Hai, curaj! E timpul pentru un impozit minim impus miliardarilor lumii - îndemnul venit din Spania

Hai, curaj! E timpul pentru un impozit minim impus miliardarilor lumii - îndemnul venit din Spania
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul spaniol al Economiei a cerut celor mai bogate țări din lume ”să fie curajoase” și să facă eforturi pentru a ajunge la un acord privind un impozit minim global pentru cei 3.000 de miliardari ai lumii. El a precizat că alegerile recente au arătat că cetățenii cer „redistribuirea bogăției”.

Aflat într-o vizită la Londra, înainte de reunirea liderilor G20 de la Rio de Janeiro, Carlos Cuerpo a spus că acest plan a câștigat un avânt politic încă din vară, când miniștrii de Finanțe au convenit să colaboreze pentru a ajunge la un acord, informează The Guardian.

ADVERTISING

Brazilia, care susține propunerea de a strânge aproximativ 250 de miliarde de dolari pe an de la miliardarii lumii, asigurându-se că plătesc impozite în valoare de cel puțin 2% pe activele lor, este de așteptat să facă presiuni pentru negocieri privind impozitele pe avere la nivel mondial.

Franța, Germania și Africa de Sud și-au exprimat sprijinul, spunând că banii sunt necesari pentru a ajuta națiunile vulnerabile și pentru a stimula investițiile ecologice.

„Există acest moment în care trebuie să fii curajos și în care trebuie doar să faci lucruri despre care ești convins că sunt corecte. Dacă ascultăm cu atenție rezultatele multora dintre alegerile care au avut loc în ultimii ani, redistribuirea bogăției a fost cerută de cetățenii noștri, de populația noastră. Deci trebuie să răspundem”, a declarat ministrul.

ADVERTISING

Cuerpo, un economist care a condus trezoreria spaniolă înainte de a intra în guvern în decembrie anul trecut, a fost numit ministru independent al Economiei.

Îngrijorarea în Spania cu privire la criza climatică a atins noi cote după ce inundațiile puternice din Valencia au cauzat luna aceasta peste 200 de morți și pagube mari.

În ciuda ravagiilor cauzate de schimbările climatice, economia spaniolă este în plină expansiune, Fondul Monetar Internațional prezicând că va crește cu 2,9% în acest an calendaristic – mai rapid decât toate economiile G7, inclusiv SUA.

ADVERTISING

Acest lucru se datorează parțial turismului, care a revenit după pandemie, aducând însă complicații în ceea ce privește supraaglomerarea și presiunea asupra rezervelor de apă și a altor resurse.

Cuerpo a spus însă că sursele regenerabile și alte proiecte de investiții verzi fac parte din motorul de creștere a economiei. Spania a primit 160 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi și granturi UE pentru a se recupera după Covid și a transferat o parte din bani către decarbonizare. O treime din electricitatea sa de anul trecut a provenit din energie eoliană și solară. „Investiția în surse regenerabile în Spania este un factor care ne crește competitivitatea”, a spus Cuerpo.

Deși Rachel Reeves, ministrul de Finanţe al Marii Britanii, a fost criticată pentru că nu a menționat impozitele pe avere în primul său buget realizat luna trecută, în afara Marii Britanii această idee câștigă teren.

Adunarea Națională a Franței a votat pe 25 octombrie pentru o taxă anuală de 2% pentru cei cu active în valoare de peste 1 miliard de euro.

În timpul pandemiei Covid, cei mai bogați cinci bărbați din lume și-au dublat averea. Potrivit unei cercetări realizate de economistul Gabriel Zucman, miliardarii plătesc în medie un impozit de 0,3% pe avere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇