Vechile antene de satelit capătă a doua viață ca uriașe pâlnii solare (Video)

Vechile antene de satelit capătă a doua viață ca uriașe pâlnii solare (Video)
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Două companii elvețiene dau un nou scop antenelor de satelit scoase din uz, transformându-le în uriașe panouri solare și profitând de avantajul reliefului muntos pentru a genera energie verde.

Undeva în înaltul Alpilor, „pâlnia” uriașă a unei antene de satelit e acoperită cu panouri solare. Este a doua instalaţie de acest gen din apropierea orașului Leuk, din cantonul elvețian Valais, prin care o antenă de satelit scoasă din folosință e transformă într-o centrală solară, relatează Reuters.

Localizarea sa în munți favorizează captarea mai eficientă a razelor solare prin panouri, în special iarna, decât dacă celulele fotovoltaice ar fi montate în apropierea orașelor situate la o altitudine mai mică, unde ceața este mai mult prezentă.

"Antenele de satelit vechi sunt ideale pentru sistemele de energie solară. Pot fi flexibil aliniate cu soarele și astfel să genereze mai multă electricitate decât panourile solare", potrivit CKW Group, furnizorul elvețian de energie care asistă cele două companii, Leuk Teleport și Data Center, care recondiționează antena.

ADVERTISING

O astfel de antenă poate acoperi necesarul de energie pentru 25 de locuințe, arată CKW Group.

Asemănătoare cu niște farfurii zburătoare, antenele acoperite cu panouri solare măsoară 32 de metri în diametru și se află la 1.000 de metri deasupra nivelului mării, ceea ce le permite să primească un nivel optim de lumină solară, chiar și iarna.

Satellitensolar in Leuk | CKW

Guvernul elvețian a lansat în august 2022 o campanie de voluntariat pentru încurajarea consumatorilor casnici și a companiilor să economisească energia, în scopul prevenirii penuriei de gaz și energie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Energia solară se poate dovedi o parte a soluției. "Elveția se confruntă cu o provocare majoră: până în 2050 va exista un deficit de aproximativ 50 terawați/oră de electricitate pe an. Energia solară poate avea o contribuție importantă la mixul de energie", a transmis Axpo Group, cel mai mare producător de energie regenerabilă din Elveția, care deține grupul CKW.

T.D.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇