 10 grade pe creste).

Precipitații multe şi furtuni

Începem săptămâna cu furtuni care vor prefera mai ales Oltenia, vestul Munteniei, zonele montane, Banatul, iar izolat și Dobrogea sau Transilvania. În Oltenia, vestul Munteniei, Meridionali, Munții Banatului, se pot acumula și 10 – 15, izolat 20 de l/mp.

ADVERTISING

Marți, ploile ar putea apărea mai ales prin Banat, din nou Oltenia, Dobrogea (aici am putea avea și cele mai mari cantități, 10 – 15 l/mp) și izolat prin estul Munteniei.

Mai ales pe parcursul după amiezii de miercuri ploile vor prefera, de data aceasta, zonele montane, Transilvania, Dobrogea, Banatul. Crișana, iar seara le vom regăsi și prin Oltenia, Muntenia. În toate aceste zone vor fi furtuni, descărcări electrice, grindină de diverse dimensiuni, vânt cu aspect de vijelie. Prin Banat și nordul Dobrogei putem avea și cantități spre 10 – 15 l/mp.

Și ziua de joi respectă același scenariu al convecțiilor de după amiază, astfel că din nou vom avea precipitații prin bună parte din țară, ploi însoțite de descărcări electrice, grindină, vânt cu aspect de vijelie. Munții Banatului și Dobrogea ar putea avea din nou parte de cele mai importante cantități, spre 10 – 15 l/mp.

Vineri și sâmbătă vorbim în continuare de furtuni și ploi, de data aceasta cantitățile cele mai importante le așteptăm prin Oltenia, Muntenia, Meridionali, Transilvania și Dobrogea, zone unde putem avea, prin acumulare, 10 – 15, izolat 20 de l/mp.

Duminică mai avem parte de ploi doar prin Banat și zona Munților Banatului.

Va fi o săptămână în care zonele cele mai fericite de precipitații vor fi sudul Banatului, Oltenia, Meridionalii, vestul Munteniei, sudul Transilvaniei și Dobrogea, regiuni unde putem acumula 20 – 25, izolat 30 de l/mp. Prin nordul Dobrogei, și zonele montane putem ajunge și la 50 – 60 de l/mp. Din păcate, Moldova, mare parte din Muntenia, regiuni care au mare nevoie de precipitații pentru agricultură nu vor acumula mai mult de 5 – 7 l/mp, iar nordul Moldovei, Crișana, Maramureșul și nordul Transilvaniei ar putea fi total lipsite de precipitații.

Vremea săptămânală 22 - 28 mai 2023

Material realizat de Prognoze Meteo

Facebook.com/PrognozeMeteo

Instagram.com/PrognozeMeteo

Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇