Valul de caniculă a ajuns și în România, iar de vineri până luni ne aflăm sub mai multe avertizări de tip cod galben sau portocaliu de căldură excesivă.
Primul cod galben e valabil vineri si sâmbătă. Avertizarea vizează județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Praova, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Vrancea, Galați, Tulcea și Constanța.
Disconfortul termic va crește în aceste zone, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18…20 de grade.
Primul cod portocaliu este valabil în 10 judeţe: Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman, tot vineri şi sâmbătă.
Valul de căldură se va intensifica, iar după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
ANM a extins vineri dimineaţă aceste două alerte cu încă două avertizări.
Astfel, duminică şi luni, codul portocaliu de caniculă se extinde şi în sudul ţării.
Duminică (24 iulie) în Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38...41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.
Mai avem şi un nou cod galben, pe suprafeţe mai restrânse, însă, unde temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade.
Specialiştii vin şi cu două precizări importante:
În jumătatea de nord a țării, după orele amiezii, şi duminică şi luni, local vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice.
Şi de marți (26 iulie) valul de căldură se va extinde din nou și va cuprinde cea mai mare parte a țării.
Cât de cald va fi la Bucureşti
Vremea caldă va persista și se va intensifica în Capitală, unde maximele vor ajunge la 37-39 de grade.
Cerul va fi variabil, cu înnorări în seara zilei de duminică (24 iulie) și în noaptea de duminică spre luni (24/25 iulie), când va crește probabilitatea de apariție a fenomenelor specifice instabilității
atmosferice (intensificări de scurtă durată ale vântului, descărcări electrice, averse).
Şefa ANM anunţă încă o lună de foc
Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, a precizat vineri că în următoarea lună vremea va fi caldă şi cu deficit de precipitaţii.
"Este semnificativ faptul că semnalul pentru intervalul 25 iulie - 22 august, prin actualizarea estimărilor pentru intervalul de o lună, la nivelul celor patru săptămâni, rămâne pe un fond de vreme caldă şi cu semnal în continuare de deficit de precipitaţii, fapt care va accentua şi posibil, cu siguranţă, se va extinde starea de secetă pedologică extremă în bună parte din ţară, aşa cum este prezentă şi la acest moment în Moldova, în Dobrogea, Muntenia, Oltenia, de asemenea Banat, Crişana, Maramureş şi cea mai mare parte a Transilvaniei", a spus directorul ANM, la o teleconferinţă cu premierul Nicolae Ciucă şi prefecţii din ţară.
SpotMedia.ro a vorbit cu Ionuț Iancu - pasionat de meteorologie și fondator al comunității PrognozeMeteo - despre canicula din România și ce se întâmplă cu vremea. Aflați, printre altele:
- De ce în unele state din vestul Europei a fost mai cald decât în România, în ultimele zile
- Care a fost cea mai mare temperatură atinsă vreodată în țara noastră. Riscăm să o depășim, în zilele care urmează?
- De ce să ne temem mai tare: de temperaturi extreme sau de secetă? Cum ne afectează fiecare dintre fenomene
- Ce legătură au temperatura apei din Pacific și mișcările aerului deasupra Mediteranei cu vremea din România