Vin ninsori și vânt puternic, în cea mai mare parte din țară

Vin ninsori și vânt puternic, în cea mai mare parte din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă două avertizări de cod galben de ninsori şi vânt și două avertizări cod portocaliu de viscol.

Primul cod galben de ninsori și vânt este valabil de sâmbătă noaptea la început în nord-vestul ţării şi la munte şi, ulterior, în Transilvania, nordul Moldovei, în cea mai mare parte a Olteniei, şi în sud-vestul Munteniei.

Prima avertizare este valabilă în intervalul 29 ianuarie, ora 23:00 - 30 ianuarie, ora 10:00 şi vizează nord-vestul ţării şi zona de munte, unde va ninge moderat, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 55…65 km/h. În zona înaltă de munte, rafalele vor depăşi 90…100 km/h, va fi viscol şi vizibilitatea scăzută.

ADVERTISING

A doua avertizare cod galben va intra în vigoare duminică dimineaţa la ora 10:00 pentru 24 de ore. Potrivit meteorologilor, în acest interval, în Transilvania, nordul Moldovei, în cea mai mare parte a Olteniei, şi în sud-vestul Munteniei, iar pe parcursul zilei de duminică şi în Banat şi Crişana, temporar vântul va avea intensificări, cu rafale ce vor depăşi 55…65 km/h, şi pe suprafeţe mici de peste 70 km/h.

La munte rafalele vor depăşi 90…100 km/h, zăpada va fi spulberată iar vizibilitatea scăzută.

Pe arii restrânse intensificări ale vântului vor fi şi în restul teritoriului cu viteze în general de 45…55 km/h.

ADVERTISING

Vântul va continua să aibă intensificări şi pe parcursul zilei de luni în nordul Moldovei şi la munte, îndeosebi în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, precizează ANM.

cod-galben-2

Cod portocaliu de viscol la peste 1600 m

Meteorologii au emis sâmbătă și două avertizări de tip cod portocaliu de viscol, valabile începând de duminică la altitudini de peste 1600 m.

Potrivit ANM, în intervalul 30 ianuarie, ora 2:00 - 30 ianuarie, ora 10:00, la altitudini de peste 1600 m, în Carpaţii Orientali şi în zona Munţilor Apuseni, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 120…140 km/h, va fi viscol puternic, zăpadă troienită şi vizibilitate foarte scăzută.

ADVERTISING

Un al doilea cod portocaliu va fi în vigoare începând de duminică dimineaţa de la ora 10:00 şi până luni dimineaţa la ora 8:00, şi vizează tot zona de munte unde, la altitudini de peste 1600 m, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 120…140 km/h, va fi viscol puternic, zăpadă troienită şi vizibilitate foarte scăzută.

Local ninsorile vor fi abundente îndeosebi în Carpaţii Orientali.

cod-portocaliu

La București va bate vântul, dar va fi cald

Cerul va fi variabil la Bucureşti, iar vântul va sufla sufla slab şi moderat, trecător cu unele intensificări spre dimineaţă, potrivit prognozei speciale pentru Capitală publicate de ANM.

Temperatura minimă va fi de -5…-3 grade.

Pe parcursul zilei de duminică, va bate vântul, dar va fi cald pentru sfârşitul lunii ianuarie. Vântul va avea intensificări temporare, cu viteze în general de 45…55 km/h.

Temperatura maximă va fi de 8…9 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 0 grade.

Compania de drumuri recomandă șoferilor să evite zonele vizate de avertizări meteo

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) recomandă şoferilor să evite segmentele de drum care se află în zonele vizate de avertizările meteorologice Cod portocaliu şi Cod galben de ninsori şi viscol şi atenţionează că este posibilă închiderea circulaţiei pe anumite sectoare.

"Având în vedere faptul că pentru perioada 29 ianuarie - 30 ianuarie, au fost emise două coduri meteo, unul galben de ninsori moderate şi intensificări ale vântului nord-vestul ţării şi la munte (în intervalul orar 23:00 - 10:00) şi unul portocaliu ce intră în vigoare de mâine (în intervalul orar 02:00 -10.00) de viscol puternic la altitudini de peste 1600 m în Carpaţii Orientali şi în Munţii Apuseni, facem apel la conducătorii auto să evite segmentele de drum afectate din aceste zone.

Recomandăm conducătorilor auto să evite circulaţia în zonele afectate de coduri şi precizăm că CNAIR împreună cu Poliţia Rutieră pot lua decizia închiderii circulaţiei pe anumite sectoare de drum dacă viaţa participanţilor la trafic este pusă în pericol", se arată într-un comunicat al CNAIR.

Potrivit sursei citate, toate direcţiile regionale ale CNAIR sunt mobilizate şi intervin acolo unde este cazul pentru ca traficul rutier să se desfăşoare în condiţii de siguranţă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇