Vremea în săptămâna 13–19 decembrie: Ninsorile câștigă teren!

Ne așteaptă o săptămână bogată în precipitații, cu ninsori pe arii din ce în ce mai extinse, chiar cu depunere de strat de zăpadă și în afara zonelor montane.
Vremea în săptămâna 13–19 decembrie: Ninsorile câștigă teren!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ceea ce privește regimul de temperatură, abia spre finalul săptămânii putem vorbi de o revenire a acestuia la normal, pentru că începutul de săptămână va sta sub semnul unor temperaturi mai mari decât normele climatologice, mai ales prin sud și est.

Deși începem săptămâna tot sub influența ciclonului mediteraneean Justus, cel care este responsabil de precipitațiile abundente din weekend, odată cu ziua de marți, dar mai ales pe parcursul celei de a doua părți a săptămânii, țara noastră intră în sfera de acțiune a dorsalei anticiclonului Azoric, ceea ce va duce la o ameliorare din punct de vedere al vremii. Pe parcursul zilei de marți SE țării noastre va fi abordat și de un front cald.

Și din punct de vedere al circulației avem parte de o serie de schimbări importante de la o zi la alta.

Astfel, prima parte a săptămânii vom fi sub o advecție de aer cald, pentru ca, odată cu ziua de joi, dar mai accentuat pe parcursul weekendului care urmează, în zona țării noastre să se cantoneze o masă de aer rece și foarte rece, care va continua să se răcească și mai mult, ducând astfel abaterile termice și la valori de –8, –10 grade sub normalul perioadei, asta la 850 hPa.

ADVERTISING

Temperaturile cresc, apoi scad din nou

Primele două zile ale săptămânii aduc temperaturi maxime, prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, în jurul a 7 – 8 grade, în timp ce în restul zonelor (Banat, Crișana, Maramureș, nordul și centrul Moldovei și Transilvania avem parte de un regim termic normal pentru data din calendar, cu 1 – 3, 4 grade.

Prin zonele montane predomină maximele negative, de la –1 spre –3, –4 grade (aceste ultime valori fiind posibile mai ales pe creste).

Regimul termic nu suferă modificări importante nici pe parcursul zilei de miercuri, iar joi singura noutate este că încălzire se resimte cel mai puternic în zona Moldovei, unde putem atinge și valori de 7 – 9 grade.

Ziua de vineri aduce o încălzire extinsă la nivelul întregii țări, cu maxime de la 5 spre 7, 8 grade. Doar prin Transilvania sunt posibile valori termice în jurul a 1 – 3 grade, în timp ce prin zonele montane va fi foarte frig, cu maxime de doar –4, –5 chiar spre –6 grade prin toate masivele.

ADVERTISING

Dacă sâmbătă mai putem vorbi de maxime spre 5 – 7 grade prin multe zone, ultima zi a săptămânii ne readuce în normalul termic al perioadei, cu maxime de 1- 3 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Transilvaniei, Maramureșului unde avem valori negative (-1 spre –2 grade), la fel ca și în zonele montane (-5 spre –7 grade).

Vin ploi moderate și ninsori slabe

Ziua de luni vine cu ploi prin Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania, în timp ce prin Banat, Crișana, Maramureș, zonele montane iar spre finalul zilei și prin Transilvania vor fi condiții și de lapoviță și ninsori. Cantitățile de precipitații ar putea ajunge, doar prin Dobrogea și sudul Munteniei la 10 – 15 l/mp.

Noaptea de luni spre marți ploile continuă prin Muntenia, Dobrogea, în timp ce prin Banat, Crișana, zonele montane și sudul Transilvaniei avem parte de lapoviță și ninsoare.

ADVERTISING

Odată cu orele prânzului precipitațiile încetează și doar spre finalul zilei mai avem parte de ninsori slabe prin nordul Moldovei și Meridionali. Vorbim de cantități nesemnificative, maxim 3 – 5 l/mp.

Noaptea de marți spre miercuri aduce condiții de ninsori slabe inclusiv prin sudul Munteniei, prin Meridionali și Orientali, iar dimineața și prin sudul Transilvaniei. Tot dimineața, ploile își fac apariția prin Muntenia și Dobrogea (seara, în zona Dobrogei, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsori).

Ziua de joi vine cu precipitații în cea mai mare parte a țării, iar prin Dobrogea, sudul Transilvaniei, nordul Moldovei se pot acumula și 10 – 15 l/mp. Pe parcursul nopții de miercuri spre joi, prin Dobrogea avem parte de lapoviță, apoi ninsoare moderată, pentru ca spre dimineață lapovița să fie posibilă și prin estul și sudul extrem al Munteniei, în timp ce în restul regiunii, prin nordul Moldovei și Crișana vor predomina ploile. Odată cu orele amiezii și până la finalul zilei avem ploi moderate și chiar condiții de lapoviță prin Moldova, lapoviță și apoi ninsori moderate / abundente prin Transilvania, zonele montane, estul Banatului, ploi prin Oltenia.

Pe parcursul nopții de joi spre vineri ploile și lapovița traversează Muntenia, apoi, ziua, avem parte de ploi, lapoviță și ninsori prin Moldova, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și ninsori în zonele montane.

Noaptea și dimineața zilei de sâmbătă aduc condiții de ninsori prin Moldova, zonele montane și izolat prin Transilvania, Oltenia, Muntenia.

Încheiem duminică săptămâna cu ninsori pe arii extinse în Moldova, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, zonele montane dar, izolat, ninsori sunt posibile și prin Muntenia, inclusiv în zona Capitalei.

Avem parte de o nouă săptămână bogată în precipitații, astfel că, la nivel cumulat, putem ajunge la 15 – 20 l/mp în bună parte din țară,iar prin nordul Moldovei, zonele montane, estul extrem al Dobrogei se pot acumula și 35 – 40 de l/mp.

Din toate aceste cantități de precipitații așteptate să cadă săptămâna care urmează, în zonele montane vor predomina ninsorile, dar de ninsori vom avea parte și prin nordul și centrul Moldovei, Dobrogea, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana.

Se depune ușor zăpada

Avem parte de o săptămână care va aduce și mai multă zăpadă la munte, astfel că stratul de nea din toate stațiunile montane se va reface și va crește, chiar și pre 50 – 60 cm.

Se depune un strat timid de zăpadă și prin Moldova (nordul și centrul regiunii, 1 – 3 cm), Dobrogea (1-3 cm), Banat, Crișana (1 – 3 cm), în timp ce prin Transilvania putem avea parte de un strat de zăpadă, mai ales prin sudul și estul regiunii, și de 5 – 7, 9 cm.

Bate vântul tare

În prima parte a săptămânii vântul va prezenta intensificări mai ales prin zonele montane, Moldova, Dobrogea, dar, odată cu ziua de joi și pe tot parcursul restului de săptămână, vom avea parte de intensificări ale vântului, cu rafale și spre 45 – 50 de km/h, prin bună parte din țară.

Material realizat de Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo

Instagram.com/PrognozeMeteo

Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇