Meteorologii prognozează un episod de iarnă adevărată în următoarele zile. Avem o informare meteo de răcire a vremii, polei, ninsori şi intensificări ale vântului, valabilă de vineri seară (ora 20) până marţi (ora 10), dar şi trei coduri galbene – de ger, ninsoare și viscol. Va fi cea mai geroasă săptămână din această iarnă și va ninge și în București.
Informare meteo pentru toată țara
Informarea meteo este valabilă în toată ţara şi va aduce precipitații, după cum urmează:
„În cursul nopții de vineri spre sâmbătă (14/15 februarie) în jumătatea de nord a țării și pe arii mai restrânse în sud vor fi precipitații mixte (ploi, lapoviță și ninsori), pe spații mici se va forma polei.
În Moldova, Transilvania și la munte vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă (în general 5...10 cm).
Pe parcursul zilei de sâmbătă (15 februarie) vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare în sudul și estul Transilvaniei și local în Moldova. În Muntenia și local în Oltenia și Dobrogea la început vor fi ploi și lapoviță, apoi doar ninsori. Izolat se va depune polei.
Din seara zilei de sâmbătă și până marți dimineața, temporar va ninge în sud, sud-est și parțial în centru și se va depune strat de zăpadă (în general 5...15 cm)".
În plus, ANM anunţă că vântul va avea intensificări în noaptea de vineri spre sâmbătă și pe parcursul zilei de sâmbătă în regiunile vestice, estice și sud-estice cu viteze în general de 40...50 km/h.
Șefa ANM, Elena Mateescu, spune că „va fi cea mai geroasă săptămână din această iarnă”, cu temperaturi ce pot coborî chiar până la -20 de grade.
Potrivit directorului ANM, în Transilvania și Moldova temperaturile vor coborî sub -15 grade și pot atinge chiar și -20 de grade. Prezența stratului de zăpadă va accentua răcirea în jumătatea estică a țării.
Iată și cele trei coduri galbene emise sâmbătă de ANM:
Cod galben de viscol
Un cod galben care avertizează asupra unor intensificări ale vântului a fost emis pentru ziua de sâmbătă, 15 februarie, între orele 10 și 16. Potrivit alertei meteo, în Moldova, nord-estul și estul Munteniei și nordul Dobrogei, vântul va avea intensificări cu viteze de 50...65 km/h. De asemenea, pe arii restrânse în jumătatea sudică a Moldovei și în estul Munteniei și nordul Dobrogei va ninge slab și viscolit.
![cod-galben-viscol](https://spotmedia.ro/wp-content/uploads/2025/02/cod-galben-viscol.jpg)
Cod galben de ninsori
Un cod galben de ninsori a fost emis pentru perioada duminică, 16 februarie, ora 08 – luni, 17 februarie, ora 20. În intervalul menționat, în județele Constanța, Ialomița și Călărași, temporar va ninge moderat cantitativ și se va depune strat de zăpadă în general de 10...15 cm. Temporar vântul se va intensifica, cu viteze de 35...45 km/h, viscolind ninsoarea.
![cod-galben-ninsori](https://spotmedia.ro/wp-content/uploads/2025/02/cod-galben-ninsori.jpg)
Cod galben de vreme rece
Un cod galben de vreme rece a fost emis pentru perioada 15 - 18 februarie. În intervalul menționat vremea va fi rece, iar pe parcursul nopților și al dimineților va fi ger, local în nordul, centrul, nord-estul teritoriului, precum și în zonele montane, unde temperaturile minime se vor încadra în general între -16 și -10 grade.
![Cod-galben-ger-2](https://spotmedia.ro/wp-content/uploads/2025/02/Cod-galben-ger-2.jpg)
Vremea la Bucureşti
Vremea se răcește semnificativ în Capitală începând de sâmbătă. Până marți dimineața vor cădea ninsori care vor forma un strat consistent de zăpadă.
În prima parte a intervalului, până duminică dimineața, bucureștenii vor avea parte de precipitații mixte - ploi și ninsori, care vor lăsa în urmă un prim strat de zăpadă de 1-3 centimetri. Temperatura maximă va ajunge la 1-3 grade Celsius, în timp ce noaptea, mercurul din termometre va coborî până la -4 grade.
Situația se va schimba începând de duminică dimineața, când în București va ninge mai consistent.
Până marți, stratul de zăpadă va ajunge la 4-8 centimetri. Vremea va deveni și mai rece, cu temperaturi maxime negative, între -2 și -1 grad Celsius, iar minimele vor coborî până la -5 grade.
Vântul va sufla moderat pe timpul zilei și va scădea în intensitate pe timpul nopții, menținându-se astfel pe tot parcursul intervalului.