Ninge abundent în centrul, nordul și estul țării, iar utilajele de deszăpezire acționează încă din timpul nopții. Au apărut deja primele probleme pe mai multe șosele pe care se circulă în condiții de iarnă, dar și traficul feroviar este perturbat în unele zone. Iar mii de locuințe au rămas fără energie electrică din cauza vremii severe.
SpotMedia.ro vă ţine la curent cu evoluţia vremii şi problemele cauzate de ninsori în ţară:
Probleme pe șosele
- Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov acționează cu peste 150 de utilaje de deszăpezire pe toate drumurile naționale și autostrăzile din județele Brașov, Sibiu. Mureș, Harghita și Covasna. În decursul nopții de miercuri spre joi au fost răspândite aproximativ 1.000 de tone de materiale antiderapante și continuă intervenția.
- Peste 50 de utilaje de deszăpezire au acţionat, în noaptea de miercuri spre joi, pe străzile din oraşul Braşov, în Poiana Braşov şi pe drumul care leagă oraşul de staţiune, fiind utilizate aproximativ 4.000 de tone de material antiderapant, a anunțat Primăria Braşov.
- Ninge și în zona Moldovei, iar în Suceava carosabilul este umed sau alternează cu sectoare cu zăpadă apoasă sub 1 cm. S-a acționat toată noaptea pe toate sectoarele de drum pentru a menține fluența circulației cu 42 utilaje dotate cu lamă și răspânditor, fiind consumate 300 tone material antiderapant, potrivit Prefecturii Suceava.
- În judeţul Galaţi, aflat sub avertizare de cod galben de ninsori şi intensificări ale vântului, s-a depus zăpadă pe DN 24D, DN 25 și DN 26, a anunţat dimineaţă Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Buzău, care acţionează cu material antiderapant.
- În zona Câmpulung Moldovenesc se circulă în condiții de iarnă pe un carosabil acoperit cu zăpadă frământată 0-2 cm. S-au înregistrat căderi de arbori pe carosabil din cauza greutății zăpezii pe DN 17B, DN 17A și DN 17. Se acționează cu 22 de utilaje echipate cu lamă și răspânditor, fiind utilizate peste 210 tone de sare.
- În Vâlcea se intervine pentru deszăpezire pe DN 7A. În județ s-a acționat toată noaptea cu 14 utilaje, pe toate drumurile din administrare, unde este zăpadă tocată ce măsoară 1-3 cm.
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că s-au produs mai multe evenimente pe drumurile pe care se circulă în condiții de iarnă:
- Pe DN 11 Onești-Târgu Secuiesc, în zona localității Lemnia, județul Covasna, a avut loc o coliziune produsă între două autocamioane, soldată doar cu pagube materiale. Traficul rutier s-a desfășurat alternativ, pe un sens, dirijat de polițiști.
- Pe DN 1 Ploiești-Brașov, în Bușteni, județul Prahova, un TIR înmatriculat în Bulgaria a lovit un parapet și a rămas imobilizat pe suprafața de rulare. Nu sunt persoane rănite, dar traficul rutier este oprit pe ambele sensuri. În zonă sunt semnalate precipitații sub formă de ninsoare, carosabilul fiind acoperit cu zăpadă.
- Pe DN 1 Braşov-Făgăraş, la kilometrul 206, în apropierea localităţii Perşani, judeţul Braşov, mai multe autotrenuri au rămas imobilizate pe suprafaţa de rulare. traficul rutier este blocat pe sensul de mers spre Braşov, circulându-se îngreunat pe celălalt fir, anunță Centrul Infotrafic. Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov, care intervin pe toate drumurile din administrare, reclamă că vehiculele nu sunt echipate corespunzător, neavând cauciucuri de iarnă.
- Pe DN 2D Focşani-Târgu Secuiesc, în apropierea localităţii Ojdula, judeţul Covasna, un brad a căzut pe suprafaţa de rulare, blocând ambele sensuri de mers. Nu sunt persoane rănite sau autovehicule avariate.
- Pe DN 2 Buzău-Focșani, în zona localității Dumbrăveni, județul Vrancea, s-a produs un accident rutier între patru autoturisme, în urma căruia cinci persoane au suferit răni ușoare, fiind evaluate medical la fața locului. Traficul rutier este oprit pe sensul către Focșani, circulându-se alternativ, pe celălalt fir.
- Pe DN 18, în zona localității Borșa, județul Maramureș, mai multe camioane au rămas imobilizate pe carosabil din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile (ninsoare viscolită). Traficul rutier se desfășoară pe un sens, alternativ. Acționează utilaje pentru deszăpezire și se estimează reluarea normală a traficului după ora 13:00.
- Şapte persoane au fost rănite în urma unui accident rutier care a avut loc dimineaţă, în Ovidiu, judeţul Constanţa, între un microbuz şi un autoturism, în urma căruia microbuzul s-a răsturnat. Microbuzul s-a răsturnat în urma accidentului. La faţa locului s-au deplasat o autospecială cu apă şi spumă, trei echipaje SMURD şi trei ambulanţe ale Serviciului Judeţean.
- Sunt semnalate precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, carosabilul fiind pe alocuri acoperit cu zăpadă, dar nu sunt impuse restricții de trafic din cauza condițiilor meteorologice, pe mai multe drumuri din județele Alba, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Vrancea.
- Ceața scade vizibilitatea în trafic sub 50 de metri pe DN 18, în Pasul Prislop, în apropierea localității Borșa, județul Maramureș.
- Ploaie, pe alocuri torențială, pe întreg tronsonul kilometric al autostrăzii A3 București-Ploiești, fiind porțiuni de drum unde s-a acumulat apă pe suprafața de rulare. De asemenea, și vizibilitatea este redusă în trafic.
La prânz, CNAIR a anunțat pe Facebook că traficul rutier este deschis pe toată reţeaua de drumuri din administrarea sa. Potrivit sursei citate, se acţionează cu lamă şi material antiderapant pe toate sectoarele de drum din administrare unde se înregistrează precipitaţii sub formă de ninsoare pentru asigurarea circulaţiei în condiţii de siguranţă.
ANM a emis joi dimineaţă 4 alerte noi, inclusiv un cod roşu de viscol. Detalii AICI.
Trenuri oprite
- CFR SA informează că traficul feroviar este adaptat la condiţiile meteo nefavorabile înregistrate în județele aflate sub Cod galben de vânt puternic, ploi şi ninsori viscolite, probleme în circulație fiind înregistrate la regionalele Iași, Brașov și Galați.
- Pe raza SRCF Braşov, între staţiile Topliţa şi Gălăuţaş şi pe raza SRCF Bucureşti, în staţia CF Sinaia (linia 1 şi 2) şi pe distanţa Sinaia – Valea Largă, fir II, a fost reluat traficul feroviar.
- Se acţionează cu drezine pantograf pentru îndepărtarea copacilor căzuţi pe firul de contact sau în gabaritul liniei şi remedierea deranjamentelor între staţiile Ditrău - Subcetate Mureş, Timişu de Sus – Dârste (fir 2), de pe raza SRCF Braşov. Pe intervalul Timişu de Sus – Predeal se circulă la cale liberă din cauza defectării instalaţiei CED, trenurile înregistrând întârzieri”, a transmis CFR.
- Pe raza SRCF Iaşi s-a intervenit pentru repunerea sub tensiune a liniei de contact pe intervalul de staţii Grădiniţa – Lunca Ilvei, în jurul orei 12:49 fiind reluat traficul feroviar. A fost afectată circulaţia a patru trenuri de călători (R 5702, R 5701, R 4205 şi IR 1833).
- Pe raza SRCF Galaţi, pe secţia Ghimeş - Oneşti, în intervalul 09:02 - 12:21, circulaţia feroviară a fost întreruptă din cauza lipsei de alimentare cu energie electrică de la reţeaua naţională – ENEL. A fost afectată circulaţia a trei trenuri de călători (IR 1541 R 5219 şi R 5203), care au staţionat în gările adiacente până la remedierea deranjamentului de către Electrica.
- "Călătorii sunt rugaţi ca în această perioadă, în care sunt anunţate condiţii meteo nefavorabile, să solicite informaţiile referitoare la condiţiile de circulaţie a trenurilor la nr de telefon 021/9521 – Informaţii CFR – iar pentru verificarea orelor de sosire sau plecare din gările Bucureşti Nord, Aeroport Henri Coandă, Timişoara, Iaşi, Cluj Napoca, Craiova, Braşov şi Constanţa pot accesa site-ul www.cfr.ro - domeniul camere web, unde panourile de sosiri/plecări sunt actualizate din minut în minut", transmite CFR.
Zboruri întârziate
- Aeroportul Internațional Sibiu funcționează în prezent conform procedurilor specifice condițiilor de iarnă. Mai multe curse au decolat cu întârziere din cauza operațiunilor suplimentare de degivrare, necesare în condițiile specifice sezonului de iarnă, au transmis oficialii aeroportului.
- Zborul Lufthansa Sibiu – München, programat pentru decolare la ora 06:05, a înregistrat o întârziere, decolarea efectivă având loc la ora 07:56.
- Zborul Wizz Air Sibiu – Karlsruhe a decolat la ora 08:39 față de 07:25, ora programată.
Localități fără curent
- Peste 3.700 de consumatori din mai multe localități din județul Neamț nu sunt alimentați cu energie electrică, din cauza vremii severe. "Ca urmare a avertizării meteorologice cod galben emis pentru județul Neamț, Delgaz Grid ne-a informat la ora 12:00 că localitățile Târgu-Neamț, Bicaz, Sabasa (Borca) și Bârnadu (Bicaz Chei) sunt afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică", transmite ISU Neamț. Potrivit sursei citate, 3.703 de consumatori nu sunt alimentați cu energie electrică.