Weekendul împarte țara în două din punct de vedere meteo. În timp ce jumătate de țară se află sub cod galben și portocaliu de ninsori abundente, cealaltă jumătate are parte de temperaturi mult peste media perioadei. Cu toate acestea, de luni, și în aceste zone, vremea se va schimba radical, temperaturile scăzând de la o zi la alta cu peste 10 grade.
Coduri galbene și portocalii de ninsori abundente
Duminică, două coduri galbene și un cod portocaliu de ninsori abundente sunt în vigoare.
Un cod galben de ninsori puternice este valabil de duminică, 26 februarie, ora 10:00 până la ora 18:00.
În intervalul menționat, va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat de zăpadă, în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali, precum și la altitudini mai mari de 1700 m în Carpații Meridionali, unde vor fi intensificări ale vântului cu rafale de peste 90…100 km/h și viscol.
În județele Suceava și Neamț vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă în medie de 10…12 cm. În Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini sub 1700 m vor predomina ploile și vor fi depuneri de polei.
În zonele joase din regiunile intracarpatice vor fi precipitații mixte, moderate cantitativ, iar în sud și sud-est temporar vor fi ploi ce vor avea caracter de aversă și pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice.
Un al doilea cod galben de ninsori însemnate cantitativ este valabil de duminică, 26 februarie, ora 18:00 până luni, 27 februarie, ora 15:00.
Potrivit ANM, în Banat, Crișana, Maramureș, în cea mai mare parte a Transilvaniei și local în jumătatea de nord a Moldovei va ninge și se va depune strat de zăpadă cu grosimi în general între 10 și 20 cm. Pe arii restrânse vor fi depuneri de polei.
ANM a emis și un cod portocaliu de ninsori abundente, care este valabil în perioada duminică, 26 februarie, ora 10:00 până luni, 27 februarie, ora 15:00.
În Munții Apuseni, în nordul Carpaților Orientali și în zonele submontane aferente va ninge abundent și se va depune strat consistent de zăpadă. Local și temporar vântul va avea intensificări la altitudini mari, cu rafale de peste 70 km/h, va fi viscol, vizibilitate scăzută și zăpadă troienită.
Cald, ploi și furtuni
În cealaltă parte a țării, în regiunile sudice și sud-estice, temporar va ploua, iar în după-amiaza și seara zilei de duminică, 26 februarie, ploile vor avea caracter de aversă și pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice. Aici, temperaturile se vor menține la valori mult peste media perioadei.
Vremea va fi deosebit de caldă și în Capitală, unde maximele termice vor ajunge până la 21 de grade Celsius, fiind însă însoțite de intensificări ale vântului şi ploi slabe.
Potrivit prognozei speciale emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru municipiul Bucureşti, în intervalul 26 februarie, ora 8:00 - 27 februarie, ora 15:00, vremea va fi cu mult mai caldă decât în mod normal pentru această dată, astfel că maxima termică va fi de 19 - 21 de grade, iar minima de 2 - 5 grade.
De luni însă, vremea va intra într-un proces de răcire, temperaturile coborând și cu 10 grade, astfel că temperatura maximă nu va mai trece de 9 - 11 grade.
Cerul va avea înnorări şi din a doua parte a zilei de duminică, 26 februarie, probabilitatea de averse şi descărcări electrice va fi ridicată. Vântul va avea temporar intensificări (rafale în jur de 40 - 45 km/h).
Situația drumurilor în țară - ora 11:00
Potrivit Centrului Infotrafic al Poliției Române, mai multe autotrenuri au rămas imobilizate duminică dimineaţa pe suprafaţa de rulare pe DN 76, în localitatea Dealu Mare, judeţul Hunedoara din cauza zăpezii depuse pe carosabil.
În zonă se circulă pe câte o bandă pe fiecare sens şi se acţionează cu utilaje pentru deszăpezire.
La această oră, sunt semnalate precipitaţii sub formă de ninsoare şi lapoviţă şi se circulă în condiţii de iarnă pe mai multe drumuri din judeţele Alba, Bistriţa-Năsăud (DN 17 Pasul Tihuţa), Cluj, Harghita, Hunedoara, Mureş şi Suceava, nefiind impuse restricţii de circulaţie. Se acţionează cu utilaje pentru deszăpezire.
Ninge dar nu s-a depus strat de zăpadă pe carosabil pe autostrăzile A1 Sibiu-Deva, A10 Sebeş-Turda şi A3 Câmpia Turzii-Nădăşelu.
Pe DN 1 Ploieşti - Braşov traficul este intens, sunt precipitaţii sub formă de ploaie şi carosabilul este umed.
Pe Autostrada A1 Bucureşti-Piteşti traficul se desfăşoară normal, pe Autostrada A2 Bucureşti-Constanţa este trafic normal şi nu se înregistrează fără precipitaţii.
Poliţiştii recomandă şoferilor ca în cazul în care partea carosabilă este alunecoasă ori acoperită cu zăpadă să reducă considerabil viteza pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu bruscheze comenzile autovehiculelor şi să folosească frâna de motor pentru încetinire.
Totodată, este important ca șoferii să nu se angajeze în depăşirea coloanelor de autovehicule staţionate şi să permită accesul utilajelor de deszăpezire.